İstanbul bu sezon sanatın starlarını ağırlayacak. Chiharu Shiota, Doug Aitken ve Georg Baselitz gibi çağdaş sanatın önde gelen isimleri İstanbul'a geliyor. Ayrıca Picasso, Andy Warhol, Frida Kahlo ve Sebastiao Salgado'nun sergileri açılacak.

Güneş artık eskisi kadar yüzünü göstermeye meraklı değil, tatil çantalarını uzun bir süre görmeyeceğiz ve hatta yazlık kıyafetleri bile kaldırdık. Denizin, güneşin ve yazın tadını yeterince çıkardıysanız şehre dönüş vakti. Üstelik İstanbul bu kez  sergileri, konuk edeceği sanatçıları ve etkinlikleriyle her zamankinden daha bile davetkâr.

Bu sezon İstanbul çağdaş sanatın rock starlarını ağırlayacak desek yeridir. Japon sanatçı Chiharu Shiota’dan ABD’li multidisipliner sanatçı Doug Aitken’e; Alman sanatının büyük ismi Georg Baselitz’den bilgisayar sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár ve Gizella Rákóczy’e kadar birçok önemli isim yeni sergileriyle ziyaretçilerini bekleyecek. Ayrıca Kültür Yolu Festivali kapsamında Picasso, Andy Warhol, Frida Kahlo ve Sebastiao Salgado’nun sergileri açılacak.

Ajandalarınız hazırsa, buyurun müze ve galerilerin iddialı programlarına uzanan bir yolculuğa…

Chiharu Shiota’nın sergideki devasa yerleştirmesi.

İstanbul Modern’de el emeği göz nuru bir sanat!

Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında / İstanbul Modern: İstanbul Modern Japonya’dan bir sanatçıyı ağırlamaya başladı. 2015’te Venedik Bienali’nde ülkesini temsil eden Chiharu Shiota. Sanatçı daha çok hafıza ve bilinç üzerindeki çalışmalarıyla biliniyor. Ayakkabı, anahtar, yatak, sandalye ve elbise gibi sıradan nesneleri toplayarak ve bunları iplikten oluşturduğu devasa yapılarla sararak hafıza ve bilinç kavramlarının izini sürüyor Shiota.

İstanbul Modern’e de burası için yarattığı ‘Dünyalar Arasında’ ile konuk olacak. Shiota’nın eserinin ilham kaynağı ise İstanbul. Kıtalar arasında bir köprü görevi üstlenen, uygarlıklara ev sahipliği yapmış kadim kent, büyük ölçekli bir yerleştirme. Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü kapsamında Japan Foundation ortaklığında açılacak sergi, ziyaretçilerini kişisel ve kolektif hafıza labirentinde bir yolculuğa çıkaracak. İstanbul Modern şef küratörü Öykü Özsoy Sağnak ve asistan küratör Yazın Öztürk tarafından hazırlanan Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında başlıklı sergi 6 Eylül- 20 Nisan 2025 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.


Picasso ve Andy Warhol AKM’de

Kültür Yolu projesinin İstanbul ayağı 28 Eylül’de başlayacak. Picasso’nun yaratıcı vizyonundan Salgado’nun etkileyici karelerine, Warhol’un popüler imgelerinden Kahlo’nun duygusal derinliklerine kadar geniş bir yelpazede sunulacak eserler ziyaretçilerle buluşacak. Bu sergilerden biri Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerle buluşacak Pablo Picasso – Resimden Seramiğe Bir Serüven. Sergi, İspanyol ressam Pablo Picasso’nun gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan, tamamı orijinal ve mirasçılar tarafından onaylanmış 170 parçayı bir araya getirecek. Bu sergilerden diğeri ise yine AKM’de açılacak 20. yüzyılın en etkili sanatçılarından ve Pop Art hareketinin öncüsü olan ikonik figür Andy Warhol’un eserlerine bir giriş sunan Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu  olacak.

