20. yüzyılın en önemli ve etkili yazarlarından kabul edilen Harlem’in efsane ismi James Baldwin’in mirası 100. doğum gününde onurlandırılıyor. Hem de çocukluğundan beri müdavimi olduğu New York Halk Kütüphanesi'nde açılan bir sergiyle...

Yazar, aktivist, Harlem’in en ikonik isimlerinden biri… James Baldwin bugün yaşasaydı 100 yaşında olacaktı. Edebiyattaki üretimleri kadar aktivist kimliğiyle de tanınan Baldwin ABD’de siyahların ve LGBTİ+lerin hak mücadelesinde daima ön sıradaydı.

New York Halk Kütüphanesi de bu büyük ismi 100. doğum gününde onurlandırıyor. Bu kütüphane Baldwin için önemliydi, Harlem doğumlu yazar çocukluğu boyunca kütüphanenin müdavimiydi. Sergide Baldwin’in makaleleri, el yazısı notları ve diğer kişisel eşyaları yer alıyor.

Serginin küratörü Charles Cuykendall Carter “Erken entelektüel hayatında New York Halk Kütüphanesi’ne yaptığı ziyaretlerin büyük etkisi vardı. Bu sergi de bu bağ etrafında şekillendi” diyor. Sergi yıl sonuna kadar devam edecek. Ayrıca ziyaretçiler Baldwin’in hayat duruşunu ve eserlerini anmak için düzenlenen panel ve etkinliklere de katılabilecek.

İstanbul’dan da yolu geçmişti

James Baldwin 1961-1971 arası uzun süre İstanbul’da yaşadı, kitap ve oyunlarından oluşan altı eserini Türkiye’de yazdı. İstanbul’a gelişi de arkadaşı Engin Cezzar’ın davetiyle oldu. Engin Cezzar – Gülriz Sururi çiftinin Gümüşsuyu’ndaki dairesinde kaldı. Yazar Yaşar Kemal, Cevat Çapan, Ara Güler gibi isimlerle dostluklarını da burada ilerletti.

İyi ki doğmuştun, iyi ki vardın James Baldwin