Genç sanatçı Defne Cemal, kariyerinin ilk kişisel sergisi Nemli Mavi ile OG Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. 5 Eylül’de açılacak Nemli Mavi adlı sergide 14 eser yer alıyor. Serginin başrolü ise mavi renginde, katmanlarda ve ışıkta...

Çalışmalarıyla Paris, Berlin, New York gibi dünyanın önde gelen sanat merkezlerinde sergilerde yer alan, genç bir sanatçı Defne Cemal. 27 yaşındaki sanatçı bu kez kariyerinin ilk kişisel sergisinin heyecanını yaşıyor. OG Gallery’de ziyarete açılacak Nemli Mavi adlı sergide sanatçı, eserleriyle yarı saydam pigment katmanlarını zamanla, üst üste harmanlayarak tuval ve boyanın dengeleyici diyaloğuna bırakıyor. Sergide toplam 14 eser yer alıyor.

Cemal, New York Üniversitesi BFA Studio Art’taki eğitiminin ardından üretimlerine ve yaşamına İstanbul’da devam ediyor. Tek bir tonun hakim olduğu bu soyut eserlerde, tuvallere eşlik eden ortadan bükülmüş alüminyum paneller, resim yüzeyine heykelsi bir boyut kazandırmasıyla dikkat çekiyor. Nemli Mavi adlı sergi, 5 Eylül’de kapılarını açacak. Cemal ilk kişisel sergisine günler kala Oksijen’den Hülya Çelik’in sorularını yanıtladı.

Sanatçı eselerin temasını oluşturan ve sergiye de ismini veren mavi rengini seçmesinin nedenini şu sözlerle anlatıyor: “Mavinin seçimi açık uçlu olma özelliğinden kaynaklanıyor, doğayla ve doğadaki ışık ile ilgili olan ilişkisi de önemli bir faktör. Bahsettiğim etkileri oluşturabilmek için tek bir ton seçmek önemliydi, çünkü tuval yüzeyindeki titreşim ve renklerin çarpışması ya da ortaya çıkan hacim ancak tek bir ton kullanılarak sağlanabilirdi. Işık, renk ve yüzey arasındaki etkileşime de açık olmaya çalışıyorum ve tuvalin fırça darbelerimle olan diyaloğunu kaydediyorum.”

Fold-4 (tekli), Alüminyum üzerine kağıt sıvama yağlı boya, 30×50 cm, 2024.

Cemal, sergideki eserleri ve kullandığı tekniği de anlattı. Tuvallerde bazı sorulara eser içinde yanıtlar verdiğini söylüyor sanatçı:

“Sergide toplam 14 eser var. Bunlar genellikle 90×100 cm boyutlarında tuvaller, arada bir iki adet daha büyük olanı da mevcut. Tuvallerin doğal görünümünü korumak için transparan bir astar kullandım. Resimlerde ultramarin mavisini temel alarak kahverengi ve beyaz toz pigment kullandım. Ek olarak, 30×50 cm büyüklüğünde ve 160 derece ortadan dikey bir şekilde bükülmüş alüminyum plakalar üzerine kağıt sıvama ve yağlı boya uyguladığım ‘folds’ yani ‘katlamalar’ olarak adlandırdığım bir serinin devamı da var. Bu katlamalar, duvara asıldığında açık bir kitap gibi görünüyor ve üzerine yansıyan ışığı bölüyor, adı üstünde katlıyor, bir boyutsallık katıyor. Tuvallerde sorduğum bazı sorular için potansiyel cevaplar veriyor gibi.”

📌Sergiyi 12 Ekim’e kadar OG Gallery’de ziyaret edebilirsiniz.

Son çağrı: Bu sergileri ziyaret etmek için son şansınız