Türkiye sahip olduğu tarihi mirasla hayranlık uyandırmaya devam ediyor. Anadolu’nun dört bir yanından gelen haberler kadim coğrafyanın binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor. Bu kez haberler Elazığ’dan. Üstelik de bir arkeolojik kazı değil fidan dikimi esnasında ortaya çıkarılan tarihi buluntuya dair. Kent merkezine 14 kilometre uzaklıktaki bir tarlada fidan dikim işlemi sırasında kazılan topraktan Roma dönemine ait mozaikler çıktı. Çeşitli desenlerin yer aldığı taban mozaiklerine yönelik kapsamlı araştırma başlatıldı.
Elazığ’daki alan bu alan müzeye dönüştürülecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koordinasyonunda Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından kazı ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Taban mozaği üzerinde araştırma başlatan arkeologlar toplamda 84 metrekarelik bir alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Tesadüfen bulunan taban mozaiklerin tarihi ve kültürel öneminin yanı sıra kentte bulunan ilk taban mozaiği olduğuna dikkat çeken Etnografya ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Ziya Kılınç, ”Bu mozaiğinin benzerlerinin olup olmadığına dair çalışmalarımız halen devam ediyor. Muhtemelen önümüzdeki yıl da bu çalışmalar devam edecektir” dedi.
Elazığ kent merkezi yakınındaki taban mozaiğinin etrafında tarihi duvarların da ortaya çıkarıldığını belirten müze müdürü Ziya Kılınç açıklamasına şu bilgileri de ekledi: Biz mozaiğin bulunduğu alanı korumaya aldık ve mozaiği kazmaya başladık. Bugün itibariyle mozaik alanı, 84 metrekare alanda serili bir taban mozaiği, etrafında duvarların olduğu bir alan ortaya çıktı. Bu duvarların ne olduğunu öğrenmek için kazı alanını muhtemelen önümüzdeki yıl da genişleteceğiz. Burada büyük bir Zeugma’daki ya da Halepli Bahçe’deki gibi bir alanı varsa burası muhtemelen kamulaştırılıp bir mozaik müzesine dönüştürülecek.