Kültür Yolu sergileri bununla da sınırlı değil. Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun kişisel günlüklerinden ilham alan ve onun içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derinlemesine bir bakış sunan, dünya genelinde büyük ilgi gören Frida Kahlo’nun Günlükleri sergisi Türkiye’de ilk kez Kültür Yolu Festivali kapsamında sergilenecek.


Gizella Rákóczy Bükülmüş Spiral eseri.

Bilgisayar sanatını kimse bilmezken onlar sanat yapıyordu

Hesaplar ve Tesadüfler: Dóra Maurer, Vera Molnár, Gizella Rákóczy – Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan Algoritma Sanatı / Pera Müzesi : Pera Müzesi bilgisayarla sanat olur mu; hesap kitap sanatın içine girer mi diyen düşünenlerin fikrini değiştirmeye yönelik bir sergiye ev sahipliği yapacak. Bilgisayar sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár ve Gizella Rákóczy’nin eserleri 19 Eylül’den itibaren izleyicilerle buluşacak. 2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri kapsamındaki sergi üç öncü sanatçının algoritma ve soyutlama ile sanatlarına nasıl yön verdiklerine tanıklık etme fırsatı sunacak.


Aitken ilk kez İstanbul’a geliyor

Doug Aitken: İçimdeki Şehir / Borusan Contemporary: İstanbul bu sene çağdaş sanatın yıldız isimlerini ağırlayacak. ABD’li multidisipliner sanatçı Doug Aitken de bu isimlerden biri. Üstlelik bu sanatçının İstanbul’daki ilk sergisi olacak. Aitken tam anlamıyla sınırları zorlayan biri. Nasıl derseniz… Sanatın var olabileceği tüm biçimleri deniyor, bireysellik nedir, özgürlüğün sınırları var mıdır sorularının peşinden gidiyor, şehirleri, insanı ve bugünün toplumlarını anlamaya çalışıyor.

90’lı yıllardan bu yana üretimlerine devam eden Aitken kavramsal yolculuğunun özeti niteliğindeki ‘İçimdeki Şehir’ ile 14 Eylül 2024 – 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında Perili Köşk’te ziyaret edilebilecek. Sergide, sanatçının, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu siparişiyle ürettiği son heykeli de olacak. Sanat yönetmeni Jérôme Sans’ın küratörlüğünü üstlendiği serginin, ziyaretçileri pasif bir gözlemciden öte, içinde bulundukları mekânın ritmiyle etkileşime giren birer katılımcıya dönüştüreceği de kulağımıza gelen bilgilerden.


Bir usta Sabancı’da

Georg Baselitz: Son On Yıl / Sabancı Müzesi: İddialı bir başka sergiyle devam edelim. Sabancı Müzesi sezonu Alman ressam, heykeltıraş Georg Baselitz ile karşılayacak. Kendisi Alman sanatına büyük etkisi olan bir isim. 1960’larda figüratif, etkileyici resimleriyle tanınır hale gelen Baselitz 1980’den bu yana uluslararası sanat dünyasında önemli bir isim haline geldi. Sanatçının çalışmaları da doğrudan ülkesinden ilham alıyor.

Almanya tarihine özgü çalışmalarında Nazi döneminden kalan sıkıntıları, yıkıntılar, asiler, çobanlar, ağaçlar ve savaş gazileriyle resimlerine taşıyan Baselitz, 13 Eylül’de Akbank Sanat’ın desteğiyle açılacak sergide Baselitz’in yakın geçmişte ürettiği 100’e yakın büyük boyutlu resim ve heykeli SSM’nin tüm galeri alanları ve bahçesine yayılacak. SSM’de gerçekleşecek serginin yanı sıra sanatçının gravür çalışmalarından kapsamlı bir seçki eş zamanlı olarak Akbank Sanat’ta ziyaretçiyle buluşacak. Serginin küratörlüğünü sanatçının eserleri konusunda uzman olan Sir Norman Rosenthal üstleniyor.  Georg Baselitz’in son on yılda ürettiği eserler 13 Eylül 2024 – 2 Şubat 2025 arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenecek.


