Köln’deki Ludwig Müzesi 20. ve 21. yüzyıl sanatının dünyadaki en önemli koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan bir sanat merkezi. Müze ziyaretçilerine en büyük üçüncü Picasso koleksiyonunu, Alman ekspresyonizminin en önemli koleksiyonlarından birini, Rus avangardının seçkin eserlerini ve fotoğrafçılık tarihi üzerine kapsamlı bir koleksiyonu sunuyor.
Ve artık tanıdık bir sima da orada. Halil Altındere’nin 1998 tarihli ‘Annem Pop Art’ı Seviyor, Çünkü Pop Art Rengarenk’ ve ‘Annem Fluxus’u Seviyor, Çünkü Fluxus Anti-Sanat’tır’ çalışmaları müzenin koleksiyonuna eklendi.
‘Altındere Batı sanatını Kürt kadınının vizyonuyla karşı karşıya bırakıyor’
Müzenin küratörü Ferran Barenblit sanatçının eserlerinin müzeye ve Batı sanatına farklı bir vizyon ekleyeceğini düşünüyor:
“Eserler çifte kimlikle oynuyor: Sanat dünyasını büyüdüğü evin oturma odasına taşıyor, bu oturma odasını ve annesini ise binlerce kilometre ötede kabul gördüğü sergi alanlarına taşıyor. Pop ve Fluxus aynı zaman diliminde bir arada var oldu. Büyük anlatılar ise artık mümkün değil. En azından Batılı, beyaz, eril, heteroseksüel bir kaynaktan çıkan, hegemonya, egemenlik ve otoriteyi birleştiren tek bir büyük anlatı mevcut değil. Başka bir deyişle, tarihi (sanatın tarihini) kimin yazıp kimin yazamayacağını belirleyen şey değişti. Şimdi Altındere bizi Batı’nın, daha doğrusu Batı sanatının evinin salonunda sanatı hangi parametreler altında göreceğimizi kontrol eden bir Kürt kadınının vizyonuyla karşı karşıya bırakıyor. Çağdaş sanatın -çoğunluğu erkekler, beyazlar, Anglo-Saksonlar tarafından icra edilen- iki temel direği birdenbire muhtemelen bunlara müdahale etmeyi hiç düşünmemiş bir kişinin eline geçiyor.”
Halil Altındere son olarak Mardin Bienali için yarattığı’ Star Wars: Mardin, 2024’ isimli üç boyutlu bir animasyon videosuyla gündeme gelmişti. Almanya’ya uğurlanacak bu eserler, sanatçının halen Mardin Sakıp Sabancı Kent Müzesi’nde devam eden Motherland – Anavatan isimli kişisel sergisi kapsamında da görülebilir.