Gece, yıldızlar ve oyun!
Tiyatronun yeni sezonu klasiklere getirilen yenilikçi yorumlar, bilinen metinlerden doğan taze uyarlamalar, çok sayıda yeni yerli metin ve dünyadan çağdaş yazarların oyunlarıyla başlıyor. İşte size sezon rehberiniz!
📌 Macbeth/Moda Sahnesi: Barış Atay ile Ezgi Çelik’in ‘Macbeth çifti’ olarak karşımıza çıkacağı oyunun provaları, Kemal Aydoğan yönetiminde son düzlükte. Macbeth’in meşhur kâhinleri olan cadıların, oyundaki diğer rolleri de sırtlandığı yorum 25 Eylül Çarşamba seyirci karşısında olacak. Cadı kadrosunda Aybanu Aykut, Deniz Elmas, Melek Ceylan, Gözde Kısa ve Özge Öztürk var.
📌 Nora (Bir Bebek Evi)/Tiyatro Circa: Ibsen’in kült feminist metni, Tuğçe Altuğ’un kadın hikâyeleri anlatma niyetiyle kurduğu Tiyatro Circa’nın ilk yapımı olarak İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak. Nora’nın -bugün de pek değişmeyen- döneminin toplumsal baskılarına karşı yürüttüğü çabasını Tuğçe Altuğ, Deniz Celiloğlu, Özlem Öçalmaz ve Cem Avnayım’dan izleyeceğiz. 30 Ekim’de Zorlu PSM’de.
📌 Müfettişler/Tiyatro İN: Tiyatromuzun eşsiz kalemi, absürt yazımına özgün bir soluk getiren Melih Cevdet Anday’ın ‘Müfettişler’i, Engin Hepileri’nin reji gözüyle sahnede olacak. İstanbul Tiyatro Festivali’nin açılışını da yapacak olan oyunda Aslıhan Gürbüz, Erkan Kolçak Köstendil, Kadir Çermik ve Burak Altay rol alıyor, müzikler ise Kenan Doğulu’ya emanet. Prömiyer 22 Ekim Salı, UNIQ Hall’de.
📌 Hayvan Çiftliği/Oyun Atölyesi: Oyun Atölyesi yeni sezonu, kült George Orwell romanının Zerrin Akdenizli imzalı uyarlamasıyla karşılıyor. Totaliter rejimlerin acımasızlığını anlatan klasiği, Barış Erdenk rejisiyle izleyeceğiz. Ekip ‘Hayvan Çiftliği’ kadrosunu şöyle duyuruyor: Domuz Muharrem Özcan, Yük Atı Umut Temizaş, Yük Atı Aylin Kontente, Domuz Eser Karabil, Kısrak Şirin Kılavu, Keçi Ezgi Coşkun, Eşek Ayhan Bekdemir, Kuzgun Beran Kotan, Domuz Ulaş Akşit, 1. Köpek Turan Bölükbaşı, 2. Köpek Ali Tepe.
📌 İstanbul Efendisi/House of Performance: Musahipzade Celal’in eğlenceli bir Osmanlı dönemi seyirliği sunduğu bu klasiği, daha önce İstanbul Şehir Tiyatroları için sahneleyen Engin Alkan, bu kez House of Performance sahnesine taşıyor oyunu. Oyunun çok yoğun ilgi gördüğünü duyduğumuz oyuncu seçmeleri sürüyor.
📌 Savaş ve Barış/Kocaeli Şehir Tiyatroları: Geçen sezon ‘Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi’ adlı etkileyici prodüksiyonlarıyla Afife Tiyatro Ödülleri’nde ‘Yılın En Başarılı Oyun’u seçilen ekip bu sezon da bir başka büyük prodüksiyonla seyirci karşısına çıkacak. Tolstoy’un ‘Savaş ve Barış’ı, usta yönetmen Mehmet Birkiye’nin yorumuyla İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında prömiyer yapacak. 31 Ekim Perşembe, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde başlıyor.
