Arabistan’da çağdaş arayışlar: Onların da bienali var

Suudi Arabistan'ın Hegra vadisi üçüncü kez bienale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Desert X AlUla bienali 9 Şubat - 23 Mart 2024 tarihleri arasında çağdaş sanatı çöle taşımaya hazırlanıyor.

Kültür Sanat 20 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Suudi Arabistan yeniden çağdaş sanatla buluşuyor. Desert X AlUla bienali 9 Şubat – 23 Mart 2024’te çölde gerçekleşecek. Üçüncüsü düzenlenen bienalin küratörlüğünü Maya El Khalil ile disiplinlerarası uygulamalarıyla tanınan Marcello Dantas üstleniyor. Mekâna duyarlı ve kapsayıcı bir açık hava sanat sergisi olma iddiası taşıyan bienalin bu yılki teması “Yokluğun Varlığı.” Desert X AlUla’nın bu edisyonu “boş alanlar olarak çöller” şeklindeki geleneksel algıya meydan okuyarak “Görülemeyen nedir?” sorusunu soruyor. Hegra vadisindeki Al Ula’da gerçekleşen bienalin düzenlendiği alan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde.

Suudi Arabistan’ın sanatta kalbi olmaya aday

Desert X AlUla bienalinde yer alan sanatçıların eserleri zamanın, rüzgârın, ışığın ve bölgenin zengin mitoloji ve tarih dokusunun ince etkilerini kabul ederek farklı bakış açıları sunmayı amaçlıyor. Suudi Arabistan genelinde öncelikle sanat etrafında kültürel diyaloğu teşvik etmeye yönelik öncü bir rol üstlenen bienalde bölgenin doğal mirası çeşitli sanat eserleri için tuval görevi görecek. Bienal ilhamını Kaliforniya’nın Coachella Vadisi’ndeki Desert X’in mirasından alıyor.

Hegra’ya ev sahipliği yapan AlUla bölgesi sanatsal ve kültürel alışverişin kavşak noktası olarak görülüyor. Buna göre AlUla Suudi Arabistan’ın gelişen sanat ve kültür sahnesinin kalbi olmaya aday. Desert X AlUla 2026 yılında AlUla’da açılması planlanan bu sanatsal girişimin canlandırılmasında önemli rol oynadı. “Wadi AlFann” adını taşıyan 65 kilometrekarelik bu alan anıtsal, mekâna özgü, kalıcı arazi sanatı için küresel bir hedef haline gelmeye hazırlanıyor. AlUla vahasının çöl fonunda Suudi Arabistan’da yer alan ve ülkenin gelişen sanat ortamı için bir kültür merkezi olarak ortaya çıkan antik kenti sergiliyor. Desert X AlUla bölgenin sanatsal mirasını yeniden canlandırmak için bir çaba olarak da hizmet ediyor ve bir eğitim kaynağı olarak sanat yoluyla toplumsal katılım için fırsatlar yaratıyor.

2023'te sanat dünyası iki milyar dolar kayıpta2023’te sanat dünyası iki milyar dolar kayıpta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.