David Bowie, Ramones, Kanye West, Björk, LL Cool J, Nirvana… Bu isimlerin hepsi İstanbul’da,mMüzik endüstrisinin kalbinin attığı New York; İstanbul’da. Üstelik hepsi aynı mekanda desek ne yaparsınız? Durun hemen aklınıza yapay zekayı, hologramları ya da bir şekilde imkansızları mümkün kılmanın yolları düşmesin. Zamanda yolculuğa da imkan veren bir konser haberi değil bugün konumuz.
Bu isimler fotoğraflar aracılığıyla bir arada. Zira Ritmi duyulan fotoğraflarla, her yıl müzik tarihinden bir kesit sunan 212 Photography Istanbul, bu kez 70’lerden bugüne müzik endüstrisinin kalbinin attığı New York’a uzanıyor. Spot Işıklarının Ardında: Müzik Dünyasının Hikayesi / Beyond the Spotlight: Chronicles in Music History sergisinde rock, punk ve hip hop müziğin sürekli genişleyen dünyasına tanıklık eden fotoğrafçılar, Ebru Yıldız’ın küratörlüğünde geniş bir seçkide yer alıyor.
David Bowie, Angelina Jolie, Kurt Cobain ve daha pek çok ünlünün portreleriyle tanınan ABD’li fotoğrafçı Frank Ockenfels III’ün “yalnızca kendisi için hazırlamış olduğu” kolajlardan oluşan sketchbookların kapladığı bir duvar karşılıyor sizi Galata Rum Okulu’nun ikinci katına çıktığınızda. Tabii fonda hemen önündeki ekrandan görülebilen şarkı listesinden parçalar dönüyor. Sonrası tam anlamıyla bir müzik yolculuğu.
Kimler kimler yok ki bu sergide. Müzik dünyasına yön veren sanatçıların tabiri caizse kulislerine konuk oluyor, sahne arkasına geçiyoruz bu fotoğraflarla. Müzik kültürü çevresinde gerçekleşenleri, bir tür performans eforuyla takip eden ve belgeleyen fotoğrafçılar, sadece önemli anları kayda almıyor; müziği hikâyeleştiriyor. Konser sonrası kuliste, turne yollarında, otel odasında ya da kayıt stüdyosunda kısa süre içinde derhal çekilen seriler ve en iyi anda çıkan ikonik kareler; müziğin hafızamıza kazınan temsilleri.
Müziği hikayeleştiren bu sergide Bob Gruen, Clay Patrick McBride, Colin Lane, Ebru Yıldız, Frank Ockenfels III, Godlis, Janette Beckman, Jessica Lehrman, Jill Furmanovsky, Lindsey Byrnes, Luz Gallardo, Michael Lavine, Nicole Mago, Peter Anderson, Pieter M Van Hattem, Roberta Bayley, Shawn Brackbill’in aralarında olduğu 19 fotoğrafçının 100’ü aşkın fotoğrafı ziyarete açık.
📍Spot Işıklarının Ardında: Müzik Dünyasının Hikayesi sergisi 28 Ekim’e dek Galata Rum Okulu’nda ziyarete açık. Saat 20.00’a kadar açık olan serginin biletini online alabiliyorsunuz.
10Haber sergi ajandası
Resim Heykel Müzesi’nden iştah açıcı bir sergi
📍Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi: Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi ikinci süreli sergisi Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler ve yeni hikayelerle kapılarını açtı. Türk resminin öncülerinden Şeker Ahmed Paşa’nın parlak sarı ayvaları, Selahattin Teoman’ın her biri kırmızının farklı tondaki meyveleri, Fikret Otyam’ın enginar çiçekleri, soyut çalışmalarıyla bilinen Zeki Faik İzer’in yeşil rengiyle dikkat çeken balıkları, Feyhaman Duran’ın her biri ağız sulandıran meyveleri, Şeref Akdik’in muntazam şekilde dizilmiş incirleri iştah açıcı halleriyle ziyaretçileri bekliyor.Tarladan sofraya uzanan serüveni aralarında Osman Hamdi, Abidin Dino, Selahattin Teoman’ın da bulunduğ 204 eserle anlatan sergi iştah açabilir, baştan uyaralım.
Japon sanatçı Chiharu Shiota dünyayı ipliklerle örüyor
📍 Chiharu Shiota, Dünyalar Arasında, İstanbul Modern: Japon sanatçı Chiharu Shiota hafıza ve varoluş temalarını işlediği Dünyalar Arasında sergisiyle İstanbul Modern’de. Sanatçının hafızanın peşinde koştuğu ve kırmızı ipliklerle kurduğu dünya 20 Nisan 2025 tarihine kadar ziyarete açık.
Joan Miro İzmir’de
📍Joan Miro, Joan Miro: İmge, Metin ve Gösterge, Arkas Sanat Merkezi: 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Katalan ressam ve heykeltıraş Joan Miro bir kere daha Türkiye’de; bu kez İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde, üstelik daha önce görülmemiş eserleriyle… Joan Miro’nun yaşamı boyunca çok çeşitli tekniklerle ürettiği eserlerden oluşan ‘Joan Miro: İmge, Metin ve Gösterge’ başlıklı sergi bugün kapılarını açıyor. Sanat tarihçisi ve akademisyen Robert Lubar Messeri küratörlüğündeki sergi Miro’nun 1924’ten 1981’e kadar ürettiği eserlere odaklanıyor. Sergide Portekiz Devleti Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na ait 74 eser sergileniyor. Sergi, 9 Şubat 2025’e kadar pazartesi günleri dışında ziyaret edilebilecek.
Pera’da birtakım hesaplar ve tesadüfler!
📍Hesaplar ve Tesadüfler: Dóra Maurer, Vera Molnár, Gizella Rákóczy – Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu’ndan Algoritma Sanatı / Pera Müzesi : Pera Müzesi bilgisayarla sanat olur mu; hesap kitap sanatın içine girer mi diyen düşünenlerin fikrini değiştirmeye yönelik bir sergiye ev sahipliği yapacak. Bilgisayar sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár ve Gizella Rákóczy’nin eserleri izleyicilerini bekliyor. 2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri kapsamındaki sergi üç öncü sanatçının algoritma ve soyutlama ile sanatlarına nasıl yön verdiklerine tanıklık etme fırsatı sunacak. 10Haber kültür sanat ekibinden İhsan Dindar sergiyi ziyaret etti.
Leylâ Gediz The Pill’in konuğu
📍Stagehand, The Pill: 2023 yılında halk oylamasıyla Portekiz Egemen Sanat Ödülü’ne değer görülen ve işleri prestijli kamu ve özel koleksiyonlarda yer alan Leylâ Gediz’in Stagehand adlı yeni kişisel sergisi 21 Eylül’de Balat’taki The Pill’de açılıyor. Sergi Gediz’in uzun süredir devam eden, temsil çerçevelerinin dışında tutulan destek yapıları ve süreçleri üzerine odaklandığı resimsel araştırmalarında, bu kez tiyatro üretimine odaklanıyor. Türkçeye “sahne görevlisi” olarak çevrilen Stagehand sergisinde sanatçı, arşiv görüntülerinden ve tiyatronun destek yapılarından kesitler seçiyor.
Yerebatan Sarnıcı’nda heykeller
📍Yerebatan Sarnıcı, Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek: Yerebatan Sarnıcı 1500 yıllık tarihinin büyülü atmosferinde bu kez kristal heykelleri ağırlıyor. Çekyalı heykeltıraşlar Vlastimil Beranek ve Jaroslav Prosek’in ‘Yeraltının Kapıları: Geçiş ve Yansıma ile Mekana Dokunma’ sergisi açıldı. Bu kez aceleye gerek yok, sergi 30 Kasım’a kadar ziyarete açık. Yerebatan Sarnıcı’nın meşhur kuyruğuna girmiş, sergiyi ziyaret etmiştik.
Eskişehir’de ehlikeyf zamanı
📍Ehlikeyif / OMM Eskişehir: Eskişehir’deki OMM – Odunpazarı Modern Müze, çağdaş eserleri ve fantastik tasarımları bir araya getiren Ehlikeyif sergisiyle sezonu açıyor. Küratörlüğünü İdil Tabanca’nın üstlendiği sergi resim, heykel, yerleştirme ve mobilya tasarımı disiplinlerinde geleneksel sınırları aşarak yeniden yorumlayan uluslararası sanatçı ve tasarımcıları bir araya getiriyor. Sergi 20 Temmuz 2025’e kadar açık.
Pari Dukoviç sergisi uzatıldı
📍İstanbul’dan New York’a: Bir Fotoğrafçının Yolculuğu/Sismanogleio Megaro: Dünyanın en ünlü isimlerini fotoğraflayan ödüllü fotoğraf sanatçısı Pari Dukoviç’in, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi İstanbul’dan New York’a: Bir Fotoğrafçının Yolculuğu 22 Kasım’a kadar uzatıldı. Dukoviç, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun Sismanogleio Megaro binasında, fotoğrafçılık kariyerinden 74 eser aracılığıyla izleyenleri, İstanbul sokaklarını, New York gökdelenlerini ve dünyanın en etkili insanlarından bir kısmını kendisinin gözünden görmeye davet ediyor.
Bunlar da var
📍Bağımsız sanatçılara kapılarını açan Loft Art, üçüncü prestij sergisi İçimdeki Şarkılar ile sanatseverlere kapılarının açıyor. Nazan Azeri ‘nin eserlerinden oluşan prestij sergisi, Nergis Abıyeva’nın küratörlüğünde sanatın çeşitli yönlerini ve derinliklerini keşfetmek üzere sanatseverlerle bir araya geliyor. Sergi, 1 Aralık 2024tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.
📍Sanatçı Cansu Yıldıran’ın göç, aidiyet, kimlik gibi konuları hatırlatan ilk kişisel sergisi Vargit Çiçekleri Hara’da izleyicisiyle buluşuyor. Küratörlüğünü Onur Hamilton Karaoğlu ve Serkan Kaptan’ın üstlendiği sergi, 18 Aralık’a kadar ziyarete açık.
📍Mimar ve çok yönlü sanatçı kişiliğiyle tanınan Oytun Berktan ötekileşmek ve köklenememek, sızısını yüreklerinde taşıyarak gözyaşı dökenlerin hatırasını anlatmayı amaçladığı Mübadele // Büyük Göç isimli resim sergisiyle aşk ve göçü harmanlıyor. Sergi, Goba Art &Design Galeri’de 5 Ekim’de kapılarını açacak.
📍Rahşan Düren’in yedinci kişisel sergisi Verwegenheit, Beyoğlu’nun tarihi mekanlarından, Art Deco mimarisiyle dikkat çeken Tarhan Han’da ziyarete açıldı.
📍Afrofütürizmin öncüleri arasında yer alan Kenyalı sanatçı Cyrus Kabiru İstanbul’daki bu ilk kişisel sergisinde buluntu objeleri kullanarak kimlik, gelenek ve geleceğe dair sorgulamalar sunduğu işlerine yer veriyor. World Nowadays başlıklı sergi Summart Sanat Merkezi’nde 30 Kasım’a dek ziyarete edilebilir.