Son dokuz yılda iki oğlunu kaybeden müzisyen Nick Cave yas sürecini anlattı: "En temelde bir insanın çocuklarını gömmesi doğaya aykırı. Suçluluk hissinin olmaması ise imkansız. Çünkü yapmanız gereken tek şey çocuklarınızı korumak."

“En temelde bir insanın çocuklarını gömmesi doğaya aykırı. Suçluluk hissinin olmaması ise imkansız. Çünkü yapmanız gereken tek şey çocuklarınızı korumak.”

Bu sözler iki oğlunu kaybeden müzisyen, şarkı yazarı ve Bad Seeds grubunun solisti Nick Cave’e ait. 66 yaşındaki oyuncu 2023’te 31 yaşındaki oyuncu, model ve fotoğrafçı oğlu Jethro Lazenby’i, 2015’te ise uçurumdan düşerek hayata veda eden 15 yaşındaki oğlu Arthur Cave’i kaybetmişti.

Brüksel’de ‘Şeytan-Bir Hayat’ adlı ilk kişisel sergisini açan Cave çalışmalarının odağına şeytanı aldığı bu sergi vesilesiyle Guardian’ın ünlü röportajcısı Simon Hattenstone’a konuştu. Oğullarının ölümünde kendini suçlu hissedip hissetmediği sorusuna da yukarıda yazdığımız cümlelerle yanıt verdi.

Cave yaşadığı büyük kayıpların ardından farklı birine dönüştüğünü düşünüyor. Büyük oğlunun ölümünden sonra değişen hayatını ise şu sözlerle anlatıyor:

“Arthur’un ölümünden kısa bir süre sonra Los Angeles’a taşındık. Birçok şeyden çok etkilendik. Arthur’a ne olduğunu herkesin neredeyse bilmesi de bunda önemli bir etkendi.”

Yas tutarken zorlandım

Olayın bu kadar geniş kitlelerce bilinmesi onları etkilese de olumlu yönleri de olmuş:

“Halka açık bir şekilde yas tutarken zorlandım ama tuhaf bir şekilde yardımcı oldu. Beni tamamen pencereleri kapatıp kapıları kilitleyip bu karanlık dünyada yaşamaktan alıkoydu.

Yabancıların nezaketinden etkilendim. Aldığım mektuplar beni etkiledi, büyük bir topluluğun parçası olduğunu hissetmek de bu süreçte bana yardımcı oldu.  İnsanların genellikle bu tür şeylerde yalnız başlarına olduğunu düşünüyorum. Ancak süreç bende farklı ilerledi.”

📌‘The Devil – A Life (2020–22)/ Şeytan- Bir Hayat’ sergisi, 5 Nisan- 11 Mayıs 2024 tarihleri arasında Brüksel’de.

Nick Cave sanat çıtasını yükseltti: 2024’te sergi açacak