Picasso, Frida Kahlo ve Refik Anadol 2024 Kültür Yolu Festivali ile Türkiye’ye geliyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bu yılki Kültür Yolu Festivali programını açıkladı. 16 şehirde s ay boyunca sanat ve kültür var. Festival kapsamında çok kapsamlı bir Picasso ve Frida Kahlo sergisi açılacak. Refik Anadol'dan da sürpriz var.

26 Mart 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu 2024 Festivali’nin tanıtımı için Atatürk Kültür Merkezi’ndeydim. Hem sanatçıların hem de basın mensuplarının davete ilgisi yoğundu. 

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Caner Akgün ile bir süre sohbet ettikten sonra törenin başlayacağı anons edilince yerime geçtim. Hemen önümde Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Sinema Genel Müdürü Birol Güven vardı. Yanımda oturan beyefendi biraz sonra bakanlık temsilcisi olup olmadığımı sordu, ben de basından olduğumu söyledim. Beyefendi mahcup bir gülümseme ile ben de kültür temsilciğindenim dedi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy salondaki yerini almıştı ki ne olduysa o anda oldu. Yanımdaki beyefendi bir anda ayağa kalkarak “O sole mio” aryasını söylemeye başladı. Davetlilerin arasına oturmuş opera sanatçıları muhtelif yerlerden ayağa kalkarak aryaya eşlik etmeye başladı. Hepimiz şoke olduk. Yanımda oturan beyefendi meğer tenor Berk Özbek’miş, kendisine Begüm Karacasu Lazarov, Ayşenur Ayyıldız Haksoy, Busegül Yalçın, Bahadır Özkoca, Can Haksoy eşlik ederek yaptılar davetin açılışını. 2024 Kültür Yolu Festivali bu sürprizli açılışla başladı. 

Peki bu yıl Kültür Yolu Festivali’nde neler var? 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tanıtımda Kültür Yolu’na destek veren etkinlikleri anlattı. Kendisinin en önem verdiği projelerinden biri olan festivalin bu yıl dördüncüsü yapılıyor, festivale beş şehir daha eklenmiş, sekiz ay boyunca 16 şehirde birçok etkinlik düzenlenecek. 

İstanbul, İzmir, Ankara, Çanakkale, Şanlıufra, Gaziantep, Antalya, Konya, Adana, Bursa, Samsun, Trabzon, Van, Nevşehir, Erzurum ve Diyarbakır’da 6000 etkinlik planlanıyor. Bu yılki etkinlikler 13-21 Nisan 2024 tarihinde Adana Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlayacak. Ardından takvim şu şekilde ilerleyecek:

25 Mayıs-2 Haziran arası Şanlıurfa; 1-9 Haziran arası Bursa, 8-16 Haziran arası Samsun, 

22-30 Haziran arası Trabzon, 29 Haziran-7 Temmuz arası Van, 

3-11 Ağustos arası Nevşehir, 17-25 Ağustos arası Erzurum, 31 Ağustos-8 Eylül arası Çanakkale, 14-22 Eylül tarihleri arasında ise Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali, 21-29 Eylül Ankara- Konya Mistik Müzik Festivali, 28 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında İstanbul, 12-20 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır, 26 Ekim-3 Kasım İzmir, 2-10 Kasım Antalya. 

Picasso, Frida Kahlo, Salgado, Refik Anadol, Güvenç Özel

2024 Kültür Yolu Festivali’nin en çok dikkat çekecek etkinliklerinden biri sanatın kuşkusuz en önemli isimlerinden Pablo Picasso sergisi olacak. Bu kapsamda Pablo Picasso’nun 50. ölüm yıldönümünde 80’den fazla orijinal eseri üç ay boyunca birçok şehirde sergilenecek. Bir diğer önemli isim Frida Kahlo; ikonik sanatçının hayatını ve eserlerini seyirciye sunarak tüm dünyayı gezen dijital sergisi “The Life of an Icon” bu yıl İstanbul’da olacak. Enstalasyonlar, fotoğraflar, kişisel objeler ve filmlerden oluşan dijital sergi sanatçının dünyasını bizlere taşıyacak.

Çağımızın en önemli belgesel fotoğrafçılarından Sebastiao Salgado’nun ünlü “Genesis Projesi” de Tophane-i Amire’de üç ay boyunca sergilenecek. Salgado sadece bir fotoğraf sanatçısı değil sosyolog olarak da nitelendirilir. Sanatçı dünyanın el değmemiş yerlerindeki hayatları görüntülediği bu sergi için “Hayatım boyunca bana söylenen şeyin, yani tek ‘akıllı’ tür olduğumuzun yalan olduğunu keşfettim” dediğini hatırlatmak isterim.

Festival kapsamında “Atatürk Kültür Yolunda” dijital yerleştirmesi, Atatürk bugün hayatta olsaydı festivalin hangi duraklarından kareler verirdi sorusuna yanıt veren şaşırtıcı ve heyecan verici bir dijital sergi olacak. 

Ayrıca Refik Anadol’un Art Basel Miami’de sergilenen Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları enstalasyonunun yanı sıra festivale özel hazırlayacağı sürpriz eseri Kültür Yolu Festivali’ne konuk olacak.

Güvenç Özel’in 2023 Coachella Sanat ve Müzik Festivali’ndeki dört büyük enstalasyondan biri olan Holloflux adlı eseri festival kapsamında sergilenecek. İki yılda tamamlanan ve 60 metre yüksekliğindeki eserin nerede sergileneceğini şimdiden merak ettim.  

Herkes davetli

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Kültür Yolu Festivali’nin 2028’e kadar 35 ili kapsayacak şekilde genişletilmesini planladıklarını açıklarken “2021 yılında olmazcıları, yapılamazcıları, ne gerek varcıları aşarak bu dört yıl içinde Avrupa’nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edildik, Türkiye’nin yedi bölgesindeki 16 şehrimizde düzenlenecek yaygınlığa ulaştık ve büyümeye devam eden bir Türkiye Kültür Yolu Festivali başarı hikayesi yazıldı” diyerek herkesi festivale davet etti. 

Kültür Yolu Festivali’nin tüm bu etkinliklerini www.kulturyolufestivali.com  adresinden takip edebilirsiniz. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.