Tüm dünya nefesini tutmuş, 'Barbie' filmini bekliyor ancak Vietnamlılara kötü haber. Ülkede filmin gösterimi yasaklandı. Gerekçe, bir sahnede Çin’in Güney Çin Denizi’nde tek taraflı hak iddia ettiği bölgeyi gösteren bir haritanın yer alması.

Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’ filmini herkes heyecanla bekliyor ancak Vietnamlılar için durum böyle olmayacak. Vietnam, ‘Barbie’ filmini yasakladı. Kararın gerekçesi ise Vietnam’ın egemenliğini ihlal ettiğini söylediği Güney Çin Denizi’ndeki Çin’in toprak iddialarını temsil eden “dokuz çizgi” haritasını gösteren bir sahne.

Yasağa gerekçe gösterilen harita, Güney Çin Denizi’ni “dokuz çizgi hattı”yla birlikte tasvir ediyor.

“Dokuz çizgi hattı” olarak da adlandırılan U şeklindeki alan, Çin’deki haritalarda ülkenin Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı toprak iddialarını temsil ediyor. Vietnam ise bu hattın kendi kıta sahanlığı içinde olduğunu savunuyor. 2016 yılında, Lahey’deki Birleşmiş Milletler anlaşmazlık çözümü tahkim mahkemesi, dokuz çizgi haritasının geçerliliğine karşı oy birliğiyle karar verdi. Ancak Güney Çin Denizi tahkim davası son ve bağlayıcı olsa da, uygulanması için net mekanizmalar bulunmuyor. Çin ise kararı tanımıyor.

Daha önce de yaşandı

Vietnam daha önce de aynı nedenle başka yapımlar için bu kararı aldı. Animasyon filmi ‘Abominable’ ve ‘Uncharted’ filmleri de yasaklandı. 2020 yılında ise ‘Put Your Head On My Shoulder’ ve ‘Madam Secretary’ dizilerine, harita içeren sahneleri silmeleri talimatı verildi. Aynı şekilde, 2021 yılında Netflix, Avustralyalı casus draması ‘Pine Gap’i Vietnam pazarından kaldırmak zorunda kaldı.

Margot Robbie ve Ryan Gosling’in başrollerini paylaştığı bu Warner Bros. filmi, 21 Temmuz’da gösterime girecekti.

Ken’den kiralık: Malibu sahil manzaralı, bol pembeli Barbie evi