El Paso Teksas Üniversitesi araştırmacıları, kan şekerindeki değişikliklerle bağlantılı olarak beyinde aktif hale elen bölgeleri haritalandırdı. Böylelikle diyabet gibi rahatsızlıklarla mücadele eden insanlar için hedefe yönelik tedavilerin sağlanabileceği bir kapı açtı.

Journal of Clinical Medicine dergisinde yayımlanan ve 13 yıl süren çalışmayı yapan ekip, beyinde kan şekerindeki hızlı değişikliklere duyarlı görünen belirli hücre gruplarını saptamak için mikroskobik analizlerden faydalandı ve bunların yerlerini açık erişimli bir beyin atlasında haritalandırdı.

Peki çalışmada elde edilen bilgiler neydi? Beynimizde locus coeruleus dediğimiz bölgede uyarılma, dikkat ve stres tepkisinde önemli bir rol oynayan norepinefrin üretiliyor. Çalışma sırasında locus coeruleus’un kan şekeri değişikliklerine erken tepki veren birkaç bölgeden biri olduğu tespit edildi.

Bu da kan şekerlerinde yaşamı tehdit edici boyutlarda değişiklik yaşayan Tip I ve Tip II hastalar için önemli bir uyarılma merkezi olduğu anlamına geliyor.

Beynin bu bölgesine ilişkin elde edilen yeni bilgiler, araştırmacıların kan şekeri değişimlerinin en tehlikeli etkilerini izlemelerine ve müdahale etmelerine yardımcı olabilir.

Son bulgular: Tatlandırıcılar kalp krizi ve inme mi yapıyor?