📌 Medea Materyal/İstanbul Devlet Tiyatrosu: 20’nci yüzyıl Avrupa tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Heiner Müller’in eseri, İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı olarak İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak. ‘Medea’nın hikayesi ve onu çevreleyen mitolojik ‘malzemeyi’ ele alan, Ayşe Emel Mesci’nin yönetimindeki oyunda Sükûn Işıtan, Umut Yılmaz, Furkan Şahin, Melis Özpaça ve Kürşat Kurnaz rol alıyor. 16 Kasım Cumartesi, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde başlıyor.
📌 Fareler ve İnsanlar/Gist&Biletinial: Steinbeck’ın Nobelli klasiği, Aydın Sigalı’nın yönetiminde sahneye çıkıyor. Daha önce Kocaeli Şehir Tiyatrosu prodüksiyonu olarak izlediğimiz oyunun yeni versiyonunda başrollerde Volkan Dinç ve Erdem Irmak olacak. Oyun aralıkta başlıyor.
📌 Afife/Afife Tiyatro&Zorlu PSM: Güçlü oyuncu kadrosu ve tiyatro tarihimizin kıymetlisi Afife Jale’nin etrafına örülen Selin Cankı Ceylan imzalı özgün metniyle sezonun büyük ve iddialı prodüksiyonu… Serdar Biliş rejisiyle hazırlanan, Afife rolünde yıldız oyuncu Demet Evgar’ı izleyeceğimiz oyunun kadrosunda Tilbe Saran, Necip Memili, Bora Akkaş, İdil Sivritepe, Bedir Bedir, Orkuncan İzan, Ekremcan Arslandağ, Öyküsu Okur, Basma Seiba ve Bilge Çınar rol alıyor. Müziklerin Tuluğ Tırpan’a emanet edildiği müzisyenler, dansçılar ve koroyla hareketlenecek bir yapım… Prömiyer 14 Eylül Cumartesi, Zorlu PSM’de.
📌 Linçler ve Dudaklar/Dolkun Production&Free Stage&Biletinial&BetaLand: Bir yazar inceliğinden, bir internet fenomeni bayağılığına doğru ilerleyen Cemal’le tanışacağız… Eski bir evde, babasının eşyalarıyla yaşayan, kendisini ve çevresindekileri sözde aykırı fikirleriyle olumsuz etkileyen, uyum sağlayamamış bir yazar Cemal… Halil Babür bir kez daha Türkiye’nin tam da bugünlerinden tanıdık ama özgün bir hikâye çıkarıyor. Sinematografik bir sahne dili kurulan rejide de Babür’ün imzası var. Oyunda Cihat Süvarioğlu, Hare Sürel, Onur Gürçay, İlyas Özçakır ve Ceren Köse’yi izleyeceğiz. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamındaki oyun 6 Kasım Cumartesi, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde başlıyor.
📌 Ölüyor mu ne?/Studio Oyuncuları: Antik Yunan tragedyalarını yepyeni ve güncel bir gözle görmemizi sağlayan, reji ve oyunculuk tekniğiyle tiyatromuzda bir ekol olan Şahika Tekand yine mitolojik tanrılarla ‘oynuyor’. Studio Oyuncuları için yazıp yönettiği ve İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak oyunda; Zeus’un ölme ihtimaliyle Olimpos’un zirvesine hâkim olan korku, hırs ve arzular üzerinden iktidar, evlilik, emek, adalet, akıl, fırsat, savaş gibi kavramları ironik bir biçimde ele alıyor Tekand. Müzikal bir karaktere de sahip olan ‘Ölüyor mu ne?’ 16 Kasım Cumartesi Alan Kadıköy’de başlıyor.
📌 Haberci/Fiziksel Tiyatro Araştırmaları&Omnia Yapım: ‘Şatonun Altında’da ‘Macbeth’i iki çamaşırcı kadının gözünden anlatan ve son dönemlerin en çarpıcı Shakespeare yorumuna imza atan ekip bu kez, tragedyaların isimsiz habercilerini başrole taşıyor. Sofokles’in üçlemesini merkeze alan oyun, hatalarının bedelini hem kendisine hem toplumuna ödeten kahramanların karşısına habercileri koyuyor ve onları kendi kişisel tarihlerini arayan anlatıcılara dönüştürüyor. Aslı Ekici ile Pınar Akkuzu’nun kaleme aldığı Güray Dinçol’un yönettiği oyunda Çağdaş Ekin Şişman, Adem Mülazim ve İbrahim Can Sayan rol alıyor. Prömiyer İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, 9 Kasım Cumartesi, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde.
