Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz'ün açıklamasına göre 2018'den beri yedi bin 824 eser Türkiye'ye getirildi. Tarihi eser kaçakçılığının arkasında emniyet ve jandarmayla koordineli şekilde çalışan bir ekip var.

Ülkeler yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılmış eserlerinin peşinde. Türkiye bu ülkelerden biri. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz’ün açıklamasına göre 2018’den beri yedi bin 824 eser Türkiye’ye getirildi.

Bu eserlerin peşine düşen bir ekip var. Yurtdışına kaçırılmış tarihi eserlerin tespiti ve iadesi amacıyla bakanlık bünyesinde kurulan ekip emniyet ve jandarmayla koordineli şekilde çalışıyor. İnceciköz kaçırılan eserlerin peşine düşen ekibi ve nasıl çalıştıklarını şu sözlerle anlattı:

“Yasadışı yollarla ülkemizden yurt dışına çıkarılmış eserlerimizi dedektif titizliğinde takip ediyoruz. Protokol imzaladığımız ülkelerle bizden kaçırıldığını kanıtladığımız eserleri yurdumuza getiriyoruz. 2018 yılından beri yedi bin 824 eserimizi ülkemize getirdik.”

Hedef kaçırılan tüm eserleri getirmek

Bu gayret her zaman var olacak ama temelde eserlerimizin yurt dışına çıkarılmaması için vatandaşlara yönelik eğitim seminerleri düzenliyoruz. Bunun çok ciddi bir suç olduğunu, yerelde bunların korunması gerektiğini anlatıyoruz. Model olarak eser iadeleri ve kaçakçılıkla ilgili başlattığımız süreç dünyada rol model oldu. Biz burada artık kuralları belirleyen ülke olduk. Bir eserin üzerindeki toprak tanesinden o eserin ülkemizden kaçırıldığını kanıtlayabilir teknoloji, eğitim, bilgi ve birikime sahibiz. Gelecekte hedefimiz bugüne kadar kaçırılmış tüm eserleri getirmek.”

İnceciköz Kültür ve Turizm Bakanlığının son yıllarda turizmin yanı sıra müzecilik faaliyetlerine yönelik projelerini de anlattı. Temel amaçlarının ülkedeki müze sayısı ve niteliğinin artırılması olduğunu söyleyen İnceciköz 2002’de ülke genelinde müze sayısının 183’den 2024 yılı Mayıs itibariyle 214’e yükseldiğini açıkladı. Ayrıca bu süreçte 169 müzemizin onarım ve restorasyonunun yapıldığını söyledi.

Turizmciler yıl başında belirlenen üç milyon turist hedefinin gece müzeciliği uygulamasıyla geçilmesini bekliyor.

Gece müzeciliğine ilgi

Gece müzeciliği uygulamasıyla tarihi ve kültürel alanlarda konuk edilen turist sayısında artış yaşandı:

“Bu yıl itibariyle gece müzeciliği projesini başlattık. Deniz, kum, güneş turizminin olduğu kısaca sıcak iklimin hakim olduğu yerlerde müzelerimizin konforunu buna göre ayarladık. Müze ve ören yerlerimizi aydınlatarak ziyaretçilerimizin akşam da buraları gezmelerini hedefledik. İlk uygulamalar Side, Efes ve Hierapolis antik kentlerinde başladı. Oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Bu çalışmayla ziyaretçi sayımızı bir önceki yıla kıyasla yüzde 47 artırdık. Çalışmalarımız kalan alanlarda da devam edecek. Daha çok kültür turizmine hizmet edecek şekilde tüm Anadolu coğrafyasına yaymayı amaçlıyoruz.”

Antalya’daki müze ve ören yerlerini 3 milyondan fazla turist ziyaret etti