Christie's müzayede evi en pahalı saatini satışa sunuyor: Sınırlı sayıda üretilmiş Richard Mille. Açık artırmada eski ABD başkanına ait saat de, Apollo 7 astronotunun saati de satışa çıkacak. Milyonlarca dolarlık gelir bekleniyor.

New York’taki Christie’s müzayede evi 10 Haziran’da şimdiye kadarkilerin en pahalısı olma özelliğine sahip saatin de aralarında olduğu bir açık artırma düzenleyecek. Dört milyon dolara alıcı bulması beklenen Richard Mille marka kol saati şeffaf, safir malzemeden yapılmış karmaşık bir kasa tasarımına  ve safir kristal iskeletleştirilmiş tourbillon mekanizmasına sahip.

Şimdi gelin biz sıradan insanlar için bu özelliklerin ne anlama geldiğini açıklayalım: Tourbillon yerçekiminden kaynaklanan sapmaları dengeleyerek saatin zaman ölçme hassasiyetini artıran özel bir mekanizma. ‘İskeletleştirilmiş’ terimi saatçilikte iç mekanizmanın açıkta bırakıldığı ve görülebilir hale getirildiği saat tasarımlarını ifade ediyor. Bu tür saatlerde saatin içindeki hareketli parçalar, dişliler ve mekanizmalar görünür hale getiriliyor. Burada estetik bir kaygı güdülmekle birlikte aynı zamanda saatin yapımındaki ustalığı ve detaycılığı sergilemek için kullanılıyor.

‘Önemli Saatler’ açık artırmasında satışa sunulacak bu açık artırmada yer almayı sonunda kadar hak ediyor çünkü yukarıda sayılan özelliklere sahip saatten yalnızca 10 adet üretilmiş. Müzayede evi saati mikro mühendislik açısından kayda değer bir başarı olarak tanımlıyor.

Satışa sunulacak bir başka sınırlı sayıda üretilmiş Richard Mille ise elmaslarla süslü kuru kafa tasarımlı bir saat; bir milyon dolara alıcı bulması bekleniyor.

Uzaya çıkmış saat

Açık artırmaya çıkacak diğer bir nadir parça da Rolex Daytona paslanmaz çelik saat. Bu saatin özelliği Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) yörüngeye ulaşmayı başaran ilk insanlı uzay misyonu olan Apollo 7’de görevli astronot Walter Cunningham tarafından uzayda takılmış olması. 450 bin dolara kadar alıcı bulması bekleniyor.

36’ncı ABD Başkanı Lyndon B. Johnson’ın senatör olduğu dönemde Tiffany & Co. tarafından kişiselleştirilen 18 karat altın Patek Philippe’in 45 bin dolara kadar satılacağı tahmin ediliyor. Müzayede evinin verdiği bilgiye göre Johnson saati Senatör Robert Kerr’e hediye etmişti. Kerr de saati fırtınalı bir havada türbülans dolu bir uçakta onu başarılı şekilde yere indiren pilota armağan etmişti.

Schumacher’in kol saati koleksiyonu 4.1 milyon euroya alıcı buldu