CHP dün kendi sandık bazlı oy giriş panelini halka açtı. Elindeki verilerle CHP verileri arasında çelişki bulanlar sosyal medyayı ayağa kaldırdı. İletişim Başkanlığı ise oyları YSK'nın değil CHP'nin sisteme yanlış girdiğini vurguladı.

14 Mayıs seçimlerinin sonuçlarına itirazlar 16 Mayıs saat 15.00’da son buldu. Birçok parti, kendi sistemleri ve Yüksek Seçim Kurulu’nun sistemindeki verileri karşılaştırarak usulsüzlük olduğunu tespit ettiği sandıklara itirazlarını gerçekleştirdi. Bununla birlikte CHP de kendi bilgisayar sistemindeki oy girişlerini gösteren paneli internette herkese açtı. CHP’nin veriyi açma kararının, seçim gecesi yaşanan hatalı bilgilendirme krizi (11.kat krizi haberimiz için tıklayın) nedeniyle bilgi işlemden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in görevden el çektirilmesinden sonra gelmesi dikkat çekti.

CHP veriyi açarken yukarıdaki açıklamayı yaptı.

CHP sistemi açarken giriş sayfasına “Bu sitedeki veriler CHP örgütünün girdiği veriler değil, YSK’nın verileridir” notunu düştü. CHP’nin sitemindeki sandık oy girişlerini kendi ellerindeki tutanaklarla karşılaştıranlar çok sayıda çelişki tespit etti. Islak imzalı sandık tutanak fotoğrafları ile aynı sandığın CHP sistemindeki sandık oy giriş rakamlarına ilişkin ekran görüntüleri sosyal medyaya yağdı. Paylaşımları yapanlar, CHP’nin verileri ile YSK verilerinin aynı olduğu varsayımı üzerinden hareket ediyordu.

Sosyal medyada da tartışma konusu olan ‘Yeşil Sol Parti’nin oyları MHP’ye yazıldı’ iddiası üzerine HDP ve Yeşil Sol Parti heyetleri, Türkiye çapında en az 1000 sandığa itiraz etti.

10Haber’e konuşan HDP kaynakları, ağırlıklı Diyarbakır’da, en az 200 sandıkta YSP oylarının, YSK sisteminde MHP’ye kaydırıldığını tespit ettiklerini belirtti. HDP kaynakları ayrıca Türkiye genelinde birçok sandıkta ıslak imzalı tutanaklardaki oy sayılarıyla  YSK sistemindeki oy sayılarının uyuşmadığını tespit ettiklerini söyledi.

HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, yaptığı açıklamada tutanaklarda tespit ettikleri sorunlardan birine örnek olarak resmi belge de gösterdi. Tiryaki, “MHP’nin oyu 1 idi fakat sisteme MHP’nin oyu 147 olarak yazılmıştı. İtirazımız üzerine bunların tamamı düzeltildi. Diyarbakır Bismil 1234 no’lu sandık sonuç tutanağına Yeşil Sol Parti’nin aldığı oy 233. Altında sandık kurulu başkanı ve üyelerinin tamamının imzası olan tutanak bu. Fakat bu SİP portalına MHP’nin oyu 233 olarak yazılmış. Saat 3’e kadar olağanüstü itiraz süresi içinde tespit edebildiğimiz bunun gibi yanlış girişlerin tamamının düzeltilmesi için girişimlerde bulunacağız” dedi.

İtirazlarla beraber bazı haber kuruluşları, Yeşil Sol Parti’nin itirazların ardından Batman ve Şanlıurfa’da birer vekil kazandığını belirten haberler yayınladı. Fakat 10Haber’e konuşan HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, bu haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali ihsan Delioğlu da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, vekil sayılarının değişmediğini belirten açıklama yaptı. 

Öte yandan başta CHP olmak üzere birçok parti Türkiye’nin tamamında itirazlarını YSK’ya iletti. 

İstanbul’da Beşiktaş, Şile ve Çatalca’da Ak Parti ve CHP temsilcileri, en az 21 sandık için İlçe Seçim Kurullarına itiraz başvurusu yaptı.

