İBB Başkanı İmamoğlu CHP lideri Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaretinin ardından gelişen “normalleşme”yi değerlendirdi. İmamoğlu “Seçmen siyaseti normalleştirmeyi zorlamıştır” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği Meclisi 2024-2029 dönemi için başkanlık seçimini yaptı. MBB’nin yeni başkanı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçimden önce ev sahibi olarak bir konuşma yaptı.

İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaretini değerlendirdi ve seçmenin siyasetçileri normalleşmeye zorladığına dikkat çekti.

Seçmenin 31 mart yerel seçimlerinde merkezi ve yerel yönetimler arasında yeni denge oluşturduğunu kaydeden İmamoğlu “Seçmen siyaseti normalleştirmeyi, siyaseti kutuplaştırmanın değil bir araya gelmenin unsuru olarak tanımlamayı hepimize göstermiştir, net olarak hissettirmiştir ve hatta zorlamıştır. Bu konuda samimiyetin, işbirliği alanlarının genişletilmesinin bize çok büyük fırsatlar sunacağını biliyorum ve inanıyorum. Tabii vatandaşlarımızın da bu sürede bizi sınayacağını, bizi takip edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Özel – Bahçeli görüşmesi: 45 dakika sürdü, asgari ücret ve emekli maaşı da masadaydı

‘Deprem milli güvenlik ve beka sorunudur’

İmamoğlu Marmara Bölgesi ve yakın çevresi için en önemli sorunlardan birinin deprem riski olduğunu vurguladı:

“Deprem ve doğal afetlerle mücadele özellikle İstanbul ve yakın çevresi için milli güvenlik ve beka sorunudur. Bu meseleyi siyaset üstü sürece taşımak hepimiz için elzemdir. Marmara Bölgesi’nde yaşayan halkın güvenliği için, kentsel dayanıklılığın arttırılması, deprem risklerinin yönetimi ve afet riskinin azaltılması açısından uzun vadeli, sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesinin tüm kamu yöneticilerinin boynunun borcu olduğunu hep birlikte bilmek zorundayız. Bu konuda MBB kolaylaştırıcı ve destekleyici bir rol üstlenmeli ve doğal afet ve depremlere yönelik yapılan farklı eylem planlarını, çelişkileri çok üst seviyede yapıcı bir anlayışla ortaya koymalı ve çok güçlü önerileri geliştirmelidir.”

‘Yerel yönetimlerde nabız varsa, demokrasi canlıdır’

Belediyelerin vatandaşların devletle kurduğu ilişkinin başlangıç noktası olduğunu vurgulayan İmamoğlu “Seçmen iradesinin, demokratik yollarla kamu idaresine doğrudan yansıdığı yerler belediyelerdir. Dolayısıyla bir toplumda demokrasinin standardının ve kalitesinin en önemli göstergesi de yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimlerde nabız varsa, demokrasi canlıdır. Bu nedenle vatandaşın her şeyden önce devletine ve devletin adaletine duyduğu güvenin en temel taşlarından biri olan belediyelerin iyi yönetilmesi çok ama çok önemlidir” dedi.

Belediyeleri “vatandaşın ilk sığınağı” olarak değerlendiren İmamoğlu şöyle devam etti:

“Belediyelerin güçlendirilmesi demek vatandaşların da güçlendirilmesi demektir. Yurttaşlar belediyeye yakın oldukça aldığı hizmetler kolaylaşır, hizmet maliyetleri düşer, yerel kalkınma hızlanır ve yerel istihdam güçlenir. İktidarda hangi parti olursa olsun, vatandaşların en iyi hizmetleri, en kolay ve en düşük maliyetle alabilmesinin yolunun açılabilmesi için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi şarttır.”

Siyasette ‘yumuşama’ rüzgarı: Erdoğan ve Özel’den art arda ılımlı mesajlar