2023 yılına damgasını vuran Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’ sıkı bir feminist anlatısı olarak tanıtıldı. Gerwig, Margot Robbie’nin başrolünde yer aldığı filmiyle sinema tarihinde en yüksek gişe hasılatı elde eden kadın yönetmen olarak tarihe geçti. Ancak yeni bir film ‘Barbie’nin tahtını ele geçirdi. En azından İtalya’daki gişe rakamlarına göre…
50 yaşındaki oyuncu, yazar ve şarkıcı Paola Cortellesi’nin ‘Hala Umut Var/C’è Ancora Domani’ adlı filmi geçen yıl İtalya’da hem ‘Barbie, hem de gişedeki en güçlü rakibi ‘Oppenheimer’ı geçti. Böylece Cortellesi ‘Barbie’ filmiyle sinema tarihinde en yüksek gişe hasılatı elde eden kadın yönetmen Greta Gerwig’in rekorunu elinden aldı. Sinemalarda geçen ay itibariyle neredeyse 40 milyon dolarlık bilet satışı yapan film kadınların maruz kaldığı şiddeti anlatıyor.
50 yaşında çektiği ilk filmiyle rekor kırdı
Yönetmen Cortellesi BBC’ye yaptığı açıklamada “Hiç kimse izleyicilerin bu filme olan ilgisini ve sevgisini tahmin edemezdi” diyerek şaşırdığını itiraf etti: Yaklaşık 30 yıldır oyunculuk yapıyorum, 10 yıldır senaryo yazıyorum. Şimdi 50 yaşında ilk filmimi yaptım. ‘Barbie’ gibi kadınların deneyimlerini ele alan dev bir filmle beyazperdeyi ve gişeyi paylaşmak sanırım iyi bir başarı.”
Cortellesi kısmen büyükannelerinin o döneme dair hikayelerinden esinlenerek İtalyan toplumunda kalıcı bir toksik erkeklik nedeniyle gündeme gelen sorunları gündeme getirmek için uzun zamandır bu filmi yapmak istediğini söylüyor.
Cortellesi filmin oyuncularından da biri. Yönetmen İtalya’da kadınların ilk kez oy kullanma hakkına sahip olduğu 1946 yılında savaş sonrası Roma’da yoksulluk içinde yaşayan çocuklu bir ev kadını rolünde. Cortellesi’nin canlandırdığı Delia karakteri kocasının fiziksel ve duygusal tacizine de uğruyor.
Başarının birden fazla nedeni var
Filmin İtalya’da bu kadar sevilmesinin ve gişede başarılı olmasının birçok nedeni var. Film 1946’da geçmesine rağmen ele aldığı konular İtalya’da bugün hala var olan kadınların güvenlik sorununa gönderme yapıyor.
Cortellesi de filmdeki kadına yönelik şiddet hakkında “Nelerin değiştiğini ve nelerin aynı kaldığını karşılaştırmak için geçmişte geçen çağdaş bir film yapmak istedim” diyor. Kadına yönelik şiddeti besleyen zihniyet hakkında konuşan Cortellesi “Artık kadınlar olarak bazı haklara ve güvencelere sahip olabiliriz, ancak toplumda değişmeyen şey sevgiyi çarpıtan ve onu sahiplenme eylemine dönüştüren zihniyet. Bu yüzden daha iyi bir eğitim sistemine ihtiyacımız var” hatırlatması yapıyor.
Yönetmen bu kadar ciddi bir konuyu ele alsa da izleyicilerin filmle ilişki kurmasına yardımcı olmak için mizaha da başvurmaktan da kaçınmamış. Durumu “Bu komedi değil ama çok ciddi temalar hakkında konuşmak için komedi dilinin kullanımı” diye açıklıyor.
Cortellesi İtalya’daki izleyici kitlesinin yüzde 45’inin de erkek olduğunu söylüyor ve bunu “büyük bir mutluluk” olarak nitelendiriyor. Yönetmen filme yönelik “erkek düşmanı” yaftalarının önüne geçmek için de önden gardını alıyor: “Bu asla İtalyan erkeklere karşı bir film değil, paylaşmaya ve hayatta aynı yolda birlikte yürümeye bir davet. Erkekleri filmi izlemekten soğutmak ve onları suçlayan bir parmakla işaret ettiğimi düşünmelerini istemedim.”
Son verilere göre İtalya’da 2023 yılında 120 kadın öldürüldü. Bu kadınların yüzde 50’den fazlasının partnerleri ya da eski partnerleri, dörtte birinin ise çocukları (yüzde 89’u erkek çocuğu) tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. İtalya’da kadın cinayetleri konusu Kasım 2023’te, filmin gösterime girmesinden birkaç hafta sonra tekrar gündem haline geldi.