Tersane İstanbul’da fuar zamanı

19. Contemporary İstanbul / Tersane İstanbul: Şehrin en büyük çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul bu sene 19 yaşında.  Türkiye’den ve dünyadan önde gelen sanat galerilerinin temsil ettiği sanatçıların son dönem işlerinin yer alacağı fuar,  23-27 Ekim (23 Ekim ön izleme, 24-27 Ekim genel ziyaretçi) tarihleri arasında Akbank’ın partnerliğinde Haliç’teki Tersane İstanbul’da düzenlenecek. Konuk sanatçılar ve program için takipteyiz.


Tasarımcının Notu, 20. yüzyılın son çeyreğinde Türkiye’de grafik tasarım alanında yaşanan hızlı değişimi kitap üzerinden ele alıyor.

Bu notu okumayı unutmayın

Tasarımcının Notu / Salt Beyoğlu: Türkiye’de grafik tasarımın gelişimi nasıldı, hangi yolları aştık merak edenleri Salt Beyoğlu’na alalım. Türkiye’de grafik tasarımın gelişimini kitap ve kültür yayıncılığı üzerinden ele alan ‘Tasarımcının Notu’ 11 Eylül’den itibaren Salt Beyoğlu’nda olacak.  Yazar ve editör Eda Sezgin tarafından programlanan sergi, 2 Şubat 2025 tarihine kadar Salt Beyoğlu’nda. Salt Araştırma’nın Türkiye’de grafik tasarımın seyrini toplumsal ve kültürel gelişmeler ışığında ele alacağı arşiv  çalışmalarına paralel olarak hazırlanan sergiye bir dizi etkinlik programı da eşlik edecek.

Bir başka Salt sergisi ise 1945-1991 yıllarında Sosyalist Yugoslavya’da Türkçe konuşan toplulukların kimlik inşası sürecini irdeleyen ‘Sosyalizme Tercüme’ olacak. Sergi, 23 Ekim’den itibaren Salt Galata’da ücretsiz ziyarete açık olacak.


Murat Yıldız, Çok Güzel Bir Gün Geçir 3, Flowers & Leaves serisi, 2023, Tuval üzerine taze çiçek ve yaprak.

İlhamını Birkan Keskin’den alıyor

Yeryüzü Halleri/Yapı Kredi Galeri: Yeryüzünde özenle, dikkatli ve nazikçe yaşamanın gerekliliğine inanan Yeryüzü Halleri ekolojiye dayanan eserler üreten, 11  güncel sanatçıyı bir araya getiriyor. İsmini Birhan Keskin’in insan dışı canlıları merkeze alarak yazdığı şiir kitabı ‘Yeryüzü Halleri’nden alan sergide resim, performans, fotoğraf, video, vitray, heykel ve yerleştirme gibi çeşitli disiplinlerden eserler izleyicilerle buluşacak.  Yeryüzü Halleri sergisi, 6 Eylül – 30 Mart 2025 tarihleri arasında Yapı Kredi Galeri’de ziyaret edilebilecek.


Peter Halley İstanbul’a merhaba diyor

Peter Halley/ Sevil Dolmacı İstanbul: Sevil Dolmacı İstanbul, günümüz çağdaş sanatının önde gelen isimlerinden ABD’li sanatçı Peter Halley’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 13 Eylül-26 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek sergi, sanatçının New York’taki stüdyosunda, bu sergiye özel ürettiği 15 yeni eserinden oluşuyor.


Sebastião Salgado, Genesis.

