Şanlıurfa'nın ev sahipliğindeki Dünya Neolitik Kongresi sona erdi. Dünyanın en saygın üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı kongre sonrasında sırada gezi programı vardı. Karahantepe'yi ziyaret eden akademisyenler bölgeden büyülendi.

Dünya Neolitik Kongresi sona erdi. Kongre kapsamında Şanlıurfa’ya gelen yaklaşık bin akademisyen, Neolitik döneme ilişkin kazıların yapıldığı arkeolojik alanları gezdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle 4-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen kongre kapsamında düzenlenen gezide akademisyenler Karahantepe’de gördükleri manzaradan etkilendiklerini belirtti.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’deki yapılara benzeyen ve Neolitik döneme ait “T” biçiminde 250’nin üzerinde dikili taş tespit edilen Karahantepe’yi ziyaret eden akademisyenleri, kazılarda gün yüzüne çıkartılan eserler büyüledi.

‘Göbeklitepe Türk arkeolojisinin büyük başarısı’

Alman tarihçi Prof. Dr. Herman Parzinger yaptığı açıklamada Karahantepe’nin inanılmaz bir alan olduğunu söyledi. Yapılan kazının niteliğinden etkilendiğini belirten Parzinger, şunları kaydetti:

“Karahantepe’den oldukça etkilendim. Sadece kazıdan değil, tepenin diğer tarafına giderseniz toprağın üzerindeki T şeklindeki dikili taşları görürsünüz. Bu, oldukça inanılmaz. Yapılan kazının niteliğinden ve detaylardan oldukça etkilendim. Karahantepe bu arkeolojik alanların en önemlilerinden biridir. Ayrıca Göbeklitepe de Türk arkeolojisinin başardığı iyi işler arasında yer alıyor”

Metroyla gidilebilen antik kent: Perge

Anadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi