İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un bestelediği ve daha önce hiç seslendirilmeyen 'Köse İmam' opereti Zeytinburnu Kültür Sanat'ta sahnelenecek. Notaları Belçika'da ortaya çıkarılan eser 23 Aralık Cuma akşamı ilk kez seslendiriliyor.

Mehmet Akif Ersoy’un şiirinden Ali Rifat Çağatay’ın tam 100 yıl önce bestelediği ‘Köse İmam’ opereti ilk kez seslendirilecek. Yıllardır varlığı bilinen eserin notaları sonunda araştırmacı Hüseyin Kıyak tarafından Brüksel’de bulunmuştu. Ortaya çıkan eser şimdi ilk kez 23 Aralık Cuma akşamı Zeytinburnu Kültür Sanat’ta sahnelenecek.

Araştırmacı Hüseyin Kıyak tarafından Brüksel’de Ali Rifat Çağatay’ın öğrencileri Enise Can ve Fulya Akaydın’nın evrakı arasında bulunan notalar Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun 150. yılında sahneye taşınıyor. Eser hakkında konuşan Hüseyin Kıyak “Şimdiye kadar ancak bir kısım notası elimizde olan Köse İmam Opereti’nin tamamını bulduk ve operetin 1923 yılında bestelendiğini fark ettik. 25 Aralık 1923’te Ali Rıfat Çağatay tarafından Mehmet Akif Ersoy’un sözleri üzerine bestelenen opereti tam 100 yıl sonra Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde icra edeceğiz. Aslında sadece opereti değil, Ali Rifat Çağatay ve Mehmet Akif Ersoy’un dostluklarıyla perçinlenen, bu dostluğun ürünü olan birkaç eser daha var, onları da icra edeceğiz” dedi.

‘Mehmet Akif’in eseri aslında bir opera

Mehmet Akif Ersoy’un şiirine bestelenecek güfte olarak bakan ilk müzisyenin Ali Rifat Çağatay olduğuna dikkat çeken Kıyak “Ali Rıfat Çağatay’ın Mehmet Akif Ersoy’dan bestelediği İstiklal Marşı’nı, ‘Bülbül’ü, ‘Ordunun Duası’nı ve son olarak da ‘Köse İmam’ operetini icra edeceğiz. Köse İmam opereti operet olarak anılsa da bildiğimiz operetlerden farklı, çünkü içinde konuşma yok, bütün şiir bestelenmiş ve o şekilde icra edilecek. Dolayısıyla esere aslında opera diyebiliriz. Tek sesli olarak alaturka sazlarla icra edilmek üzere bestelenmiş. Bu bakımdan çok önemli bir yenilik taşıyor. Bunu 100 yıl sonra ilk defa seslendirecek olmanın heyecan ve sevinci içindeyiz” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un eseri ‘Köse İmam’ operetinin başrolünde oynayacak ve eserleri icra edecek olan TRT İstanbul Radyosu ses sanatçısı Yahya Geylan “Bu proje meslek hayatımda dönüm noktası. Sevgili Hüseyin Kıyak rolü bana teklif ettiğinde seve seve kabul ettim ancak zor bir işin altına girdiğimizi de biliyoruz. Çalıştık, çalışmayı da sürdürüyoruz. Umarım dinleyicilerimiz, izleyicilerimiz hoş bir akşam geçirir” dedi.

23 Aralık’ta seslendirilecek ‘Köse İmam’ opereti hakkında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise şunları söyledi: “Böyle kıymetli bir eseri hemşerilerimizle ve tüm müzikseverlerle buluşturacağımız için heyecan duyuyoruz. Kültür tarihimizin aydınlanması, araştırmacılarımızın bu konuda çalışmalar yapması bizi çok mutlu ediyor. Birçok kültürel faaliyetimizin yanı sıra kültür tarihimiz için değerli eserlere ev sahipliğini önemsiyoruz. Müzik tarihimizde önemli bir köşe taşı olan Köse İmam Opereti’ni sergileyecek olmanın heyecanıyla tüm sanatseverleri 23 Aralık’ta Zeytinburnu Kültür Sanat’a bekliyoruz.”

CSO’dan yılın performansı: Ankara’da Verdi yankılandı