'Amadeus' dört sezonu geride bıraktı. Işıl Kasapoğlu'nun sahneye taşıdığı Peter Shaffer'ın başyapıtı, Türkiye genelinde 2020'den bu yana 104 kez kapalı gişe sahnelendi. 'Amadeus' sezonun kapanışını AKM'de yaparken 10 Haber de oradaydı.

Amadeus, dört sezonu geride bıraktı. Prömiyerini 11 Ocak 2020’de yapan dev prodüksiyon araya pandemi girmesine rağmen büyük ilgi görmeye devam etti. Işıl Kasapoğlu’nun sahneye taşıdığı Peter Shaffer’in başyapıtı yola Selçuk Yöntem, Okan Bayülgen ve Özlem Öçalmaz’ın başrolünde yer aldığı bir kadroyla yolculuğuna başlamıştı. Sonrasında Okan Bayülgen ‘Richard’ projesine daha fazla vakit ayırabilmek için kadrodan ayrılmış yerine başarılı oyuncu Tansu Biçer gelmişti. Hamilelik süreci nedeniyle oyuna ara veren Özlem Öçalmaz bir süreliğine bayrağı Dilan Çiçek Deniz’e devretmişti.

Amadeus hep kapalı gişe

Amadeus ilk sahnelenmeye başladığı 2020 yılından bu yana Türkiye’nin farklı kentlerinde toplam 104 kez sahnelendi. Oyunun yapımcılığını üstlenen Piu Entertainment ve Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu’nun yaptığı açıklamaya göre ‘Amadeus’un sahnelenen 104 oyunu kapalı gişe. Böylesi bir başarıyal ulaşmak hiç de kolay olmasa gerek.

70 kişilik dev oyuncu kadrosuyla sahnelenen ‘Amadeus’, 6 Haziran’da Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleşen gösteriyle dördüncü sezonuna nokta koydu. Tabii, alışıldığı üzere yine kapalı gişeydi. Oyuncuların 18. yüzyıl Viyana’sına uygun kostümleriyle seyirciler arasından sahneye çıkmasıyla başlayan ‘Amadeus’, Salieri rolündeki Selçuk Yöntem’in Mozart, anlatısıyla devam etti.

Puşkin’in bir hikâyesinden Peter Shaffer tarafından uyarlanan ve 1984 yılında Miloş Forman’ın beyazperdeye de taşıdığı hikâyenin doğruluğu konusunda şüpheler olsa da artık literatüre yerleşmiş bir Salieri Kompleksi gerçeği de bulunuyor. Her ne kadar Mozart’ın ölümünden sonra çocuklarının eğitimini Antonio Salieri üstlenmiş olsa da kendisine bir kıskançlık damgası yapışmış durumda. Salieri’nin üzerine yapışan bu kıskançlık iddiasının gerçeği ne kadar yansıttığı elbette ki tartışma konusu. Bu gerçek bir yana hem tiyatro metninin akıcılığı hem de başarılı oyunculuklar ‘Amadeus’u çok özel kılıyor.

‘Amadeus’u özel kılan bir diğer noktası da oyuncu kadrosunun yanı sıra orkestrası. Mozart’ın bestelerini iki buçuk saate aşkın bir süre boyunca oyunun hemen hemen her ânında duymak mümkün. 35 yaşında hayatını kaybeden dahinin o muhteşem eserlerini iyi bir orkestrayla duymak güzel bir duygu. İstanbul’da ağırlıklı olarak Zorlu PSM’de sahnelenen ama zaman zaman AKM’de de izleyiciyle buluşan oyunun yeni sezonu yeniden kapalı gişe olmaya aday. Bu istikrar elbette iyi oyunculuk, iyi yönetim, iyi sanat yönetimi ve organizasyonel daha nice iyiliğin bir araya gelebilmesiyle mümkün. Bu açıdan bu dev kadro dev bir takdiri hak ediyor.

Süreyya Operası’nda trompetli buluşma