Oral seks yapan İsa tablosuna ve sanatçıya bıçaklı saldırı

İtalyan sanatçı Andrea Saltini oral seks yapan İsa'yı tasvir eden bir tablo nedeniyle saldırıya uğradı. Tabloyu yırtan saldırgan sanatçıyı da boynundan bıçakladı. Saltini'nin durumu iyi, ancak saldırgan hala yakalanmadı.

Kültür Sanat 4 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Andrea Saltini, 2024.

İtalya’nın Modena kentinde İtalyan sanatçı Andrea Saltini’nin 20 eserinin yer aldığı bir sergi açıldı. 2 Mart’ta kapılarını açan sergideki eserlerden biri oral seks yapan Hz. İsa’yı tasvir eden bir tablo.

Saltini’nin Carpi’nin Aziz Ignatius Kilisesi’ndeki Museo Diocesano’da bulunan Gratia Plena sergisi Katolik derneklerinin öfkesini çekti. Eseri küfür olarak nitelendirdiler, serginin kapatılması için 30 bini aşkın imzalı bir dilekçe yayınladılar. Müze ise 4 Mart’ta açıklama yayınlayıp serginin “küfür veya saygısız görüntü içermediğini” vurguladı, sanatçıya destek verdi.

Sanatçı boynundan bıçaklandı

Tartışmalar büyürken 28 Mart’ta maskeli biri tabloya saldırdı, siyah boya püskürttü ve elindeki bıçakla tuvali kesti. Saldırganın sonraki hedefi ise sanatçı Saltini oldu. O sırada müzede olan Saltini vandalizmi durdurmaya çalışırken boynundan bıçaklandı. Sanatçı hastaneye kaldırıldı, dört dikiş atılarak taburcu edildi ancak saldırgan hala yakalanamadı. İtalyan gazetesi Il Resto del Carlino’nun haberine göre olay yerine polis çağrıldı, ancak vandal çoktan kaçmıştı.

Saltini Hyperallergic’e gönderdiği bir e-postada “Bu yaşananlar bana kendimizi, kötülüğümüzü ve sınırlarımızı kabul etmemiz gerektiğini öğretti. Ve bir de hayatımızın kısalığını…” dedi. Müze yönetimi ise saldırı gününde Saltini ile “yakınlığını ve tam dayanışmasını” vurgulayan açıklama yaptı.

Kültür vandallığı yeniden hortladı: 752 yıllık medrese spreyle boyandıKültür vandallığı yeniden hortladı: 752 yıllık medrese spreyle boyandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler