Özel – Bahçeli görüşmesi: 45 dakika sürdü, asgari ücret ve emekli maaşı da masadaydı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşmesi 45 dakika sürdü. Buluşma sonrası Bahçeli herhangi bir yorum yapmadı, açıklama için Özel'i işaret etti. Özel dış politikadan asgari ücrete birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.

Siyaset 7 Mayıs 2024

‘Siyasette yumuşama’ adımları kapsamında daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel dün de MHP lideri Devlet Bahçeli’yle buluştu.

Bahçeli, Özel’i Meclis’teki makam odasının önünde karşıladı. İki lider birbirlerine hediye verdi. Özel Bahçeli’ye mesir macunu ve tesbih, Bahçeli ise Özel’e dekoratif duvar tabağı armağan etti. 45 dakika süren görüşmenin baş başa olması talebinin Bahçeli’den geldiği öğrenildi.

Ne konuştular?

Gazeteciler buluşma sonrası Bahçeli’ye “Görüşme nasıl geçti” diye sorsa da MHP lideri açıklama için Özgür Özel’i işaret etti. Özel partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında şunları söyledi:

“Seçimden sonra asla şımarmadan, kibre kapılmadan, bulunduğundan başka bir konuma kendini koyup, kimseye yüksekten bakmadan ilerliyoruz. Birinci parti olmanın mesuliyetiyle tüm siyasi partilerin genel başkanlarıyla görüştük, görüşüyoruz.

Sayın Devlet Bahçeli bizleri kabul ettiler. Sayın Bahçeli’ye teşekkür ediyorum. Kendisiyle gayet olumlu ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Ev sahipliği için, yaptığı aktarımlar için teşekkür ediyorum. Görüşmelerden sonra eğer ortak açıklama yoksa, görüşme taraflardan kendi ifadelerini paylaşabilecekleri ancak verilen cevapları paylaşmayacakları bir anlayışla sürmelidir.

Bahçeli Özel’e plaket verirken

‘Her hususu bu kürsüden paylaşacak değilim’

Toplantıda görüşülen her hususu bu kürsüden paylaşacak değilim ancak sayın Bahçeli ile seçim sonuçlarını samimiyetle değerlendirdiğimiz, kendisinin değerlendirmelerini memnuniyetle dinlediğimiz, tebriklerini kabul ettiğimiz, bundan sonraki sürece dahil olarak da son derece yapıcı şekilde bu değerlendirmeleri gerçekleştirdiğimizi paylaşabilirim.

Dış politikada, Filistin-Kıbrıs konusu başta olmak üzere, Türkiye’nin tüm dış politikasını hangi gözle gördüğümüzü kendisiyle paylaşma, CHP’nin burada bir ana muhalefet partisi olduğunu ancak yurt dışında Türkiye’nin partisi olduğunu altını çizdim.

Asgari ücret ve emekli maaşı da masada

Kendisinin de daha önce seçimlerden önce paylaştığı gibi, 10 bin liralık emekli maaşıyla geçinmenin imkansızlığı noktasında görüşlerimizi ifade ettik. Asgari ücretin eridiğini, temmuzda zam yapılmamasının yaratacağı sıkıntıyı, temmuz zammının sadece küçük işletmelerin sırtına bırakılmayıp, bu konuda devletin yapması gerekenler konusunda her ikimiz de birer milletvekili genel başkan olarak üzerimize düşenleri hatırladık.”

Görüşme öncesi sert rüzgarlar

Bahçeli, Özel’le görüşmesinden bir saat kadar önce partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuşuyordu. Hedefinde, toplumsal davalar üzerinden verdiği mesajlar nedeniyle ana muhalefet partisi lideri vardı:

“Gezi Parkı Davasında hüküm alan Osman Kavala’nın yeniden yargılanması ya da serbest bırakılması hususunda kamçılanan sipariş bir süreç devamlı surette ilerletilmektedir. Neymiş, CHP Genel Başkanı, Avrupa Parlamentosu’nu ziyaret ettiğinde, ‘Saati sorunca, sen önce Kavala’yı çıkar’ cevabını almış. Anlamadığımız şudur, Sayın Özel’in kolunda saati yok mudur? Haydi yok diyelim, beraberindeki arkadaşlarında da mı yoktur? Sayın Özel’in saati sormak yerine PKK’ya ve FETÖ’ye verilen destekleri muhataplarının yüzüne vurması gerekmez miydi?

Türkiye hukuk devletidir, yargımız bağımsız ve tarafsızdır demesi taşıdığı sorumluluğa uygun düşmez miydi? AB’li politikacıların kara propagandasına kulak verip bunları ham haliyle ülkemize taşıyacağına Türkiye’nin egemen devlet onuruna korkusuzca sahip çıkması doğru olmaz mıydı? Bırakın Kavala’yı da kanun kaçağı FETÖ’cüleri ve PKK’lıları Türkiye’ye ne zaman teslim edeceksiniz sorusunu soramaz mıydı? Sayın Özel saati merak ederse, rahat olsun, bana sorabilir, köstekli saatimi açar, kendisiyle açık açık da paylaşırım.”

Bu sözler, Bahçeli’nin ‘yumuşamaya’ şerh düştüğü, özellikle Kavala’nın yeniden yargılanması ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davanın iddianamesi konularında kapıları kapattığı yönünde yorumlandı.

7 yıl sonra ilk buluşma

Bu arada Özel’in Bahçeli’yi ziyareti, 7 yıl sonra bir ilk niteliğinde. En son Ocak 2017’de eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bahçeli’yle Meclis’te bir araya gelmişti. Görüşmeye, o dönem CHP grup başkanvekili olan Özgür Özel de katılmıştı.

Bahçeli ‘yumuşama’ toplantısına sert girdi: Özel’e Kavala ve Ateş tepkisiBahçeli ‘yumuşama’ toplantısına sert girdi: Özel’e Kavala ve Ateş tepkisi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.