Coldplay son  turnesinin karbon emisyonunu bir öncekine göre yüzde 59 azalttı. 

İngiliz grup Coldplay son turnesi ‘Music of the Spheres’in bir önceki turneye kıyasla karbon emisyonunu yüzde 59 azalttığını açıkladı.

2021 yılında grup turneleri esnasında emisyonları düşürme planlarını açıklamış ve sürdürülebilir şekilde yapamadıkları sürece bir daha turneye çıkmama sözü vermişti.

Pazartesi günü yaptıkları açıklamada 2016-17 yıllarındaki turnelerine kıyasla ‘Music of the Spheres’ turnesinin ilk iki yılında hedeflerinin yüzde 50’nin de üstünde karbon emisyonuna ulaşmaktan mutluluk duyduklarını söylediler.

Peki Coldplay bunu nasıl başardı?

Her şeyden önce hayranlarının yardımıyla başardıklarını söyleyip teşekkür ediyorlar. Konsere gelenler bisikletlerde pedal çevirdi, kinetik dans pistinde hoplayıp kurtlarını döktü ve bütün bunlar konserdeki bazı ekipmanlar için elektriğe dönüştü.

Grup mümkün olan tüm konser yerlerine uçakla değil trenle gitti. Ayrıca konsere gelenleri de bisikletle toplu taşımayla, paylaşımlı araçlarla gelmeye teşvik etti. Kendi şişenizi getirin, dedi ve her konser salonunda o şişeleri doldurabilecekleri su istasyonları olmasını sağladı. LED ışıklı bilekliklerini geri dönüşüm için konser sonunda geri vermelerini istedi. Ve konserlerine bilet alan her kişi için bir ağaç diktiler; bu sayede toplam yedi milyon ağaç dikilmiş oldu.

Turne atıklarının yüzde 72’si çöp depolama alanları yerine yeniden kullanım, geri dönüşüm ve kompost işlemlerine  gönderildi. Ayrıca 18 konserin tamamı için gereken enerji geri dönüştürülmüş BMW pillerinden yapılmış bir sistemden sağlandı.

Coldplay turnesine dair bu veriler sürdürülebilirlik şirketi Hope Solutions tarafından derlendi ve MIT tarafından doğrulandı.

Billie Eilish’ten ‘yeşil albüm’