Nisan ayında başlayan Venedik Bienali 24 Kasım’da sona erdi. Dünyanın her tarafından sanatçıların katıldığı etkinliği yedi ayda 700 bin biletli ziyaretçi gezdi. Ziyaretçilerin yüzde 59’unu ise İtalya dışından gelen konuklar oluşturdu. Bu yıl Venedik Bienali’nde Nil Yalter’e Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edildi.
Bienalin ana mekânlarından Arsenale’de yer alan, koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın üstlendiği Türkiye Pavyonu da sanatçı Gülsün Karamustafa’nın ‘Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli’ eserine ev sahipliği yaptı. Karamustafa eserinde tarihte istikrarın, ihtişamın, zaferin temsili olagelmiş sütunları içi boş kalıplara dönüştürerek yıkımların sıradanlaştığı ve değerlerin yıpratıldığı dünya düzenine dikkat çekti.
Karamustafa’nın eseri bienalin ilgi çeken işlerinden ve Türkiye Pavyonu uluslararası medyada da geniş yankı buldu. The Telegraph, ArtReview, Monocle, Wallpaper, ARTnews, ArtAsiaPacific gibi sanat ve tasarım yayınları bienalin görülmesi gereken eserlerinden olduğuna dair tavsiyede bulundu.
İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden The Telegraph’taki yazıda Türkiye Pavyonu’ndan övgüyle bahsedilirken sanat dergisi ArtReview “Arsenale’de görülmesi gereken pavyonlar rehberi”nde Türkiye’ye de yer verdi ve Gülsün Karamustafa ile bir söyleşi yaptı.
Wallpaper’ın yayımladığı ‘Venice Art Biennale 2024: a guide to what to see in and around the city’ başlıklı haberde görülmesi gereken sergiler arasında gösterilen pavyon Art News, Artlyst, Art Asia Pasific, Designboom ve Artribune Finestre sull’Arte’de de yer buldu.
Associated Press Venedik Bienali haberindeki fotoğraf seçkisinde sergiye yer verirken Almanya merkezli sanat platformu Berlin Art Link Karamustafa’yla bir röportaj yaptı. Almanya’nın önemli sanat yayınlarından Kunstforum da sanatçıyla bir söyleşi gerçekleştirdi. Karamustafa İngiltere merkezli iş dünyası, sanat ve tasarım dergisi Monocle’ın bünyesindeki Monocle Radio’ya da konuk oldu.