Ortadoğu’daki gerilim sanat dünyasını da etkiledi. Kızıldeniz’in güneydeki kapısı Yemen’deki karışıklık nedeniyle gemiler Hint Okyanusu’nda yığıldı, mahsur kaldı. Aralarında Akdeniz’e açılmayı bekleyen sanat eserleriyle dolu gemiler de var. Müzayedelerde satılmış ya da sergilenmek üzere Asya’dan Avrupa’ya ya da tersi istikamette yolculuk yapan eserler uzun sürelerle beklemede. Sanat dünyasının tek tesellisi şu ana kadar herhangi bir hasar kaydı olmaması.
Bienal eserleri Hint Okyanusu’nda mahsur kaldı
Sanat eseri yüklü gemilerin çoğu ABD ve Batı Avrupa arasında yoğunlaşırken Kızıldeniz rotasını kullanan Asya ve Ortadoğu’daki kuruluşlar alternatif rotalar ve yöntemler bulmak zorunda kaldı. Örneğin Suudi Arabistan’daki Diriyah Bienali etkinlikte sergileneceği açıklanan pek çok eser gelemeden başlamak zorunda kaldı. Eserlerin bienalin en azından sonraki dönemine yetiştirilebilmesi için havayolu taşımacılığı tercih edildi.
Arap Körfezi’ndeki lojistiğin büyük kısmını yürüten Alman sanat eseri nakliyecisi Hasenkamp’ın CEO’su Thomas Schneider “Kızıldeniz’deki mevcut sorunlar bölgedeki sanat eseri lojistik operasyonlarımızı önemli ölçüde etkiliyor. Bu nedenle sanat eserlerinin güvenli ve zamanında teslimine yönelik yüksek standartlarımızı korumak için deniz taşımacılığı yerine hava taşımacılığını giderek daha fazla kullanıyoruz” dedi.
Londra ve Hong Kong arasında rota işleten Christie’s’in sözcüsü ise “Kızıldeniz’deki aksamaya karşı tüm deniz taşımacılığını geçici olarak bu bölgeden uzak duran alternatif bir rotaya yönlendirmek için önlem aldık” dedi.
Çözümsüzlük dört aydır devam ediyor
Kasım ayından bu yana Yemen’de üslenen Husi isyancılar 1.500 kilometre uzunluğundaki su yolunda seyahat eden gemileri Yemen ve Eritre arasındaki dar bir boğazın güney ucunda hedef alıyor. Geçen hafta Husilerin düzenlediği bir füze saldırısında Yunanistan’a ait Barbados bandıralı True Confidence adlı gemide üç denizci hayatını kaybetti. Kızıldeniz Asya ve Orta Doğu’dan Avrupa’ya giden kargo gemilerinin ana rotası ve global kargonun yüzde 15’inin bu denizi kullandığı tahmin ediliyor.