2018’den bu yana her yıl üretimleriyle ve yenilikçi yaklaşımlarıyla tiyatromuzun gelişimine katkıda bulunan tiyatroculara verilen Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’nü bu yıl yönetmen ve oyuncu Barış Arman ile Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) çatısı altında faaliyet gösteren BGST Tiyatro kazandı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi’nin bağışlarıyla hayata geçirilen 500 bin TL değerindeki Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’yle Barış Arman ortak yaratım yöntemiyle çalışarak ‘Seçmeler’, BGST Tiyatro ise ‘Bahar Noktası: Şenlikli Direniş’ başlıklı eserlerini üretecek.
Altı yılda 12 eser üretimine destek olundu
Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü’ne, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in başkanlık ettiği çevirmen ve tiyatro eleştirmeni Seçkin Selvi, oyuncu Selçuk Yöntem, oyuncu ve eğitmen Tilbe Saran ve oyuncu, senarist ve girişimci Mert Fırat’tan oluşan Seçiciler Kurulu karar veriyor. 2018’den itibaren bu ödülle toplam 12 tiyatro topluluğu ve sanatçı eser üretimi yaparken pandemi döneminde 14 tiyatro sahnesi desteklendi.
Ödüllü oyunların yönetmeni
İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Craft Tiyatro’da oyuncu olarak görev alan Barış Arman’ın, çeşitli tiyatrolarda çevirileri sahnelendi. Afife Tiyatro Ödülleri, Direklerarası Ödülleri, Yeni Tiyatro Dergisi, Üstün Akmen Ödülleri ve Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde birçok dalda ödül alan ‘Hedwig ve Angry Inch’i, ‘Olağan-içi Bir Gezi’, ‘Son Beş Yıl’, ‘Flu Lysistrata’, ‘Cabaret’ gibi oyunları sahneleyen Arman seyirci merkezli ve mekâna duyarlı performanslar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Arman aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi’nde, Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
BGST Tiyatro 1995’te kuruldu 28 oyun sahneledi
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) çatısı altında faaliyet gösteren BGST Tiyatro, tiyatroya Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda başlamış mezunlar tarafından 1995 yılında kuruldu. Aynı sezon ‘Galip Sokaklara Talip’ adlı dans tiyatrosuyla seyirci karşısına çıktı. Repertuvarına William Shakespeare’in ‘Fırtına’ adlı oyununu ekleyerek faaliyetlerine devam eden topluluk, kurulduğu günden bugüne 24’ü özgün metin olmak üzere 28 farklı oyunu izleyicinin beğenisine sundu.
BGST Tiyatro, son yıllarda sahnelediği ‘Karşılaşmalar’, ‘Kim Var Orada?’ Muhsin Bey’in Son Hamlet’i’, ‘Zabel’ ve ‘Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor’ oyunlarıyla birçok farklı kategoride, pek çok ödülün sahibi oldu. BGST Tiyatro, prodüksiyonlarında, yaşanılan dönemin toplumsal çelişkilerini ve çatışmalarını kültürel çoğulculuk anlayışına uygun olarak yorumlamaya özen gösteriyor; çalışmalarında kolektif üretime önem veriyor; sahneleme ve oyunculuk üslubunda da halka yakın bir dil tutturmayı ve bu bağlamda nitelikli, avangart sahne ürünleri ortaya koymayı hedefliyor.