📌 Bagajdaki Balta/Kumbaracı50: 2009’da Beyoğlu, Kumbaracı Yokuşu, numara 50’ye kurulan Kumbaracı 50, 15’inci senesini kutlarken sezonun ilk prömiyerini İstanbul Tiyatro Festivali’nde, tiyatromuzun çok kollu üreticisi Yiğit Sertdemir’in yazdığı ve yönettiği ‘Bagajdaki Balta’ ile yapıyor. Pınar Güntürkün ile Aziz Caner İnan’ın rol aldığı oyun, 20 yıl önce yaşanmış ve olamamış bir aşkın öznelerini bir gece vakti park edilmiş bir arabanın önünde buluşturuyor. Prömiyer 12 Kasım Salı, Alan Kadıköy’de.
📌 Salıncak/Kumbaracı50: Gülhan Kadim’in yazdığı ve yöneteceği ‘Salıncak’ta ise Yiğit Sertdemir ile Hazal Türesan’ı izleyeceğiz. İki kardeşin tek mekânda geçen gerilimli hikâyesi ocakta sahnede olacak.
📌 Loop/H6Act: Umut, Ali ile birlikte Berlin’e göç eder ve ‘belirsizlik’ Umut’un dünyasının merkezine yerleşir… Etrafımızda dönüp duran dünyayı, yetişilmesi gereken hayatları, herkesi ve her şeyi normalleştirmeye çalışan kurumları sorgulayan oyun; çağdaş tiyatro üretimimizin iki üretken ismini, yazar Ebru Nihan Celkan ile yönetmen Nagihan Gürkan’ı buluşturuyor. Sahnede ise Berfu Öngören, Uğur Karabulut ve Bora Çınar var. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, 23 Ekim Çarşamba Alan Kadıköy’de başlıyor.
📌 9/8’lik Kıyamet/Mek’an Sahne: En son ‘Dansöz’ ile özgün kalemini sahneyle buluşturan Şamil Yılmaz bu kez yakın gelecekte, iklim krizinin vurduğu bir dünyada bizi ‘Diyar’ adlı bir hikâye anlatıcısıyla tanıştırıyor. Göçebe topluluk Parazitler’in bir üyesi olan Diyar’ı ve onun darbukasını takip ederek gizemli kız Leylâ’ya ulaşacağız… Sezen Keser’in yönettiği oyunda sahnede, elinde darbukasıyla Oğulcan Arman Uslu olacak.
📌 Mercaniye Çok Yaşa/Tiyatro Hayali: Yakın dönem tarihimizle ‘oynamayı’ seven Ahmet Sami Özbudak’ın kalemi bu kez Osmanlı’nın son zamanlarında eğlenceli bir serüvene davet ediyor seyirciyi. İmparatorluğun son dönemlerinde, Haliç’te kaderine terk edilmiş bir gemi ve onun tuhaf mürettebatıyla tanışacağız. Sirtakiden longaya uzanan dönem müzikleriyle neşeli bir oyun… Emrah Eren’in yönettiği oyunda Erdem Akakçe, Sevil Akı, Bülent Çolak, Bihter Dinçel ve Fatih Koyunoğlu rol alıyor. 20 Eylül Cuma, Baba Sahne’de.
📌 Muskat/Kadar: Aksel Bonfil’in kaleminden bu kez bir kadın hikâyesi çıkmış. Yönetmenliğini de üstlendiği, Esra Dermancıoğlu’nun tek başına rol aldığı oyun, uzun seneler yatalak annesine bakan Yaşar’ın, annesinin ardından yeniden doğuşunun öyküsü… 22 Ekim Salı, Zorlu PSM’de başlıyor.
📌 Herkesin Bildiği Sırlar/D22: Yavuz Özkan’ın ‘Büyük Yalnızlık’ adlı filminden sahneye uyarladığı oyun, bir evliliğin son gecesine götürüyor bizi. Kadın, erkek, aile ve kimlik üzerinden bir karşılaşma… Edip Tepeli’nin yönettiği oyunda Ayşecan Tatari ile Emir Çubukçu rol alıyor. Prömiyer ekimde.
📌 Aşk Bize Masal Olur/2383 Yapım: Kerem Pilavcı’nın yazdığı bu tek kişilik oyunda, geçen sezon ‘Canavar’daki performansıyla gönülleri fetheden Gülçin Kültür Şahin rol alıyor. Gülhan Kadim’in yönetimindeki oyun Ahmet Sami Özbudak’ın metin ve hikâye danışmanlığıyla ortaya çıkmış. Kasım başı sahnede…
📌 Sen Ne Güzeldin Aşkımızın Şehri/Tiyatro DEA: 1990’lar Türkiye’sinin faili meçhuller ve siyasi skandallarla dolu puslu atmosferinde edebiyat fakültesinde okumak üzere ilk kez İstanbul’a gelen Ebru ile tanıştırıyor bizi, yazar Sema Elcim. Sol seküler bir ailede büyümüş olan karakter, eski bir öğrenci lideri olan dayısının izlerini sürecek. Nagehan Gürkan’ın yönettiği, Ayşenil Şamlıoğlu’nun süpervizörlüğünü üstlendiği oyunda Naz Çağla Irmak sahnede olacak. Prömiyer aralıkta.
📌 Aşk, Tohum, Kader/ikincikat: Fehmi Besler’in kaleme aldığı bu oyun, bir babayı affedememenin hayatlar üzerindeki derin izlerine dair bir hikâye. 1980’ler ve 90’lar Türkiye’sinde geçen oyun, seyirciyi bağışlamanın ve yüzleşmenin zorlu yolculuğuna davet ediyor. Sahnede Hakan Yufkacıgil, Beste Yurtaydın, Sena Taştemel, Enis Oruç, Enes İşlek ve Ferdi Akarnur’u izleyeceğiz. Kasımda başlıyor.
📌 Fil Rüyası/BiTiyatro: Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculuk… Günsu Özkarar’ın kaleme aldığı, Cem Burçin Bengisu’nun yönettiği, Laçin Ceylan’ın süpervizörlüğündeki oyunda Müge Uzun, Arbil Tabur ve Onur Sarıaltın’ı izleyeceğiz. Prömiyer ekim sonu.
📌 Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor/Yersiz Kumpanya: Elif Ongan Tekçe’nin yazıp yönettiği oyun, korkunun toplumu ele geçirdiği apokaliptik bir zamanda 65 yaşındaki bir kadın ile 30 yaşındaki bir genci, her şeye rağmen var olabilmiş bir gedikte tesadüfen karşılaştırıyor. Banu Fotocan ile Rojat Özsoy’un rol aldığı oyunda “Güvende yaşamak için nelerden vazgeçersin?” sorusuyla çıkacak karşımıza. 23 Ekim Çarşamba, Kumbaracı50’de prömiyer yapıyor.
📌 Televizyonun Karşısında Özel Mülkiyetin Kökeni Üzerine Düşünürken Uyuyakalmışım, Babamın Sesine Uyandım/Versus Tiyatro: Geçen sene ‘Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Beyaz Bir İz Bıraktı’ ile sezona izini bırakan Ferdi Çetin’in yeni oyunu ocakta izleyiciyle buluşacak. Rejisi Kahyan Berkin’e teslim olan oyun, yeni bir hayata başlamaya çalışan bir sanatçının öyküsü…
📌 Aramızdaki Mesafe/Başıbozuk Tiyatro: Yıllardır sahneye çıkmayan Bülent, kendisiyle aynı ismi taşıyan amcasının günlüğünü bulur ve amcasının 18 yaşında köyden çıkıp şehirde iki cemaat arasında kaldığını keşfeder. Tek kişilik ama çok sesli bir deneyim içeren oyun, genç bir oyuncunun öyküsü üzerinden Türkiye’nin tarikat meselelerine değecek. Bülent Gültekin yazıp rol aldığı oyunu, Gülhan Kadim ile birlikte yönetiyor. Prömiyer 20 Eylül’de Sahne Kadir Has’ta
📌 Bayanlar Baylar! Dario Moreno/Teatro Rudius: 1950’ler Türkiye’sinden dünyaya açılmış büyük müzisyenin öyküsü Kostas Kortidis’in gerçek ile kurguyu harmanladığı kalemiyle sahnede. Müzikli oyun formunda Kosta Kortidis, Dilara Tabak, Akın Kaplan, Alper Arık, Özlem Alpözü, Hazal Akyürek, Alp Balkan ve İlkay Özşen’in performanslarıyla sahnede. 27 Eylül Cuma akşamı Atlas 1948’de.
📌 Aşk Biter mi?/Çolpan İlhan&Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment: Kerem Alışıl ile Evrim Alasya’yı yıllar sonra karşılaşan iki eski sevgili olarak buluşturan oyun Serhat Yiğit’in imzasını taşıyor. Yönetmen koltuğunda ise Işıl Kasapoğlu var. 27 Eylül Cuma akşamı Zorlu PSM’de başlıyor.
📌 Gecediyarı/ Siyah Beyaz ve Renkli: Metinleri Türkiye’de sık sahnelenen çağdaş Alman yazar Marius von Mayenburg imzalı oyun; babalarından kalan evde Adolf Hitler imzalı bir resim bulan kardeşlerin, geçmişleri ve gelecekleri üzerine hesaplaşmalarını konu ediyor. Zor tartışmaları yüksek dozda mizahla bezeyerek ezbere tepkileri bozan bu güçlü metni Michael Önder’in rejisiyle izleyeceğiz. Sahnede Güneş Sayın, Çağrı Şensoy, Hüseyin Sevimli, İmer Özgün Bademci ve Yağmur Kaşifoğlu Tosun var.
📌 Ayna/DasDas: İngiliz yazar Sam Holcroft’un Kuzey Kore’ye yaptığı bir ziyaretten esinle kaleme aldığı ‘Ayna’, otoriter ve sansürcü bir rejimin hüküm sürdüğü bir ülkede tiyatro yapmak üzerine… Prömiyerini 2023’te Londra’da yapan oyun, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir düğünle başlıyor. Oyun içinde oyunlardan oluşan, bu bol şaşırtmacalı DasDas yapımını İlham Yazar’ın yetkin reji gözünden izleyeceğiz. Oyunu sırtlanan ekip ise Aytek Şayan, Barış Gönenen, Begüm Akkaya ve Sarp Akkaya. Prömiyer 20 Eylül Cuma, DasDas’ta.
📌 İspat/Bahçe Galata: ABD’li oyun yazarı David Auburn’ün 2001’de yazdığı, Tony ve Pulitzer ödüllü oyun; ünlü bir matematikçi olan Robert’ın ölümü ve ondan arda kalan matematik teoremleri, binlerce öğrenci ve el yazısıyla doldurduğu yüzlerce defter üzerine kurulu. Kadın olmak, emek vermek, miras, yas tutmak, birey olmak, bilim etiği, sorumluluk kavramları sahneye yatırılıyor…
Sam Güveloğlu’nun yönettiği oyunda Derya Özsoy, Sarp Doğa Çelik ve Güneş Hanağası’nı izleyeceğiz. 19 Eylül Perşembe, 20.30’da Bahçe Galata’da.