Ve nihayet Sebastiao Salgado geliyor

Genesis/MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bir Sebastião Salgado sergisi izleyicilerle buluşmak için gün sayıyor. Bu yıl 28 Eylül – 13 Ekim tarihlerinde 212 Photography Istanbul kapsamında Brezilyalı aktivist, fotoğrafçı ve muhabir Salgado’nun ‘Genesis’ projesinin sergisi İstanbul’da açılacak. Sergi mekanı MSGSÜ Tophane-i Amire’ olacak ve sergi üç ay boyunca görülebilecek. 245 siyah-beyaz fotoğraftan oluşan ‘Genesis’ projesi Salgado’nun 2004-2011 yılları arasında dünyayı dolaşarak gerçekleştirdiği anıtsal işlerinden biri.

Bu arada 212 Photography Istanbul bu yıl İstanbul’u fotoğraf ve yaratıcı disiplinlerle buluşturacak. Festival şehrin iki yakasında 30 farklı mekanda uzun soluklu sergilere de ev sahipliği yapacak. Yedincisi yapılacak 212 Photography Istanbul fotoğrafın yanı sıra pek çok farklı disipline programında yer verecek ve Türkiye’den ve dünyadan isimleri İstanbul’da ağırlayacak.


Maaria Wirkkala: Karaya Çıkmak Yasaktır Aalto Pavyonu, Venedik Bienali’nden sergi görünümü, 2007.

Venedik’ten İstanbul’a…

Karaya Çıkmak Yasaktır/ Arter: Maaria Wirkkala’nın 2007 yılında 52. Venedik Bienali’nde sergilenen ve aynı yıl Arter Koleksiyonu’na dahil edilen Karaya Çıkmak Yasaktır başlıklı yerleştirmesi, İstanbul’da ilk kez 19 Eylül 2024–23 Şubat 2025 tarihleri arasında Arter’in 1. kat galerisinde izleyiciyle buluşacak. Küratörlüğünü Nilüfer Şaşmazer’in üstlendiği ve yerleştirmeyle aynı adı taşıyan sergi, çocukluğunu anavatanı Finlandiya’nın güneyindeki Helsinki ve kuzeyindeki Laponya ile İtalya’nın Venedik kenti arasında geçiren ve bu coğrafyaların daimi bir değişkenlik içinde olan su, hava ve ışık gibi unsurlarını üretiminin merkezinde konumlandıran sanatçının pratiğine eserlerini bir araya getirecek.

Arter’in ev sahipliği yapmaya hazırlandığı bir diğer sergi ise sanatçı Yasemin Özcan’ın Islak Zemin başlıklı sergisi. Seramik, fotoğraf, metin, video, ses ve performans gibi farklı mecra ve malzemeleri kullanan Özcan’ın önceki yapıtlarının yanı sıra bu sergi için özel olarak ürettiği eserleri de izleyiciyle buluşacak. Küratörlüğünü Eda Berkmen’nin üstlendiği sergi, 9 Eylül 2024–6 Nisan 2025 tarihleri arasında Arter’in giriş kat galerisinde.


Eskişehir çok ehlikeyf

Ehlikeyif / OMM Eskişehir: Eskişehir’deki OMM – Odunpazarı Modern Müze, çağdaş eserleri ve fantastik tasarımları bir araya getiren Ehlikeyif sergisiyle sezonu açıyor. Küratörlüğünü İdil Tabanca’nın üstlendiği sergi; resim, heykel, yerleştirme ve mobilya tasarımı disiplinlerinde geleneksel sınırları aşarak yeniden yorumlayan uluslararası sanatçı ve tasarımcıları bir araya getiriyor. Sergi, 8 Eylül 2024—20 Temmuz 2025 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.


Çölde olduğunu söylemenin anlamı yok, yapım aşamasında II.

Sanayi bölgesinde sanat var!

Çölde olduğunu söylemenin anlamı yok / İMALAT-HANE:Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan İMALAT-HANE Burak Kabadayı’nın Çölde olduğunu söylemenin anlamı yok başlıklı kişisel sergisini ağırlamaya hazırlanıyor. Küratörlüğünü Deniz Kırkalı’nın üstlendiği sergi, yansıma ve serap gibi algı yanılmalarını ve bunları fark etmenin sınırlarını sorgulayacak. Kabadayı’nın sergi için ürettiği üç yeni video çalışmasının yer aldığı sergi, 12 Ekim–11 Ocak tarihleri arasında İMALAT-HANE’de görülebilir.


