Yaşayan en önemli avangard sanatçılardan Yayoi Kusama 2023’ün en çok satan çağdaş sanatçısı oldu. Kusama’nın müzayedede satılan eserlerinin geliri 2023’te toplam 80.9 milyon doları buldu. İkinci sırada ise 50.3 milyon dolarla David Hockney var.

‘Puantiyelerin prensesi’ olarak bilinen Yayoi Kusama yaşayan en önemli avangart sanatçılardan biri. Ve artık yeni bir sıfatı daha var. Kusama, Hiscox Artist Top 100 raporuna göre 2023’ün en çok satan çağdaş sanatçısı oldu.

Resim, heykel, performans ve enstalasyonları ile meşhur Japon sanatçı, geçen yıl açık artırmada 80.9 milyon dolar kazandı ve 2023’ün en çok satan çağdaş sanatçısı David Hockney’in önüne geçti. Hemen arkasından gelen Hockney ise 50.3 milyon dolarlık kazançla ikinci sırada.

Kusama’nın 2023’te satılan en pahalı parçası, Christie’s Hong Kong’daki bir açık artırma sırasında neredeyse 10 milyon dolara satılan 2A Flower ‘(2014) adlı tablosuydu. Hiscox’un sanat yönetimi başkanı Robert Read yaptığı açıklamada, “Kusama 95 yaşında olmasına rağmen, Japon en etkili kadın sanatçılardan biri olmaya devam ediyor ” dedi.

Kadın sanatçılar için iyi haberler bununla da sınırlı değil. Hiscox verilerinde ayrıca, kadın sanatçıların 2023’teki satışların yüzde 32’sini oluşturduğunu belirtti. Bir önceki yıl bu oran yüzde 29’du. Bir diğer iyi haber de genç sanatçılar adına. 45 yaşın altındaki sanatçıların tüm eserlerinin yarısından azı 2022’deki yüzde 65’e kıyasla orta tahminlerinin üzerinde satış yaptı.

Oral seks yapan İsa tablosuna ve sanatçıya bıçaklı saldırı