📌 Elektrikli Sandalye İçin Elektrik Yok/Kadıköy Boa Sahne: Çağdaş Bulgar yazar
Alexandar Sekulov’un 2016’da yazdığı oyun, elektrikli sandalyede ölüm cezasının infazını bekleyenle, cezayı infaz etmek zorunda olan iki karakteri buluşturuyor. Oyun ironik ve alaycı üslubuyla, sistem ile düşünen insanı çarpıştırıyor. Seyirciyi özgürlük kavramı üzerine düşündürecek Bilge Emin yönetimindeki oyunda Aytekin Atabey ile Gökay Müftüoğlu rol alıyor. Prömiyer ekimde…
📌 Rocky! Kaybedenin Dönüşü/Craft: Danimarkalı yazar Tue Biering imzalı oyunu Ferdi Çetin’in çevirisi, Noyan Ayturan’ın rejisi ve Bala Atabek’in tek kişilik performansıyla izleyeceğiz. Popülist siyasetçilerin, imtiyaz sahibi elitlerin basiretsizliğini fırsata çevirerek yükselişini konu alan yeni bir metin… Efsanevi film karakteri Rocky; kibir, hiyerarşi ve politik doğruculuğa yumrukları savururken oyunun anlatıcı karakteri Sanatçı, radikal yeni siyasetin içinde kendisiyle yüzleşmek zorunda kalıyor…
📌 Yeter/Craft: Topluluk Türkiye’de daha önce ‘Yutmak’ ve ‘Nora’ oyunları sahnelenen, güçlü çağdaş feminist metinler yaratan Stef Smith’in ‘Yeter’in de Gonca Küçükardalı Çaldır’ın rejisiyle sahneye hazırlıyor. Esra Ruşan ile Gizem Erdem’in rol aldığı oyun kadınlar adına ‘yeter’ diyor; öğrenilmiş çaresizliğe karşı çıkıyor.
📌 Konken Partisi/Tiyatro Kare: Topluluk 33’üncü senesine D.L. Coburn’un kaleme aldığı, Seçkin Selvi’nin çevirdiği, 1978 Pulitzer ödüllü ‘Konken Partisi’ ile giriş yapıyor. 1994’te Kenter Tiyatrosu’nda Yıldız Kenter ile Müşfik Kenter’in oynadığı oyun, Tiyatro Kare ile yeniden seyirciyle buluşacak. Kadro ve prömiyer tarihi henüz net değil.
📌 Bulaşıkçılar/Tatavla: 10’un seneleri için 10 yeni oyun hazırladıklarını duyuran Tatavla Tiyatro sezonu ‘Bulaşıkçılar’ ile açıyor. Morris Panych’in kaleme aldığı bu kara komediyi Berna Adıgüzel Alben yönetiyor, sahnede Eraslan Sağlam, Ulukan Özpolat, Yiğit Emrah Gümrah ve Zeki Yıldırım var. Üst sınıf bir restoranın bulaşıkhanesine sızıp çalışanların sınıfsal meseleleri merkeze alan felsefi muhabbetlerine kulak misafiri olacağız. Prömiyer 20 Eylül Cuma, Tatavla Sahne’de.
📌 Karanlık Şarkılar/Tiyatro Garlik: İngiliz yazar Joe White’ın 2022 kasımında Londra’da Hampstead Theatre’da prömiyer yapan oyunu, ‘hatırlamak’ üzerine bir iş… Tuğrul Tülek’in yönetiminde Derya Artemel ve Orçun Soytürk’ün performanslarıyla sahneye hazırlanan oyun Adsız Alkolikler toplantısında tesadüfen karşılaşan iki hassas ruhun hikâyesini örecek sahnede. 15 Ekim Salı akşamı, DasDas’da başlıyor.
📌 Son 5 yıl/Gişe&Evren Ercan: Tüm farklılıklarına rağmen büyük tutkuyla birbirine bağlanan ancak evlendikten sonra ilişkilerini yürütmekte zorlanan iki gencin hikâyesini müzikal formda izleyeceğiz. Beş yıllık bir ilişkinin anatomisi… Jason Robert Brown’ın imzasını taşıyan, Ferdi Çetin ile Noyan Ayturan’ın uyarladığı, Kayhan Berkin’in yönettiği oyunda roller Pelin Akili ile Mehmet Aykaç’a emanet. Prömiyer kasım başında…
📌 Geçit/Echoes: ABD’li yazar Christopher Chen’in aynı adlı metninden yola çıkılan oyun, oyuncuların otobiyografik hikâyelerinin de dahil bir performans… Salih Usta’nın bildik sahne ‘kurallarını’ alt üst eden reji gözüyle tasarlayacağı oyun temelde yabancı, öteki, mülteci, turist algılarımızla oynayacak… Sahne üstü kadrosunda Berfu Aydoğan, Nilsen Arıbaş, Ferhat Akgün ve Tanıl Yöntem var. Kasımda başlıyor.
📌 Martı mıyım?/Tiyatro BeReZe: Çehov’un ‘Martı’sı, yıllardır Türkiye’nin içinden geçtiği birçok zorlu süreçle baş etmeye çalışan, deneyimli beş tiyatrocunun varlıklarını sorguladığı kurmaca bir buluşmaya vesile oluyor. Elif Temuçin’in ‘Martı’dan uyarlayıp yönettiği oyun, günümüz insanlarının ortak sorusunu Çehov karakterlerini de kerteriz alarak soruyor: Nasıl devam etmeli? Sahnedeki varlıkları her seferinde zihinde yeni bir kapı açan Tiyatro BeReZe’nin, İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak oyununda, sahne üstünde de ilgi çekici bir kadro var: Sanem Öge, Tolga İskit, Sezin Akbaşoğulları, Nazlı Bulum, Erkan Uyanıksoy. 4 Kasım Pazartesi Alan Kadıköy’de…
📌 Medea/Dor Productions: Euripides’in klasiğinden Kate Mulvany ile Anne-Louise Sarks’ın uyarladığı ve Londra, Dublin, Basel gibi şehirlerde ses getiren oyun, bu bildik Antik Yunan tragedyasına Medea’nın iki oğlunun gözünden bakıyor. Hira Tekindor’un yönetiminde izleyeceğiz.
📌 Misery/TEMA Sanat: Korku ve psikolojik gerilim türünde dünya edebiyatının bir numaralı ismi Stephen King’in en bilinen eserlerinden, sinemaya da uyarlanan ‘Misery’ TEMA Sanat yapımı olarak ekim başında Zorlu PSM sahnesinde olacak. Kayhan Berkin’in yönettiği oyunda -çeviriyi de üstlenen- Cansel Elçin ünlü yazarı, Sedef Akalın ise ona hastalıklı derecede hayran olan okurunu oynayacak.
📌 Yalnız/CAVEA: Çehov’un ‘Martı’sından ‘doğurdukları’ oyunları ‘Treplev’, geçen sezonun en özgün ve güçlü işiydi. Ümit Erlim ile Başak Kıvılcım Ertanoğlu ikilisi bu kez, Zeynep Kaçar’ın hayli sert ve çok akıcı romanı ‘Yalnız’a özgün bir uyarlama yapıyor. Yönetmenliğini Erlim’in, başrolü Ertanoğlu’nun üstlendiği oyunda Sıla Doğanay, Ecem Kocatepe, Ceyda Özcan, Şevin Parlak, Elif Uçar’ı da izleyeceğiz. Fizik okuyan, şarkıcı olma hayalleri de kuran genç bir kadının, Feray’ın, bir ‘ev hayvanı’na dönüşmesi, aynı zamanda bu ülkenin de dönüşümünün öyküsü… İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, 13 Kasım Çarşamba Üsküdar Tekel Sahnesi’nde prömiyer yapıyor.
📌 Dublörün Dilemması/Atlas Tiyatro Araştırmaları: Çağdaş edebiyatımızın eğlenceli kalemi Murat Menteş’in aynı adlı romanından, Sercan Özinan sahneye uyarlamış ve yönetiyor. Nuh Tufan adlı karakterin tuhaf, absürt, yer yer trajikomik öyküsünü sahnede Abdurrahman Merallı, Çetin Kaya, Deniz Işın, Ediz Akşehir ve Tekin Ezgütekin’den izleyeceğiz. Prömiyer, 28 Ekim Pazartesi, DasDas Sahne’de.