Gizem Çeşmeci, Çoğunluk 2022 Karışık teknik | Mixed Media Değişen Boyutlarda | Various Sizes.

Murat German sunar

2.5B / YUNT: Murat Germen’in küratörlüğünü üstlendiği 2.5B başlıklı sergi, 21 Eylül – 6 Aralık tarihleri arasında YUNT’ta. Geçen sene Sultanbeyli’de kapılarını açan YUNT bu kez Tanzer Arığ, Gökçen Ataman Tanyer, Nora Byrne, Gizem Çeşmeci, Nermin Er ve Semih Zeki’nin eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, izleyicileri iki boyut ile üç boyutun ara noktasındaki bir temsil yöntemi olan iki buçuk boyut evrenini keşfetmeye davet ediyor.


Ecem Yüksel, KAIROS, 3.

Yol arkadaşları bir arada

3 / KAIROS: KAIROS, 14-28 Eylül 2024 tarihleri arasında, galerinin üçüncü yılında, temsil ettiği ve yol arkadaşlığı yaptığı sanatçıları bir araya getiren üç sergisi ile yeni sezonu karşılamaya hazırlanıyor. Karma sergide Alptekin Soy, Can Akgümüş, Can İncekara, Ecem Yüksel, Elif Özen, Gamze Yalçın, Gurur Birsin, Gülnihal Yıldız, İbrahim Özsözgün, İlhan Sayın, İrina Lunkova, Kazım Şimşek, Leyli Rashidirauf, Murat Balcı, Onur Hastürk, Sezer Arıcı, Serdar Eğer, Seval Şener, ŞANT, Uğur Güler, Ümmühan Yörük’ün eserleri yer alıyor.


Üzüm bağında sanat

Yer Duygusu / Barbare Studio: 2002 yılından beri faaliyette olan Barbare Bağları’nın hayata geçirdiği yeni platform Barbare Studio, ilk misafir sanatçı/küratör projesi ve sergisiyle karşımıza çıkıyor. Barbare Studio’nun ilk sergisi Yer Duygusu, 14 Eylül’de T. Melis Golar küratörlüğünde Tekirdağ’da yer alan Barbare Bağları’nda açılıyor. Sanatçıları üzüm bağlarında işler üretmeye davet eden sergi, kutsal sayılan bereketiyle gelen, şenliklerle kutlanan bağbozumu sırasında gerçekleşiyor. Sergi; şarap üretiminde kullanılan, şarabın kendine özgü karakterini veren toprak, iklim ve çevre gibi faktörlerin birleşimi anlamına gelen Fransızcadaki ‘terroir’ kelimesinden referansla Yer Duygusu adını alıyor.


Fevzi Karakoç, Ve Kırmızı.

Anadolu’dan ilhamla

Ve Kırmızı / Decollage Art Space:Decollage Art Space, yeni sanat sezonuna 2 Ekim Çarşamba günü Prof. Dr. Fevzi Karakoç’un Serap Atala küratörlüğünde düzenlenen Ve Kırmızı sergisiyle başlıyor. Anadolu kültüründen, folklorundan, yerel birikimle beslenen Karakoç’un ürettiği enerjik ve güçlü bir renk olan kırmızı rengi ön planda tuttuğu resimleri ziyaretçilerle buluşacak.


‘Duo’ ayrıca festivalin Dönüm Noktası Projeleri arasında yer alacak.

