Refik Anadol dijital sanatlar alanında dünyanın sayılı isimlerinden biri. Eserleri dünyanın dört bir yanında sergileniyor, ilklere imza atıyor. Sanatçı şimdi dünyanın ilk yapay zeka sanatları müzesi Dataland'i Los Angeles’ın müzeler adasında açacak.

Refik Anadol son dönemin en çok konuşulan ve ilgi gören sanatçılarından. Dijital sanatlar alanında dünyanın sayılı isimlerinden biri.  Hatta dijital sanat denince akla ilk onun ismi geliyor. Ve sanatçı şimdi bir ilke imza atarak yapay zeka sanatları müzesi açacağını duyurdu. Dataland isimli müze Refik Anadol Studio’nun da kurucuları olan Anadol ve Efsun Erkılıç ortaklığında kapılarını açacak. Adres ise Los Angeles’ın en prestijli konser salonları ve müzelerinin bulunduğu Müzeler Adası.

Müze dünyanın önde gelen mimarlarından Frank Gehry’nin tasarladığı Grand LA içinde yer alacak. Bu alan Los Angeles’ın müzeler adası olarak da adlandırılabilecek bir bölgesi. Kentin tarihi opera binası ve Disney’in yeni açılan merkezi de tam olarak bu konumda. Hatırlanacağı üzere bu binanın açılışında da Anadol’un bir çalışması binayı süslemişti.

Veri görselleştirme ve yapay zeka tabanlı yaratıcılığa adanmış dijital ekosistemi olarak tanımlanan müzenin kesin açılış tarihi açıklanmadı, ancak 2025 yılında kapılarını açacağı duyuruldu. 20 bin metrekarelik bir alana yayılacak Dataland sanat ve bilimin farklı alanlarındaki öncüleri bir araya getirip makine öğrenimi ve en son duyusal ve görselleştirme teknolojilerini kullanarak daha önce gerçekleştirilmemiş bir ölçekte deneyimler sunmayı amaçlıyor.

Müze Los Angeles’taki Frank Gehry tasarımı The Grand LA’de açılacak.

Dataland Large Nature Model (Büyük Doğa Modeli) adı verilen yapay zeka modelini kullanacak. Bu model Smithsonian, Londra Doğal Tarih Müzesi, Cornell Ornitoloji Laboratuvarı gibi partner kurumlardan elde edilen verilerden yararlanacak. Eserler de bu verilerle inşa edilecek.

Los Angeles’in şehir merkezinde yer alan devasa bir alan, ünlü mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan binalarla dolu. Burada şehrin eski opera binasının yanısıra Disney’in meşhur operas ve konser salonu, The Broad adlı ünlü modern sanat müzesi ve başka pek çok müze bulunuyor. Şimdi bu müze ve sanat adasına Dataland de eklenecek.

İlklerin sanatçısı Anadol

Anadol geçen sene ArtReview tarafından 2023’ün en etkili 100 çağdaş sanatçısından biri seçilmişti. 38 yaşındaki sanatçının ‘Unsupervised-Machine Hallucinations’ adlı koleksiyonu New York’taki MoMa Müzesi’nin koleksiyonda kalıcı hale gelen ilk dijital sanat eseri olmuştu. Anadol’un ‘Machine Hallucinations: Sphere’ adlı yapay zeka veri heykeliyle de Las Vegas’ın yeni konser mekanı Sphere’ın dış mekanı kaplanmıştı. Anadol geçen ay da bir ilke imza atmış, eserleriyle New York’taki BM Genel Merkezi’nde sanatseverlerle buluşmuştu. BM Genel Merkezi Anadol’un ‘Dünyamızı Birlikte Şekillendiriyoruz’ adlı yapay zeka destekli sergisine ev sahipliği yapıyor.

Picasso, Frida Kahlo ve Refik Anadol 2024 Kültür Yolu Festivali ile Türkiye’ye geliyor!