Sadece Sothesby’s 2023’te 7.9 milyar dolarlık satış yaptı

Sothesby's 2023 rakamlarını açıkladı. 7,9 milyar dolar değerinde satış yapan müzayede evi 2022 rakamlarının altında kalsa da rekora çok yaklaştı. Bu yıl en dikkat çeken satışlar Picasso'nun tablosuyla Freddie Mercury'nin özel eşyaları oldu.

Kültür Sanat 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Sothesy's'deki müzayedede geçen yıl Pablo Picasso'nun tablosunun yanı sıra büyük bir tablo koleksiyonun sahibi Emily Fisher Landau'nun eserleri de yer aldı.

Londra’da 280 yıl önce kurulan ve şu anda merkezi New York’ta bulunan müzayede evi 2023’te toplam 7,9 milyar dolar değerinde satış yaptığını açıkladı. Bu 2022’de elde edilen sekiz milyar dolarlık rekorun ardından en yüksek ikinci rakam. Açıklanan verilere göre geçen yıl erişilen satış rakamları pandemi öncesinin de yüzde 40 üzerinde.

Sothesby’s Landau koleksiyonunu 425 milyon dolara satmıştı

Sotheby’s küresel başkanı Brooke Lampley 2023 satışlarının yıl içinde müzayedeye çıkan bir dizi olağanüstü koleksiyon sayesinde arttığını söyledi. Bu koleksiyonlar arasında 20. yüzyılın en büyük sanat koleksiyoncularından olan ve Mart 2023’te ölen Emily Fisher Landau’nun koleksiyonu da yer alıyor. Koleksiyonunun Kasım 2023’teki satışından 425 milyon dolar elde edildi.

20. yüzyılın en önemli koleksiyonerlerinden kabul edilen Emily Fisher Landau’nun koleksiyonu 20. yüzyıl sanat tarihinin özeti olarak nitelendiriliyor. Koleksiyonda Pablo Picasso, Andy Warhol, Henri Matisse, Piet Mondrian, Jean Arp, Mark Rothko, Franz Kline, Paul Klee ve Louise Nevelson’un eserleri yer alıyor. 27 Mart 2023’te 102 yaşında yaşamını yitiren Landau’nun koleksiyonun bir kısmı geçen hafta Sothesby’s açık artırmaya çıkmıştı.

Queen grubunun solisti Freddie Mercury’nin bir zamanlar sahip olduğu eşyalar açık artırmada Sotheby’s tarafından tahmin edilen 15 milyon dolardan çok daha yüksek bir fiyata, toplam 50 milyon dolara satıldı. Bu rakam bir müzisyene ait eşyalar için erişilen en yüksek satış değeri oldu. Eylül ayındaki müzayede Freddie Mercury’nin uzun süredir arkadaşı olan Mary Austin’e miras bıraktığı 30.000’den fazla objeyi kapsıyordu. Müzayedede satılanlar arasında efsane müzisyenin bıyık düzeltmek için kullandığı tarak da var. Lüks bir markaya ait tarak yaklaşık 200 bin dolara satıldı. Sothesby’s geçen yıl Pablo Picasso’nun bir resmini de 139 milyon dolara sattı.

Polis, İsrail'den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika'da bulduPolis, İsrail’den çalınan Chagall ve Picasso tablolarını 14 yıl sonra Belçika’da buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.