Londra’ya yolunuz düşerse

Sanatçı ve mimar Melek Zeynep Bulut’un ‘Duo/ İki’ adlı eseri 14 Eylül’de Londra Tasarım Festivali’nde sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Eser İngiltere’deki doğu ve batı yarımkürelerinin birleşimi ve Başlangıç Meridyeni olarak kabul edilen, Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan Greenwich’te, Painted Hall’de sergilenecek.Sanatçının kısa sürede iki uluslararası ödülün sahibi olan ve çok ses getiren Açık Anıtlar serisinin parçası niteliğindeki ‘Duo’ ikilik, ikilem  kavramlarını yenilikçi bir bakış açısıyla ele alıyor.


BU SERGİLERİ GÖRMEK İÇİN HALA VAKTİNİZ VAR

Hilal Polat’ın eseri.

Hilal Polat’tan love işleri

📍Barın Han, Biz Beceremiyoruz Bu Love İşlerini: Hilal Polat’ın Biz Beceremiyoruz Bu Love İşlerini başlıklı kişisel sergisi, 21 Eylül’e kadar Barın Han’da aşkı sorgulatmaya devam edecek. Mitlerden ilham alarak geçmişten günümüze aşkın farklı perspektiflerine ve geleneksel anlamına vurgu yapan sergide Hilal Polat, Adem ve Havva’dan bu yana anlatılan efsanelerden hareketle aşkı ironik bir dille yorumluyor. Yolunuzu düşürün, aşk işlerinde ne durumdasınız bir sorgulayın deriz.

Beklenmedik karşılaşma

📍İstanbul Modern, Olafur Eliasson: Senin Beklenmedik Karşılaşman: Günümüz sanatının en önemli isimlerinden; heykelleri ve enstelasyonlarıyla bilinen Olafur Eliasson’un haziran ayında kapılarını açan sergisi de izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. Sanatçının 30 yıllık kariyerinin özeti niteliğindeki Olafur Eliasson: Senin Beklenmedik Karşılaşman başlıklı sergi, 9 Şubat 2025’e kadar izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Yerebatan Sarnıcı’nda heykeller

📍Yerebatan Sarnıcı, Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek: Yerebatan Sarnıcı 1500 yıllık tarihinin büyülü atmosferinde bu kez kristal heykelleri ağırlıyor. Çekyalı heykeltıraşlar Vlastimil Beranek ve Jaroslav Prosek’in ‘Yeraltının Kapıları: Geçiş ve Yansıma ile Mekana Dokunma’ sergisi açıldı.  Bu kez aceleye gerek yok, sergi 30 Kasım’a kadar ziyarete açık. Yerebatan Sarnıcı’nın meşhur kuyruğuna girmiş, sergiyi ziyaret etmiştik.

Bayburt bir harika dostum

📍Baksı Müzesi, Gel Zaman Git Zaman: Aralarında Bubi, Genco Gülan, Gülsün Karamustafa, Haluk Akakçe, Komet, Seçkin Pirim, Şenol Yorozlu, Mehmet Kavukçu’nun da yer aldığı 85 sanatçı, Gel Zaman Git Zaman başlıklı sergiyle Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde. Müzenin kurucusu ve sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile Ayça Okay’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, Bayburt dahil olmak üzere halk kültürü üretimlerini günümüz sanatı örnekleriyle yan yana getiren insan hikayeleri sunuyor. Resim, heykel, video, yazı-resim, kilim, seramik ve enstalasyonlarından oluşan seçkiyi 2025 yılının Kasım ayına kadar pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilirsiniz.

Uçurtmalar hala havada

📍Arter, Uçurtma Zamanı: Küratörlüğünü Gill Eatherley’in üstlendiği Jackie Matisse’in renk renk, şekil şekil uçurtmaları Uçurtma Zamanı sergisiyle Arter’de dalgalanmaya devam ediyor. Sergi 12 Aralık’a kadar devam edecek, Uçurtma Zamanı ziyaretimizi ise buradan okuyabilirsiniz.

