CSO’dan yılın performansı: Ankara’da Verdi yankılandı

Başkent cuma akşamı unutulmaz bir performansa ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Giuseppe Verdi'nin başyapıtı 'Messa da Requiem' CSO Ada Ankara'da seslendirdi. 10Haber bu özel konser için Ankara'daydı.

Kültür Sanat 3 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Dünyanın en eski klasik müzik topluluklarından biri olarak kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, cuma gecesi unutulmaz bir performansa imza attı. Türkiye-İtalya Dostluk Konseri kapsamında Andrea Solinas yönetimindeki 197 yıllık orkestra, Giuseppe Verdi’nin başyapıtı ‘Messa da Requiem’i seslendirdi. Bu görkemli eserde CSO Ada Ankara’nın yeni  salonundaki bir diğer topluluk ise Ankara Devlet Çoksesli Korosu’ydu. Burak Onur Erdem yönetmindeki koro, soprano Simge Büyükedes, mezzosoprano Asude Karayavuz, tenor Luciano Ganci ve bas Riccardo Zanellato’ya eşlik etti. 10Haber de bir buçuk saatlik büyülü âna tanıklık edenler arasındaydı.

Verdi’den arkadaşına ölümsüz hediye

Giuseppe Verdi bu özel eseri, ilk kez 1874 yılında yakın arkadaşı yazar Alessandro Manzoni’nin birinci ölüm yıldönümü şerefine besteleyip seslendirmişti. ‘Messa da Requiem’ aradan geçen 150 yılda, hem otoriteler hem de müzikseverler tarafından bestecinin en iyi eserlerinden biri olarak kabul görmeye devam ediyor. Kapılarını 2020’de açan ve Semra Uygur ile Özcan Uygur imzası taşıyan CSO Ada Ankara’da seslendirilirken, 2023 koltuğun tamamı doluydu. Sırf bu konser için bizim gibi şehir dışından gelen başkaları var mıydı bilinmez ama konser sonrası istisnasız herkes büyülenmiş bir biçimde salondan ayrıldı.

Dakikalarca ayakta alkışlandı

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi’nin de katıldığı konseri özel kılan noktalardan biri de Verdi’nin eseri ‘Messa da Requiem’in uzun yıllar sonra yeniden seslendirilmesi oldu. Büyük bir orkestra ve koronun sahnede yer almasını gerektiren eserin bu kriterleri karşılayan CSO Ada Ankara’daki icrası sona erdiğinde seyirciler sahnedeki sanatçıları dakikalarca ayakta alkışladı. Bu kompleks eserin seslendirilişinde kalabalık orkestrada yer alan sekiz trompet dikkat çekerken solistlerin performansı da büyük beğeni toplamayı başardı.

Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Gustavo Dudamel, Leonard Bernstein ve Daniel Barenboim gibi büyük şeflerin ciddi hazırlıkla sahneye taşıdığı ‘Messa da Requiem’in icrası öncesi şef Andrea Solinas, eseri sahneye taşıyan maestrolar arasında yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bu mutluluğun sahneye harika bir yönetim ve performansla yansıdığını da söylemek mümkün.

10 Kasım’da İstanbul AKM’de gerçekleşen ‘Atatürk’ü Anma Konseri’ kapsamında dinlediğimiz Mozart’ın Requiem’inin ardından bu kez de benzeri bir minvaldeki Verdi’nin eserinin de seslendirilişi, müzikseverler açısından da oldukça değerli. Zira her iki eser de uzun süredir konserlerde çalınmıyordu. Sahnede normal düzenden çok daha fazla sanatçının bulunmasını gerektiren bu eserler, öte yandan da orkestraların kendilerini göstermeleri açısından da özel bir yere sahip. Dünyanın sürekli olarak faaliyet gösteren en eski orkestralarından biri olan CSO, bu muhteşem konserin ardından aralık ayında dünya çapında solistleri Ada Ankara’da ağırlamaya devam edecek. Müzik direktörü Cem’i Can Deliorman yönetimindeki orkestranın programına CSO’nun resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Fabrizio Paterlini: İstanbul bir şarkımın isim babasıFabrizio Paterlini: İstanbul bir şarkımın isim babası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.