2020'de yeniden camiye dönüştürülen Kariye kapsamlı bir restorasyondan sonra kapılarını açmaya hazırlanıyor. Geçmişi 6. yüzyıla uzanan tarihi yapı Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil olmuş ilk mekânlarından.

Kariye kapsamlı restorasyonun ardından kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor. Geçmişi 536 yılına uzanan, Ayasofya’nın çağdaşı tarihi yapı bir süredir kapsamlı bir restorasyon sürecindeydi. 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen yapının mayısta ibadet ve ziyarete açılması planlanıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki tarihi yapının 28 Şubat’ta açılacağı haberlerini yalanlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü restorasyon çalışmalarının mayısta biteceğini duyurdu.

Bugünkü Kariye 14. yüzyıla dayanıyor

Kesin olarak bilinmemekle birlikte yapının tarihi kimi kaynaklara göre ilk defa 536 yılında Doğu Roma İmparator I. Justinianus dönemine uzanıyor ve eşi Theodora’nın amcası Aziz Theodor tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde pek çok kez yenilenen tarihi yapı ikona kırıcılık döneminde tahrip edilip kapatılmıştı. 4. Haçlı Seferi sırasında da talan edilen Kariye Kilisesi Osmanlı döneminde camiye dönüşmüştü. Cumhuriyet döneminde tıpkı Ayasofya gibi müzeye dönüştürülen tarihi yapı 2020’de yayınlanan kararnameyle yeniden cami olmuştu.

Günümüze ulaşan Kariye, 14. yüzyılda inşa edilmişti.

Camiye dönüştürüldükten sonra kapsamlı restorasyona başlanan tarihi yapının ikona ve mozaikleri korumaya alındı. Büyük ölçüde yeniden inşa edildiği 1321 yılına uzanan mozaik ve fresklerle Kariye dünyada örnek gösterilen bir yapı. Kubbesinde 12 havari suretinin resmedildiği tarihi yapı İstanbul’da ayakta kalan en önemli Doğu Roma eserlerinden de biri.

Ayasofya’daki yeni uygulamayı test ettik: Namaz yabancıya 25 Euro