Ressam Hamit Görele’nin retrospektif sergisi İstanbul’daki İş Kuleleri’nde bulunan Kibele Sanat Galerisi’nde açıldı. 1 Nisan’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek sergide ressamın aile koleksiyonundaki eserleri sanatseverlerle buluşuyor. Koleksiyonda ressamın daha önce sergilenmemiş çok sayıda eseri de yer alıyor. Sergideki 146 tablonun büyük bölümü Görele’nin 1981’de vefatından sonra ilk kez bu sergide gün yüzüne çıktı.
Hamit Görele Koleksiyon kitabı da yayınlandı
Müziğin matematiğe, resmin de geometriye dayandığını yazılarında sık sık dile getiren sanatçı Hamit Görele Türk resminde 1930’lu yıllarda gelişen yenilikçi hareketin başlıca sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor. Sanayi-i Nefise Mektebi’ndeki eğitiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın Avrupa sınavını kazanarak Paris’e giden ve Julian Akademisi’nin yanı sıra Andre Lhote Atölyesi’nde eğitim alan ressam Görele Türkiye’ye döndükten sonra Müstakil Ressamlar Grubu’na katıldı. Ressamın üslubu Türkiye’de Çallı kuşağı sonrasında gelişen ve doğa biçimlerini yorumsal düzeyde değiştirmeyi amaçlayan görüşle de yakından ilgili. Sanatçı peyzaj ve portrelerinde rengi derinlikli biçimleri kullanarak kübist bir bakışla resmetti.
1981 yılında hayatını kaybeden Hamit Görele’nin kızı Tonya Görele’nin koleksiyonundaki eserler 1 Nisan’a kadar 09.00-19.00 saatleri arasında görülebilir. Emre Zeytinoğlu’nun kaleme aldığı sergi özel katalogu Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı.