Efes’te ne var ne yok ortaya çıkacak: 1 milyar liralık kaynak

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Efes Antik Kenti'ndeki kazılara 1 milyar lira kaynak aktarılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı açıklamada Antalya'daki kazılara da 400 milyon lira kaynak aktarılacağını söyledi.

Kültür Sanat 8 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin dört bir yanında arkeolojik kazılar kış aylarında da devam ediyor. 12 aya yayılan kazılarda yeni buluntular ortaya çıkarken pek çok tarihi alan da ziyarete açılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye genelinde devam eden kazılara dair yaptığı bilgilendirme toplantısında antik kentlerdeki çalışmalara yönelik bilgileri paylaştı. Antalya’daki Kültür Yolu Festivali’nde düzenlenen basın toplantısında buluşan Bakan Ersoy, şehirdeki 12 antik kentte devam eden kazılara 400 milyon liralık kaynak aktarıldığını belirterek Türkiye’de 2022’de 730 noktada kazı çalışması yapıldığını söyledi.

UNESCO Dünya Mirası Lsitesi’nde bulunan Efes Antik Kenti’nde yılın 12 ayı boyunca arkeolojik kazıların devam ettiğini hatırlatan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, buradaki çalışmalara 1 milyar liralık bir kaynak aktarıldığını da sözlerine ekledi. Helenistik dönemden Roma İmparatorluğu’na sonrasında da Bizans’ın ilk dönemlerine dünyanın en büyük metropollerinden biri konumundaki bu antik kent, dünya çapında haklı bir üne sahip. 25 bini aşkın kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük antik kentlerinden birine ev sahipliği yapan Efes, yakınındaki Meryem Ana Evi ve Artemis Tapınağı ile büyük bir öneme sahip.

Arkeolojik kazı dönemi tüm yıla yayıldı

Türkiye’de 144 yerli, 31 yabancı arkeolojik kazı başkanlığı bulunduğunu belirten Bakan Ersoy, ilk etapta kazı sürelerini 45-60 günlükten 12 aya çıkardıklarını kaydetti. Bu şekilde daha yavaş ilerleyen süreci hızlandırdıklarına dikkati çeken Ersoy, şöyle devam etti: Geçtiğimiz dönemde 12 aylık kazı başkanlığı sürecini tamamladık, şimdi ikinci aşamaya geldik. İkinci aşamada da yabancı kazı başkanlıklarını bu sürece dahil etmek istiyoruz. 31 kazı başkanlığının 18’i önemli. Bu kazı başkanlıklarına koordinatör Türk hoca atamaya başladık. İlk atamalar yapılmaya başlandı, yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Sadece Türk hoca atamakla kalmıyoruz, ekip, ekipman ve finansman desteği de sağlıyoruz. Bu da oradaki kazı çalışmalarını hızlandıracak ve kazılar Türk hocalar tarafından yapılıyor olacak.

Türkiye'nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleriTürkiye’nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.