CSO Ada Ankara'da sanat yönetmenliği ilanı TBMM gündeminde. CHP milletvekili Özgür Ceylan görev için konservatuvar mezunu ve beş yıl deneyim sahibi olma şartının kaldırıldığını duyurdu. Bakan Ersoy'a sordu: Kişiye özel bir atama mı yapılacak?

Ankara’nın kültür alanındaki önemli kurumlarından olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Ada Ankara’nın sanat yönetmeni olmak için ne konservatuvar mezunu olmaya ne de deneyim sahibi olmaya gerek var.

CHP Çanakkale milletvekili Özgür Ceylan Kültür ve Turizm Bakanı  Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması için verdiği soru önergesinde bunun nasıl mümkün olacağını soruyor. Çünkü böylesi bir kurumun sanat yönetmenliğini yapmak için daha önce konservatuvar mezunu olmak ve en az beş yıl bu alanda deneyimli olma şartı bulunuyor.

Lakin Ceylan son seçimde bu şartların göz ardı edildiğini iddia ediyor ve “5 Nisan’da yapılan duyuruyla CSO Ada Ankara’nın sanat yönetmeni olacak kişiye ilişkin, daha önce şart olan konservatuvar mezunu ve beş yıllık deneyim sahibi olma hükmü uygulanmadı” diyor.

Cumhuriyet’ten Öznur Oğraş Çolak‘ın haberine göre CSO Ada Ankara sanat yönetmenliği için lisans mezunu ile üç aylık deneyim sahibi olduğuna dair referans yazısı olması şartıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) sayfasında ilan çıkıldı. İşe alım ilanına altı aday başvurdu. Bir aday “Deneyimi yok; mezuniyeti uygun değil” dört aday “Deneyimi yok; projede görev almamış” açıklamasıyla mülakata hak kazanamadı. Geriye de tek aday kaldı.

Böylece konservatuvar mezunu olmayan ve CSO Ada Ankara’da yaklaşık üç ay sanat koordinatörü adı altında resmi olmayan kadroda çalıştırılan Hafize Çağla Özden 29 Mart’taki mülakata bu kadrodaki tek aday olarak girdi ve kazandığı 5 Nisan’da DÖSİMM sayfasında duyuruldu.

CHP’li Özgür Ceylan bunu sorguluyor: “Eskiden sanat yönetmeni olabilmek için konservatuvar mezunu olmak ve en az 10 yıl üst düzey bir sanat kurumunda çalışmış olmak gerekiyordu. Sonradan bu koşul konservatuvar mezunu olmak ve en az 5 yıl üst düzey bir sanat kurumunda çalışmış olmak şeklinde değiştirildi. Son belirlenen sınav şartlarına göre Sanat Yönetmeni olabilmek için Halkla İlişkiler Mezunu olmak ve en az üç ay görev yapmak yeterli olacaktır” olarak değiştirildi. Söz konusu bu durum tam bir nepotizm örneği olup yine kişiye özel bir atama yapılmıştır.”

Ceylan “Müzik eğitimi almamış, sanatla ilgili herhangi bir birimde bir ay bile çalışmamış bir kişi sanat yönetmenliği görevini nasıl yapacaktır? Sanatçılarla ve sanat ekibiyle hangi bilgisiyle müzikle ilgili konuları konuşacak ve müzik etkinliği koordinasyonunu nasıl sağlayacaktır?” diye de soruyor.

Soruların muhatabı ise Kültür ve Turizm Bakanı  Mehmet Nuri Ersoy. Ersoy’dan ise şimdilik bir cevap yok.

İstanbul bir efsaneyi ağırladı: Placido Domingo’dan unutulmaz performans