600 eserlik sergi

📍Arter, Farz Et Ki Sen Yoksun: Arter’in ilk özel koleksiyon sergisi Farz Et Ki Sen Yoksun’un adını ilk duyduğunuzda içinize bir minik hüzün bulutu çökebilir, aklınıza sorular düşebilir ve hatta gözleriniz uzaklara dalabilir. Tüm bunlardan kurtulmak isterseniz, yolunuzu ismini Ömer Hayyam’ın dizesinden alan sergiye düşürün deriz. küratörlüğü Selen Ansen’in üstlendiği sergide işlevsel nesne, nadide eser, mobilya ve kitaplarla karşılaşacaksınız. Arter’in üçüncü ve dördüncü katındaki sergide 400 sanatçıdan, Ömer Koç’un koleksiyonundan seçilen 600’e yakın eser var. Bu sergiyi ziyaret için en az iki saat ayırmanız gerektiği anlamına geliyor. Sergiyi, perşembe günleri ücretsiz gezebilirsiniz. 29 Aralık’a kadar ziyarete açık.

İstanbul’a bir de böyle bakın

📍Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar: Meşher ‘Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar’ isimli sergisini bir kez daha uzattı.  İstanbul’un panoramik ve geniş açılı şehir temsillerini bir araya getiren, küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı üstlendiği sergi, İstanbul’a kimi zaman bir tepeden ya da kuleden geniş açıyla bakan eserlerin ağırlıkta olduğu, Ömer Koç Koleksiyonu’nda yer alan çeşitli eserlerden oluşuyor. Ziyaretçilerini İstanbul’un Osmanlı payitahtı olduğu, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman yolculuğuna çıkaran sergi 29 Eylül’e kadar ziyaret edilebilir. Biz önceden ziyaret etmiştik, merak edenler buradan okuyabilir. 

İzmir’de büyük buluşma

📍Arkas Sanat Merkezi, Nejad Devrim & Mübin Orhon: İki İmge Yolcusu: İzmir’in önde gelen sanat merkezlerinden Arkas Sanat Merkezi, yeni sezona Türk resminin iki büyük ismini buluşturan sergiyle merhaba demişti. Yaşamlarının büyük bir bölümünü Paris’te sürdüren Nejad Devrim ve Mübin Orhon’un yapıtlarının yer aldığı sergi, Necmi Sönmez’in küratörlüğünde kapılarını ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Nejad Devrim & Mübin Orhon: İki İmge Yolcusu sergisi, iki ressamın ağırlıklı olarak Paris yıllarında yaptıkları çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Sergi 18 Şubat’a kadar açık.

Bodrum’da Pop-Up

📍WU Yalıkavak, Bodrum-Pop-Up:WU Yalıkavak, IV. Pop-Up sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan 20 sanatçının, farklı teknik ve tarzlarla oluşturdukları 41 eser yer alıyor. Sanatçıların kişisel deneyimlerini yansıtan eserler, Bodrum’un ruhunu ve enerjisini yansıtan renkler ve formlarla bir araya geliyor. IV. Pop-Up sergisi,Wu Yalıkavak’da 8 Eylül’e kadar görülebilir.

📍Labirent Sanat, Özgür Bir Ruha Pranga Vurulamaz!: Sanatçı Canan Maktal’ın, Dilek Maktal Canko küratörlüğündeki Özgür Bir Ruha Pranga Vurulamaz! isimli ilk kişisel sergisi 21 Eylül’e kadar Labirent Sanat’ta ziyaretçilerini ağırlayacak. Sergi, kadınların tarih boyunca eril güce karşı toplumsal alanda kendilerine yer açma mücadelesini ve bu mücadelenin günümüzde de devam eden izlerini gözler önüne seriyor.

