17 yaşında bir genç lüks aracıyla kaza yapıyor ve iki kişinin ölümüne neden oluyor. Sonuçta ceza almıyor. Tanıdık geldi mi? Yer bu kez Hindistan...

Hindistan’da Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlunun yaptığı kazaya çok benzer bir olay yaşandı. Zengin bir aileye mensup 17 yaşında genç lüks aracıyla kaza yaptı ve iki kişinin ölümüne sebep oldu. Şimdi Hindistan yalnızca olayı değil, gence verilen cezayı da tartışıyor.

İstanbul’da Mart ayında Eylem Tok ile estetik cerrah Bülent Cihantimur’un oğlunun yaptığı ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza günlerce konuşulmuştu. Tok lüks cipiyle kaza yapan oğlunu jet hızıyla Mısır üzerinden ABD’ye kaçırmış, kazadan geriye çocuklarını kaybeden acılı aile kalmıştı.

Hindistan’da iki kişinin ölümüne sebep olan gence ise kompozisyon yazma cezası verildi. Daha ağır bir ceza verilmemesi nedeniyle ülkede tepkiler büyüyor.

Maharaşta eyaleti başkanı yardımcısı Devendra Fadnavis’in verdiği bilgiye göre Pune şehrinde yaşanan olayda 17 yaşındaki sürücü Porsche marka aracıyla hız yaptığı sırada bir motosiklete çarptı ve iddiaya göre iki kişinin ölümüne neden oldu.

Reşit olmayan sürücü gözaltına alındı ve daha sonra Çocuk Adalet Kurulu’na sevk edildi, kefaletle serbest bırakıldı ve 15 gün kamu hizmeti yapmasına karar verildi. Ayrıca yol güvenliği hakkında bir kompozisyon yazma ‘cezası’ aldı.

CNN’in aktardığına göre öfke yaratan bu olayın ardından çocuğun daha ağır ceza alması için kararın gözden geçirilmesi talep ediliyor. Hindistan’ın çocuk yasalarında 2015 yılında yapılan ve 16 yaşından büyük çocukların işledikleri suçun ağırlığına göre yetişkin olarak yargılanmasına olanak tanıyan değişikliğe işaret ediliyor.

Pazar akşamı yaşanan olaya dair güvenlik kamerasında kazayı yapan sürücü ve iki arkadaşı bir barda oturdukları masaya içki servis edilirken görüntülenmiş. Ayrıca beyaz bir Porsche’nin kalabalık bir ana yolda hız yaptığı, kaza anından sonra insanların olay yerine koştuğu görülüyor.

Eylem Tok ve oğlunun kaza sonrasında yaşadıklarından farklı olarak Hindistan’daki sürücünün babası reşit olmayan oğlunun araba kullanmasına izin verdiği için gözaltına alındı. 24 Mayıs’a kadar da tutuklu kalacağı belirtildi. Ayrıca reşit olmayanlara içki servis eden üç kişi de gözaltına alındı.

Pune polisi “Mümkün olan en katı yaklaşımı benimsedik ve hayatını kaybeden iki genç için adaleti sağlanması adına üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Türkiye’de olduğu gibi kaza Hindistan basınında manşetlere taşındı ve geniş çaplı tepkilere neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları sürücünün kefaletle salıverilmesinin yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor.

Ana muhalefet partisi lideri Rahul Gandhi kazaya karışan sürücünün bir otobüs ya da taksi şoförü olması durumunda da yine aynı ceza verilip verilmeyeceğini sorup şunları söyledi: “Varlıklı bir ailenin 17 yaşındaki çocuğu alkollü Porsche kullanırken kompozisyon yazması isteniyorsa kamyon ya da otobüs şoförlerine neden kompozisyon yazma cezası verilmiyor?”

Eylem Tok’un oğlundan ‘kaza yaptım’ telefonunu aldığı an: Kaçışın dakika dakika ayrıntısı