Suudi Arabistan çağdaş sanat ve İslam arasındaki ilişkiyle ilgili önyargıları yıkmaya çalışıyor. Gelecek sene ikinci kez yapılacak İslam Sanatları Bienali'nde İslam sanatları eserlerinin yanı sıra Louvre ve Vatikan'dan ödünç eserler de olacak.

İslam medeniyetlerinde çağdaş sanatlara yeteri kadar önem vermediği dolayısıyla da gelişmediği yıllardır konuşulan ve tartışılan bir konu. Ancak Suudi Arabistan bu algıyı değiştirmek için çeşitli adımlar atıyor. İslam Sanatları Bienali’nin 2023 edisyonu Cidde’deki Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı’nın Batı Hac Terminali’nde gerçekleşmişti.

Bienal eleştirmenlerce “şaşırtıcı bir başarıya imza attı” şeklinde duyuruldu. İslam Sanatları Bienali dini ve manevi çalışmaları büyük ölçüde seküler çağdaş sanat alanına yerleştirdi, çok farklı zaman dilimlerine ait eserleri bir araya getirdi ve bir İslami sanat koleksiyonları galerisine ev sahipliği yaptı.

İslam Sanatları Bienali’nin 2023 edisyonu, Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı’nın Batı Hac Terminali’nde gerçekleşti.

Louvre’dan da eser var Vatikan’dan da

İslam Sanatları Bienali gelecek yılın Ocak ayında Cidde’ye geri dönmek için gün sayıyor. Bienal bu yıl sanatçı Muhannad Shono’nun küratörlüğünde düzenlenecek. Bu seneki temayla inancın hissetme, düşünme ve yapma eylemleriyle nasıl deneyimlendiğini ve ifade edildiğini anlatan eserler bir araya gelecek.

2025’te sanatseverlere kapılarını açacak bienal 500’den fazla nesnenin yer aldığı beş sergi salonu ve açık alanda düzenlenecek. Bienal ziyaretçilere kutsal şehirlerden kutsal objeleri görme fırsatı sunarken inanç ve maneviyatın modern yorumlarıyla etkileşime girme fırsatı sunmayı da amaçlıyor. Bienal ikinci edisyonunda Louvre Müzesi, Bodleian Kütüphanesi, Katar Ulusal Kütüphanesi ve Vatikan’dan ödünç eserler de yer alacak. 

Suudi Arabistan bienalle yerel sanatı ve kültürünü merkez sahneye taşımayı, yeni elde ettiği görünürlüğüyle İslam’ı kutlamayı ve ayrıca Batı’daki İslamofobi ve Araplara yönelik klişelere karşı koymayı amaçlıyor.

Arabistan’da çağdaş arayışlar: Onların da bienali var