Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet önceki gün Irak’ı ziyaret etti ve terörle mücadele ve ekonomi başta olmak üzere pek çok konudaki anlaşmalara imza atıldı. Ziyaret dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan iç gündemden dış politikaya birçok başlıkta açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç gündeme dair açıklamalarını derlediğimiz bu haberin yanı sıra dış politikaya dair açıklamalarının da olduğu bir haberimiz var. Erdoğan’ın “Beklentimiz PKK’nın resmen terör örgütü ilan edilmesidir” dediği haberimiz için tıklayınız. Erdoğan uçakta ekonomiyle ilgili de konuştu. O haber de burada.
“Aziz kardeşim Irak Başbakanı Sayın Muhammed Şiya es-Sudani’nin daveti üzerine Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdik” diyen Erdoğan Erbil’i de ziyaret ettiklerini söyledi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde kendilerini Türk bayraklarıyla karşıladıklarını anlattı. Erdoğan samimi misafirperverliği dolayısıyla Iraklılara teşekkürlerini iletti.
Gazetecilerin soruları ve Erdoğan’ın yanıtları şöyle:
“Sayın Cumhurbaşkanım yeni Anayasa için çalışmalar başladı. 1921 Anayasası da yeniden gündeme geldi. Bu arada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel de gelecek dönemi konuşmak için sizden bir randevu talep edeceğini söylemişti. Randevu talebi geldi mi? Özür Özel’den bu konuşma ve sonrasında yeni Anayasa konusunda CHP’yle uzlaşma olur mu sizce?”
“Şu an itibariyle henüz böyle bir randevu talebi gelmiş değil. Fakat olabileceğini düşünüyoruz. Dünyada birçok alanda değişimden söz ediliyor. Sosyolojiler, teknolojiler, iklimler ve daha birçok zemin çok hızlı değişiyor. Buna ayak uydurmak için de Türkiye’nin eskinin darbe ruhunu özünde barındıran anayasa metninden kurtulup yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşma zamanı gelmiştir. Yani bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi’nin de böyle bir değişime destek verebileceği düşüncesinde ve inancındayım. Bu görüşme sağlandığında tabii ki anayasa konusu da bizim görüşme başlıklarımızın arasında yer alacaktır. Kaldı ki Meclis Başkanımızın da liderlerle yapacağı görüşmelerde bu konuları onlarla ele alma düşüncesinin olduğunu biliyorum. Doğrusu ben de bize çok ama çok dar gelen bu mevcut anayasayla ilgili liderler olarak neler yapabiliriz, bunları konuşmakta fayda var diye düşünüyorum. Sayın Özel’in bu ziyaretinin gerçekleşmesi halinde kendisiyle de bunları konuşarak böyle bir adımı atabileceğimizi kendisine teklif etmekten daha doğal bir şey olmaz. Biz Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun en önemli köşe taşlarından biri olan yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili çalışmaktan, gayret etmekten geri durmayacağız. Milletimize yeni ve demokratik bir anayasa kazandırana kadar gayretimiz sürecektir.”
Erdoğan’ın bu sözlerine Özel’den yanıt geldi. Özel şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanının bugün değişimden bahsediyor olması, CHP’nin siyasetin diline egemen olduğunu gösteriyor. CHP değişerek güçlendi, bu tutumlarını değiştiremezlerse zayıflamaya devam edecekler. Sayın Cumhurbaşkanıyla gelecek hafta görüşmeyi planlıyoruz, randevu talep edeceğiz. Anayasayla ilgili talepler ileteceğini söyledi. Tabii ki TBMM müzakere zeminidir. Her zaman liderler birbiriyle konuşur. Anayasayı değiştirelim demesi için… Anayasayı uymak için değiştirirsiniz. Geçen sefer değiştirdiğiniz anayasaya neden uymuyorsunuz? Bir anayasa uymamak için değiştirilir mi? Önce uyduğunuzu görmemiz lazım. AİHM’e uymamak, AYM’ye uymamak… Anayasa ayaklar altında. Elbette görüşmeler olur ama bir şey uymamak için değiştirilmez. Mevcuduna uyun da onu görelim.”
“Efendim son birkaç gündür DEM Parti’yle ilgili bir tartışma var. Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerinin meclis açılışında İstiklal Marşı’nın okunmadığı ve Bayrağımızın kaldırıldığı iddiaları sebebiyle İçişleri Bakanlığı zaten mülki müfettiş görevlendirdi, bu kamuoyuyla paylaşıldı. Bugün Sayın Bahçeli’nin çok sert eleştirileri vardı. Sizin değerlendirmeleriniz nedir?”
“Bu konuyu İçişleri Bakanlığımız şu anda kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Türkiye’de hepimizi temsil eden değerler vardır. Bunları dışlamak, bunlara saygısızlık etmek, birlik ve bütünlüğümüze kastetmek anlamına gelir ve tabii ki hukuk devletinde bunun da bir karşılığı vardır. Bunları daha önce de söyledim. Teröre destek vermek, terörle müşterek hareket etmek şüphesiz ki bizim değerler silsilemize saldırıdır ve bununla ilgili olarak da Anayasanın çok açık hükümleri vardır. Türk’ü de Kürt’ü de Laz’ı da Çerkez’i de diğer gruplar da bu ülkenin hür ve eşit vatandaşlarıdır. Bunu değiştirmeye kimsenin gücü yetmez ve yetmeyecek. Birliğimize ve bütünlüğümüze böylesine kışkırtıcı eylemlerle el uzatmaya kalkanlara bundan önce hukuk zemininde hangi yanıt verildiyse aynısının ortaya konması sürpriz olmaz. Buna bir defa herkesin hazır olması gerekir. Sayın Devlet Bahçeli’nin yapmış olduğu açıklamalar Anayasa hükmünün icrasından başka bir şey değildir. Aynı durum şu anda benim için de geçerlidir. Anayasa’nın hükümlerini kimler çiğnemeye kalkıyorsa bedelini de ödemeye hazır olmalıdır.”