ABD bayrağı yakan sanatçı bu kez de göç politikalarına karşı Venedik’te

Dünya onu ABD bayrağını yaktığı eylemiyle tanımıştı. Chicago doğumlu sanatçı Dread Scott bu kez Venedik Bienali'nde Avrupa'nın göçmen politikalarını eleştiren çalışmasıyla dikkat çekiyor.

Kültür Sanat 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Venedik’te turistik Büyük Kanal dikkat çekici bir çağdaş sanat çalışmasına evsahipliği yapıyor. ‘Tüm Afrika Halkları Konsolosluğu’ başlıklı bu çalışma 60. Venedik Bienali kapsamında hazırlandı. Chicago doğumlu aktivist ve sanatçı Dread Scott imzası taşıyan çalışma bienalin en dikkat çeken işlerinden biri.

Dread Scott daha önce ABD bayrağını yaktığı bir performans eylemiyle hatırlanıyor. 60. Venedik Bienali kapsamında hazırladığı bu sergisini vatandaşlarının dünyada serbestçe dolaşma haklarını koruyacak hayali bir Afrika ülkeleri birliğine adıyor. 59 yaşındaki sanatçı gençlik yıllarında ABD bayrağını yaktığı için ülkesinde uzun süre tartışılmıştı. 1989’da henüz 24 yaşındayken ABD bayrağı yakan aktivistin eylemi Bayrak Koruma Kanunu’nda yeni düzenleme yapılmasına neden olmuştu. Sanatçının Venedik’teki bu çalışmasıysa Batı ülkelerini göçmen politikalarını gözden geçirmeye davet ediyor.

‘Afrikalılar ne zaman nereye taşınacaklarına kendileri karar verir’

Öğrencilik yıllarında doğduğu Chicago’da ırkçı ayrıma maruz kalan Dread Scott 60. Venedik Bienali kapsamında hazırladığı ve Afrika ülkeleri birliği hayaline adadığı çalışmasında kıta ülkelerini ziyaret etmek isteyenlere sembolik pasaport ve vize veriyor. Sanatçı kasım ayına kadar devam edecek bienalinde pasaport ve vize vermeyi sürdürecek. 90 ulusal pavyonun yer aldığı bienalde bu dikkat çekici çalışmaya imza atan sanatçı “Afrikalıların ne zaman nereye taşınabileceklerine Avrupalıların karar vermesi fikrine meydan okuyoruz” dedi.

Sanatçı Dread Scott hayali vize ve pasaport vermek için sık sık standın başına geçiyor.

“Afrika kültüründen esintiler de taşıyan bu sergi alanında ziyaretçiler Nijeryalı şarkıcı Eazi’yi dinleyebileceği gibi en iyi Etiyopya yemekleri için tavsiyeler alabilecek” diyor Dread Scott. Bu sembolik konsolosluk aslen Etiyopyalı olan ve ülkedeki kendi deneyimleriyle örtüştüğü için sanatçının projesini destekleyen Jermay Michael Gabriel tarafından organize edildi. Sanatçının 35 yıllık kariyerinde ürettiği en iyimser gelecek imgesi olma özelliği de taşıyor.

Şarkılar seni söyler dillerde marş adınŞarkılar seni söyler dillerde marş adın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.