Lucien Freud'un çok sevdiği tablosu açık artırmaya çıkıyor. Sanatçının ölmeden dört yıl önce tam 2 bin 400 saat kendisine poz veren ilhamı Ria Kirby'yi resmettiği nü tabloya biçilen değer yaklaşık 20 milyon dolar.

Figüratif resmin ustalarından Lucien Freud’un imzasını taşıyan tablolar açık artırmaya çıkıyor. Psikanalitiğin kurucusu Simgund Freud’un torunu olan ressamın 80’li yaşlarında tamamladığı ‘Ria’ isimli nü tablosu yaklaşık 20 milyon dolara Christie’s’in 9 Ekim’de Londra’da gerçekleştireceği satışta yeni alıcısının olacak. 20 Temmuz 2011’de hayatını kaybeden ressamın bu çalışması en sevdiği tabloları arasında yer alıyordu.

Lucian Freud’un Londra’daki Victoria & Albert Müzesi’nde sanat idarecisi Ria Kirby’yi resmettiği bu geç dönem tablosu 2 bin 400 saatlik bir pozun ürünü. 2006 yılında, Freud’un Frank Auerbach ile Victoria & Albert Müzesi’ndeki ortak sergisi sırasında, 25 yaşındaki Ria Kirby’ye poz verip veremeyeceğini sorar. Eleştirmen Martin Gayford, 2007 yılında The Telegraph için yazdığı Lucian Freud başlıklı makalesinde Freud’un kendisine aktardığı olayı şöyle anlatıyordu: “Tanıştığım o kız, sanırım onunla çalışabilirim”

Daha önce Tate Modern’de sergilenmişti

Nitekim öyle de oluyor. Ria Kirby 16 ay ve tam 2 bin 400 saat boyunca Lucien Freud’a ileride kendi adını taşıyacak bu tablo için poz verir. Sonuç, Freud’un en sevdiği boyasıyla katman katman kaplanmış bu portre oldu. Bugünkü sahipleri tarafından 2008 yılında New York’taki Acquavella Galerileri’nden satın alınan bu nü tablo, 2012 yılında Londra’daki National Portrait Gallery’deki Freud’un Portreleri sergisinin son odasına dahil edildi. Ayrıca 2007 yılında Londra’daki Tate Modern’e ödünç verilmiş.

Christie’s Avrupa Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat Başkanı Katharine Arnold eser hakkında yaptığı açıklamada “Bu resim iki kez uzatıldı, yani 80’li yaşlarındaydı ama hayatının en büyük formatlı resimlerinden birini yapıyordu” diyor. Yaklaşık 20 milyon dolar bedelle satışa çıkacak tablonun çok daha yüksek bir fiyata satılması bekleniyor.

Taviloğlu’nun efsane koleksiyonu herkese açık: ‘Hayatımda beni bu kadar mutlu edecek bir iş olmadı’

Moderniteyle hesaplaşma arzusu: Şiirli bir Komet seçkisi Casa Botter’de

Pera Müzesi’nde dijital sanatın öncülerinden Vera Molnár’ın izinde iki sergi