Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Genel Bahçeli Devlet Bahçeli’nin fitilini ateşlediği DEM Parti’ye kapatma davası açılması tartışması büyüyerek devam ediyor. Hürriyet yazarı Nedim Şener Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu konudaki ilk adımı attığını iddia etti.
MHP lideri Devlet Bahçeli, 23 Nisan mesajında HDP’nin ardından DEM Parti’nin de kapatılması gerektiğini söylemişti. Bahçeli, gerekçe olarak DEM Parti’nin kazandığı belediyelerdeki tartışmaları göstermişti.
Bahçeli, “Türk bayrağını kabullenemeyen şerefsizlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından derhal çıkarılması, mallarına-mülklerine el konulması, bunun yanında DEM Parti hakkında kapatma davasının açılarak bölücü milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, müfettiş görevlendirilmesiyle oyalanmaktan ve zamana oynamaktan vazgeçilmesi tarihe, ecdada, vatana ve millete namus borcudur” demişti.
Seçimin ardından DEM Parti’nin kazandığı bazı belediyelerin mazbata törenlerinde İstiklal Marşı’nın okunmadığı ve Türk Bayrağı’nın kaldırıldığı iddia edilmiş, iddialar yalanlanmıştı. Diyarbakır Sur Belediyesi’ndeki mazbata töreninde ise bir vatandaş Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarına hakaret etmiş ve sonrasında tutuklanmıştı.
Bahçeli’nin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise DEM Parti’ye kapatma davası açılıp açılmayacağıyla ilgili soruya “Böyle bir süreçle karşı karşıya kalmak istemiyorsanız terörü, şiddeti reddedin. Millet size oy verirken hizmet etsin diye oy veriyor. Terörü destekleyen açıklamalarda bulunursanız o zaman demokratik hukuk devleti buna müsaade etmez yetkili makamlar devreye girer. Kapatılan partiler oldu aynı şekilde aynı yolu izlerse DEM Parti aynı muamele ile karşılaşır diyoruz. Milletten aldığınız yetkiyi kötüye kullanmayın diyorum” şeklinde yanıt vermişti.
Hürriyet yazarı Nedim Şener, bugünkü yazısında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “DEM’in yönetici, üye ve bağlı belediyelerin Anayasa’ya ve Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı fiilleri ile ilgili savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmalar” hakkında bilgi istediğini yazdı.
Şener, Yargıtay Başsavcılığı’nın açılan soruşturma dosyalarını inceledikten sonra “delillerin toplanması” aşamasını tamamlayarak DEM hakkında kapatma istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını ileri sürdü.