📌 Bir Beckett Uyarlaması/Sarı Sandalye: Ferit Edgü’den J.D. Salinger’e uzanan geniş bir yelpazede edebiyat metinlerinin altını üstüne getirerek tiyatro araştırmaları yapan Sarı Sandalye, bu kez bir Samuel Beckett eseriyle zihnimizi çalıştıracak. Beckett’in -şimdilik açıklamadıkları- en bilindik oyunlarından birini yepyeni bir dille sahneye hazırlıyorlar. Çalışma sürecinde insanlık, insan olmak, insan kalmak, hayatta kalmak, beklemek, bir arada olmak… gibi kavramlar üzerine düşündüklerini not düşerek, izleyeceğimiz uyarlamanın kaynak metnini tahmin etmenizi kolaylaştıralım. Aralıkta prömiyer yapması planlanıyor. Doğa Nalbantoğlu’nun yönetiminde; Kayra Belen Yardımcı, Şeyiba Ceren Ülgen, İrem Kalaycıoğlu, Emre Yıldızlar, Emirhan Altunkaya, Gül Doğa Selvi ve Yusuf Tan Demirel’den oluşan oyuncu ekibiyle…
📌 Yoruyorsunuz Bizi… Aferin Size! V.2/Mavra Kolektif: Samuel Beckett’in ‘Eşlik’ ve ‘Mercier ile Camier’ romanlarından ve ‘Molloy-Malone Ölüyor-Adlandırılamayan’ üçlemesinden Behiç Cem Kola tarafından tasarlanan bir ilk oyun. Absürd bir metnin doğaçlama, fiziksel tiyatro, clown, hikâye anlatıcılığı, geleneksel Türk tiyatrosu biçimleri kullanılarak sahnelenişini izleyeceğiz. Özgür Doğa Görürgöz’ün yönettiği oyunda Doğuş Can Uzun, Ece Z. Taşkın, Ümit Aydın, Yiğit Efe Tuzlacıoğlu rol alıyor. Ekimde sahnede…
📌 Yeni Gerçeklikler/Galata Perform: Festivalleriyle, ortak projeleri ve okuma tiyatrolarıyla Avrupa’nın çağdaş yazarlarıyla aramıza bir bağ kuran ekip yeni sezona uluslararası bir projeyle başlıyor. Portekiz’in Porto şehrindeki A Turma tiyatrosu ile ortak geliştirilen ‘Yeni Gerçeklikler’ kapsamında dört oyun yazılacak ve her iki ülkede oyun okuması olarak sahnelenecek. A Turma’dan Tiago Correia ve Antonio Parra’nın yazdıkları metinler Türkçeye çevrilecek ve kasımda İstanbul’da oyun okuması olarak karşımızda olacak. (DasDas’ın düzenlediği IO Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında yer alması planlanıyor.) GalataPerform kurucu sanat yönetmeni Yeşim Özsoy ve yazar Ferdi Çetin’in kaleme aldığı metinler ise Portekizceye çevrilecek ve aralıkta Porto Devlet Tiyatrosu’nda oyun okumaları yapılacak.
📌 Bugünden Yarına Oyun Yazarlığı Festivali/Kadıköy Emek Tiyatrosu: Topluluk sezonu özgün bir festivalle ile açıyor. Ekip, festivale başvuracak yazarların oyunlarından bir seçki yapacak. Bu oyunları Kadıköy Emek Tiyatrosu kadrosu ve paydaşlarından oluşan bir ekiple okuma tiyatrosu olarak sahneleyecek. Amaç, yerli yazarların görünürlüğüne katkı sunmak. Başvurular 15 Eylül’e kadar alınacak. Festival ise 12-17 Ekim 2024 arasında gerçekleşecek.
6 Eylül 2024 - Yeni tiyatro sezonu gümbür gümbür geliyor!
30 Ağustos 2024 - Işıl Kasapoğlu hikayeleri
23 Ağustos 2024 - Sınırları esneten festival: Istanbul Fringe Festival
16 Ağustos 2024 - Müze terasında kulaklarımızla sahneyi izleyeceğiz