Video sanatçısı Nil Yalter, Venedik Bienali’nde Altın Aslan’ı aldı

Türkiye'nin ilk video sanatçısı Nil Yalter'e 60. Venedik Bienali’nin dün geceki açılış töreninde Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edildi. Yalter kariyerinde ilk defa Venedik Bienali'ne katılıyor.

Kültür Sanat 22 Nisan 2024

Türkiye’de video sanatı denince akla gelen ilk isimlerden biri Nil Yalter. Hatta onların ilki, zira Türkiye’nin ilk video sanatçısı. Ayrıca uluslararası feminist sanat hareketinin de öncülerinden. Kariyeri boyunca çalışmalarında feminizmi ve politik mesajları merkeze alan sanatçının Venedik Bienali tarafından Yaşam Boyu Başarı dalında Altın Aslan Ödülü’ne değer görüldüğü daha önce açıklanmıştı.

Yalter’e 60. Venedik Bienali’nin dün gece yapılan açılış töreninde ödülü takdim edildi. Venedik Bienali’ne ilk kez katılan Nil Yalter’in ‘Topak Ev’ ve ‘Şu Gurbetlik Zor Zanaat Zor’ isimli enstalasyonları Yabancılar Her Yerde sergisinde yer alıyor. Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Yalter ile birlikte Brezilyalı sanatçı Anna Maria Maiolino’nun oldu. Ödül her iki isme de kalıcı etkileri ve çağdaş sanata önemli katkıları sebebiyle verildi. Açıklamada ayrıca her iki sanatçının da göçmenlik deneyimlerine vurgu yapılmıştı:

“Kuzey ile güney, Avrupa ve ötesinde seyahat ve göç eden sanatçılara odaklanan sergimizin başlığı ve çerçevesi göz önüne alındığında bu karar özellikle anlamlı. Bu anlamda seçimimiz, kendisi de göçmen olan ve birçok açıdan ‘Stranieri Ovunque—Foreigners Everywhere (Yabancılar Her Yerde)n’in ruhunu temsil eden iki olağanüstü, öncü kadın sanatçıya dayanıyor: Anna Maria Maiolino İtalya’dan Güney Amerika’da önce Venezuela’ya, daha sonra bugün yaşadığı Brezilya’ya göç etti; Nil Yalter; Kahire’den İstanbul’a, oradan da bugün yaşadığı Paris’e göç etmiş bir Türk.”

Bienalin büyük ödülü Altın Aslan ise Avustralya yerlisi sanatçı Archie Moore’un oldu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Biennale di Venezia (@labiennale)

Yalter ilk kez Venedik Bienali’nde

Yalter görsel sanatlar alanında hiçbir zaman eğitim almadı. Kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı olarak resim, çizim, video, heykel ve enstalasyon alanlarında çalışarak kendi uygulamaları ve ilgi alanları araştırmalar yaptı. Sanatsal kariyeri 1957’de Hindistan’ın Mumbai kentinde Fransız Kültür Enstitüsü’nde ilk sergisini düzenlediğinde başladı. 2024 Venedik Bienali Yalter için sadece ödül alacak olması nedeniyle değil aynı zamanda etkinliğe ilk katılacak olması nedeniyle de önemli.

Venedik Bienali'nden Filistin'e selamVenedik Bienali’nden Filistin’e selam

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.