İş Bankası’nın nasıl kuruldu, buyurun bu sergiye

📍Türkiye İş Bankası Müzesi, İş’in 100. Yılı: Eminönü’ndeki tarihi binasında 2007 yılından bu yana hizmet veren Türkiye İş Bankası Müzesi, beş aydır süren kapsamlı yenileme çalışmasının ardından kapılarını İş’in 100 Yılı adlı kalıcı sergisiyle yeniden açtı. Belgeler, fotoğraflar, filmler ve koleksiyon parçaları eşliğinde, 100’üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayan bankanın, geçmişten bugüne dek hikayesini anlatan İş’in 100 Yılı adlı serginin ve müzenin küratörlüğünü Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya üstlenirken sergileme tasarımını Pattu Mimarlık yapıyor. Türkiye İş Bankası Müzesi, pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Ankara’da bir usta: Latif Demirci

📍İş Sanat Ankara Sanat Galerisi, Yazan Çizen Latif Demirci: Latif Demirci’nin anısına açılan sergi, İstanbullu sanatseverlerle yolculuğunu tamamladı, bu kez istikamet Ankara! Türkiye İş Bankası’nın Ulus’taki tarihi binasında hizmet veren İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin içinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi, pazartesileri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir.

Magnum bu sergide

📍Bulgur Palace, İstanbul- Magnum İstanbul’da: Emin Özmen, Ara Güler, Robert Capa ve Henri Cartier Bresson gibi efsanelerin çektiği fotoğraflara yakından bakıp  güzel manzaralı avluda bir kahve içmek iyi bir hafta sonu kaçamağı olabilir.  O halde sizi Bulgur Palace’a alalım. Paris, Londra ve New York merkezli fotoğraf ajansı Magnum Photos’un 77. yıl sergisi olan Magnum İstanbul’da, 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafından oluşuyor. Sergiyi 30 Ekim’e kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Topraktan geldik toprağa bakıyoruz

📍Sakin Topraklar, Eldem Sanat Alanı: 2018 yılında kurulan Eskişehir merkezli güncel sanat platformu Eldem Sanat Alanı, Sakin Topraklar adlı bir karma sergiyle sanatseverlerin karşısında. Yasemin Ülgen’in küratörlüğünü üstlendiği sergide toprak konusunu ele alan eserler var. 31 Ağustos’a kapılarını açacak sergide Ahmet Karabulak, Ali Cindoruk, Aslıhan Demirtaş, Aşkın Ercan, Cansu Yıldıran, Cemil Batur Gökçeer, Dilşad Aladağ, Eda Gecikmez, Ekin Kano, Ender Özer, Evrim Kacar, Flora Araştırmaları Derneği (Deniz Bozok, Emel Kangal, Rachel Mollman, Hürmüz Yeniceli, Hande Evrenos, Sema Niğdeli, Şebnem Akyıldız), Gökçe Erhan, Gözde Mimiko Türkkan, Gülçin Aksoy, İrem Tok, Kıymet Daştan, Larissa Araz, Serkan Taycan, Sinem Dişli’nin resim, fotoğraf, video, yerleştirme gibi eserleri yer alacak. Eskişehirliler ya da yolu şehre düşenler ldem Sanat Alanı, Dalyancı Konağı’nda sergiyi görebilir. Sergi, 31 Mayıs 2025’e kadar açık.

Ankara’nın kalbinde İş Bankası’nın hikayesi

📍Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, İstikbalinizin Emniyeti-Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır: Türkiye İş Bankası’nın 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Ankara Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde hazırlanan İstikbalinizin Emniyeti-Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır sergisi izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Sergi, İş Bankası’nın geçmişten günümüze dek sürdürdüğü güçlü sosyal sorumluluk projeleriyle başlıyor ve ziyaretçileri bir asırlık tarihi boyunca ülkemizin kültürel ve toplumsal kalkınmasındaki rolünü anlatıyor. Sergi yıl sonuna kadar açık.

Sonbaharda bu filmleri izleyeceğiz!

Yeni tiyatro sezonu gümbür gümbür geliyor!

Bi dünya dizi sizleri bekliyor!

Sonbaharın heyecanla beklenen 10 kitabı

Şehre dönüş zamanı: Mekânlar açılıyor, konserler salonlara taşınıyor