Dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından Kapalıçarşı'nın çatısı ilgi odağı. 2012 yapımı 'Skyfall' filminde James Bond'un unutulmaz sahnelerinden birine ev sahipliği yapan çatı şimdiyse turistleri ağırlıyor.

Daniel Craig’in motosiklet üstündeki kovalamaca sahnesi James Bond serilerinde ayrı bir yere sahiptir. Nam-ı diğer 007’nin Kapalıçarşı’nın çatısındaki bu sahneleri ‘Skyfall’ filminin en unutulmaz sekanslarından biriydi. Yaklaşık 550 yıllık tarihi yapının çatısına zarar verdiği için eleştirilere neden olan sahnenin üstünden 12 yıl geçti. 2012 yapımı filmden sonra restore edilen çatılar şimdi daha güvenli biçimde ziyaretçilere de açıldı. 15 yaşından büyük herkes bu turlara katılabiliyor.

Çatııdaki restorasyonun tamamlanması sonrası ziyaretçiler İstanbul’a farklı bir açıdan bakma fırsatı elde etti.

Ziyaretçiler kedi yolunu kullanıyor

Yaklaşık 45 bin metrekarelik kapalı alanda 3 bin 600 dükkan, 22 kapı ve 14 han bulunan, mimarisiyle dev bir labirenti andıran Kapalıçarşı’nın yenilenen çatısında düzenlenen özel turlarla hem yerli hem de yabancı turistlerin İstanbul’u farklı bir açıdan keşfetmesi sağlanıyor. Kedi yolu olarak adlandırılan çatıdaki yollarda eşsiz kent ve Boğaz manzarasını gören dünyanın dört bir yanından gelen turistler çektikleri görüntüleri sosyal medya hesaplarından da paylaşıyor.

Kapalıçarşı Kat Malikleri Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş yaptığı açıklamada çatı turizmi fikrinin çarşının restorasyon süreciyle beraber oluştuğunu söyledi. Kurtulmuş restorasyonun tamamen bitmediğini belirterek “Çatının restorasyonu tamamlandıktan sonra bu güzelliği insanlarımızla ve turistlerimizle paylaşma fikri arkadaşlarımız arasında yoğun şekilde dillendirildi. Bu alanın nizamlı ve güzel bir intibaıyla dış dünyaya ve ülkemize sunulması fikri ağır bastı. Bunun üzerine harekete geçtik. Gerekli kural ve kaidelerini koyduktan sonra devam ettik” dedi.

Kapalıçarşı’daki çatı ziyaretleri kedi yolundan yapılıyor.

İstanbul’a farklı açıdan bakma fırsatı

Kapalıçarşı’nın dünya çapında tanınan bir yer olmasına rağmen restorasyon sonrasında çatının daha düzenli ve görünür hale gelmesinin ülkeye büyük bir katkı sağladığını anlatan Fatih Kurtulmuş “1461 yılında inşa edilen 563 yıllık bu tarihi çarşının çatısının insanlar tarafından görülmesinin bu yapının dünya çapında tanınırlığına ve bilinirliğine çok büyük etkisi oldu. Gelen her turist memnun kaldı. Çünkü İstanbul’u farklı bir bakış açısıyla görme fırsatı buldular. Bize teşekkür ederek ayrıldılar” dedi. Kapalıçarşı’nın geçen yıl 44 milyon ziyaretçi ağırladığının, hedeflerinin 50 milyon turist olduğunun altını çizen Kurtulmuş çarşının çatısını birçok turistin gezdiğini anlattı.

Anadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi