Son çağrı: Bu sergileri ziyaret etmek için son şansınız

İstanbul başta olmak üzere kültür sanat dünyası yeni sergilere hazırlanırken, henüz ziyaret etmediğiniz sergileri görmek için son şansınızı kaçırmayın.

Kültür Sanat 30 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Akraba ziyaretlerine gidildi, tatile çıkıldı; denize, güneşe ve aslında yaza veda vakti. Ve tabii bazı sergilere de… Yıl boyunca ziyaret edilen ve konuşulan sergilerin bazıları kapılarını kapatıyor. Kültür sanat dünyası, İstanbul başta olmak üzere yeni sergilere ev sahipliği yapmak için hazır. Fakat defteri güzel ve eksiksiz kapatalım diyenlere  10Haber son hatırlatmasını yapıyor. Eğer henüz ziyaret etmediyseniz, şimdi harekete geçmenin tam zamanı.

İstanbul’un Resmi için son günler, sonra istikamet Ankara

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin ilk süreli sergisi İstanbul’un Resmi, Banka’nın Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndaki İstanbul temalı resimlerle Anadolu ve Avrupa yakalarını sanatseverlerle bir araya getiriyor. Çoğunlukla 20. yüzyıl ortaları İstanbul’unun birer görsel belgesi de olan bu eserler ziyaretçileri İstanbul’un semtlerinde adım adım gezdirirken, İstanbul’un çiçekleri, tekneleri, mevsimleri gibi özgün katmanlarıyla da buluşturuyor.  Sergi 5 Eylül tarihine kadar Beyoğlu’ndaki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde ziyaret edilecek. Sergi 21 Eylül’den itibaren Ankara’da, İktisadi Bağımsızlık Müzesi’ndeki Ankara Sanat Galerisi’nde sanatseverler ile buluşacak.

Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze…’de ikinci perde

Yapı Kredi bomontiada, 24 Ağustos – 8 Eylül 2024 tarihleri arasında Uysal’ın Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze… sergisine ev sahipliği yapacak. Lalehan Uysal’ın, hayatın sürdürülebilirliğinin öznesi olan tohumların fark edilmesi için yakın plan çektiği yeni tohum fotoğraflarından oluşan sergi, her gün saat 12.00-20.00 arasında Yapı Kredi bomontiada Galeri’de ziyaret edilebilir. Uysal’ın yeni sergisi için bir de dileği var:

“Yolun beni uzak coğrafyalara yeni tohumlara götürmesini, projemin sürmesini ve geleceğin tohumlarına olduğu kadar gezegenimizin geleceğine hizmet etmesini diliyorum. Ben sadece bir elçiyim, doğa eşsiz ve büyük bir sanatçı. Onun muhteşem, kusursuz eserlerini görmeniz için sergime bekliyorum.”

‘Yeraltının Kapıları: Geçiş ve Yansıma ile Mekana Dokunma’

Yerebatan Sarnıcı, Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek: Yerebatan Sarnıcı 1500 yıllık tarihinin büyülü atmosferinde bu kez kristal heykelleri ağırlıyor. Çekyalı heykeltıraşlar Vlastimil Beranek ve Jaroslav Prosek’in ‘Yeraltının Kapıları: Geçiş ve Yansıma ile Mekana Dokunma’ sergisi açıldı.  Bu kez aceleye gerek yok, sergi 30 Kasım’a kadar ziyarete açık. Geçen hafta Yerebatan Sarnıcı’nın meşhur kuyruğuna girmiş, sergiyi ziyaret etmiştik.

Eskişehir’deki Sakin Topraklar

2018 yılında kurulan Eskişehir merkezli güncel sanat platformu Eldem Sanat Alanı, Sakin Topraklar adlı bir karma sergiyle sanatseverlerin karşısında. Yasemin Ülgen’in küratörlüğünü üstlendiği sergide toprak konusunu ele alan eserler var. 31 Ağustos’a kapılarını açacak sergide Ahmet Karabulak, Ali Cindoruk, Aslıhan Demirtaş, Aşkın Ercan, Cansu Yıldıran, Cemil Batur Gökçeer, Dilşad Aladağ, Eda Gecikmez, Ekin Kano, Ender Özer, Evrim Kacar, Flora Araştırmaları Derneği (Deniz Bozok, Emel Kangal, Rachel Mollman, Hürmüz Yeniceli, Hande Evrenos, Sema Niğdeli, Şebnem Akyıldız), Gökçe Erhan, Gözde Mimiko Türkkan, Gülçin Aksoy, İrem Tok, Kıymet Daştan, Larissa Araz, Serkan Taycan, Sinem Dişli’nin resim, fotoğraf, video, yerleştirme gibi eserleri yer alacak. Eskişehirliler ya da yolu şehre düşenler ldem Sanat Alanı, Dalyancı Konağı’nda sergiyi görebilir.

Emin Barın: Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam: Grafik üstadı, hattat ve mücellid Prof. Dr. Emin Barın’ın külliyatından oluşan Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam başlıklı sergiyi kaçıranlara müjde. Sergi yine daha uzatıldı. Barın’ın 230’dan fazla eserini görmek için  31 Ağustos son gün.

Baksı Müzesi, Gel Zaman Git Zaman: Aralarında Bubi, Genco Gülan, Gülsün Karamustafa, Haluk Akakçe, Komet, Seçkin Pirim, Şenol Yorozlu, Mehmet Kavukçu’nun da yer aldığı 85 sanatçı, Gel Zaman Git Zaman başlıklı sergiyle Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde. Müzenin kurucusu ve sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile Ayça Okay’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, Bayburt dahil olmak üzere halk kültürü üretimlerini günümüz sanatı örnekleriyle yan yana getiren insan hikayeleri sunuyor. Resim, heykel, video, yazı-resim, kilim, seramik ve enstalasyonlarından oluşan seçkiyi 2025 yılının Kasım ayına kadar pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilirsiniz.

Yazan Çizen Latif Demirci Sergisi, İş Sanat Ankara Sanat Galerisi’nde.

İş Sanat Ankara Sanat Galerisi, Yazan Çizen Latif Demirci : Latif Demirci’nin anısına açılan sergi, İstanbullu sanatseverlerle yolculuğunu tamamladı, bu kez istikamet Ankara! Türkiye İş Bankası’nın Ulus’taki tarihi binasında hizmet veren İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin içinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi, pazartesileri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir.

Bodrum Loft, Bodrum- Persona: Bodrum’da yaz başka elbette ama son yıllarda dergiler de bir başka… Bodrum’un Demirbükü Koyu’nda yer alan, Bodrum Loft, bu yaz Persona sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda Almanya merkezli KÖNİG Galeri ve Fransa merkezli Perrotin Galeri ile düzenlediği sanat etkinlikleriyle dikkat çeken mekân, bu yıl Avrupa’nın önde gelen bir başka galerisi Thaddaeus Ropac ile çalışıyor. Sergi, 1 Eylül’e kadar kadar görülebilir.

Neler neler mümkün: Bu eserler, her yerden görülebilir

Dijital çağ sağ olsun, her şey, her an, her şekilde mümkün. Sergi gezmek bile. Dijital sergiler, uzaktan ziyaretler son yıllarda sanat eserlerini daha ulaşılabilir hale getiriyor, bu cepte. Tabii bir eseri müze ya da galerideki atmosferinde görmek, bu ziyaretleri bir deneyim haline dönüştürmek başka bir keyif. Zaten tartışmaların da temelinde bu var.

Ancak yine de uzaklıkları mümkün kılan haberler hoşumuza gidiyor. Böyle bir haber de Dirimart’tan geldi. Galerinin sanatçıların kamuya açık kalıcı yerleştirmeleri artık Google Earth’te. Proje, mevcut yerleştirmelerin yanı sıra geçmiştekiler için de görsel ve künye bilgileriyle zenginleştirilmiş bir arşiv kaynağı işlevi görüyor. Ayşe Erkmen, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Seçkin Pirim gibi sanatçıların Google Earth’teki kalıcı yerleştirmelerine ilgili bağlantılardan erişebilirsiniz.

Tohumların peşinde, toprağın sakinliğindeTohumların peşinde, toprağın sakinliğinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.