Açıklamalara göre Malatya’da en az 48, Kahramanmaraş’ta en az 1244, Gaziantep’te en az 905, Erzurum’da en az 12 sandığa itiraz edildi. 

Ayrıca Hakkari, Tekirdağ ve Samsun’da da sandık sonuçlarına itiraz edildiği biliniyor. 

Sosyal medya çalkalanıyor: Tutanak ve YSK verisi uyuşmuyor

Siyasi partilerde itiraz yoğunluğu sürerken CHP kendi sandık verilerini kamuoyuyla paylaşınca birçok sandıkta ıslak imzalı tutanaktaki oy sayılarının uyuşmadığı ortaya çıktı.

Birçok kullanıcı, görevli oldukları ya da oy kullandıkları sandıkların verisinin, ıslak imzalı tutanaktakiyle uyuşmadığına dair paylaşımlar yaptı.

https://twitter.com/beyazkurtreal/status/1658464321939156992?s=20

 

Hatta TKP İstanbul Milletvekili adayı Ahmet Batur, kendisinin ve eşinin oy kullandığı sandığın tutanağında, partisine oy çıkmadığına dair tutanağı paylaştı.

Paylaşılan tutanakların bazılarında, sandıktaki neredeyse tüm oyların Ak Parti ve Tayyip Erdoğan’a verildiğine dair tutanaklar ve YSK verileri paylaşıldı.

İletişim Başkanlığı’ndan açıklama: CHP sistemine yanlış girilmiştir

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, “Bazı partilerin oyu sisteme ‘0’ veya eksik olarak yüklendi” iddiasına yönelik açıklama yaptı. Açıklamada, “İddiaya konu görseller YSK değil, CHP’nin sistemine aittir. Tutanak ve YSK verileri doğruyken, bu veriler CHP sistemine yanlış girilmiştir” denildi.

İddialara konu sandık kurulu tutanaklarında oyların doğru yazıldığı ancak CHP’nin sistemine yanlış girildiği belirtilen paylaşımda, “YSK’nın seçim verilerini paylaşacağı sonuc.ysk.gov.tr adresi sonuçların resmi olarak açıklanmasıyla aktif olacaktır” denildi.

CHP’den açıklama: Ciddi hata mevcuttur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun koordinatör başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, YSK veri girişlerinde ciddi hatalar olduğunu söyledi.

CHP’li Toprak da konuya dair şunları kaydetti:

“YSK’nın partilerle paylaştığı kesin olmayan seçim sonuçlarına göre; YSK veri girişleriyle ıslak imzalı sandık kurulu tutanakları arasında çok sayıda ciddi hata mevcuttur. Tüm yasal itirazlarımızı yapıyoruz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın, sürecin takipçisiyiz. Bir oyumuzun dahi hakkını yedirmeyiz.”

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu: İddialar vahim

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sandık bilgilerinin YSK sistemine yanlış girildiği ve kaydırma yapıldığı iddiaları üzerine bir açıklama yaptı.

Davutoğlu şunları kaydetti:

“YSK’yla ilgili ortaya saçılan iddialar çok vahim. Bu iddialar maddi hata denilerek geçiştirilemez. Gerekirse tüm ıslak imzalı tutanaklar tek tek yeniden sisteme girilmeli. Her bir oy kutsaldır, hiç kimse bir tek oyu ziyan edemez!”

CHP’li Erkek: Genel sonuçları değiştirmeyecek nitelikte de olsa her bir oyu takip ediyoruz 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, yaptığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı’nda 2 bin 269, milletvekilliğinde 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit ettiklerini belirtti. Erkek, bu sandıklara gerekli itirazların yapıldığını söylediği açıklamasında, “Genel sonuçları değiştirmeyecek nitelikte de olsa her bir oyu takip ediyoruz arkadaşlar” dedi.

CHP’nin ve YSK’nın sisteminde uyuşmazlık olduğunda sistemin uyarı verdiğini belirten Erkek, “14 Mayıs’taki seçimde yurt içinde 192 bin 214 sandığımız vardı, yurt dışında 9 bin 593 sandığımız vardı, toplam 201 bin 807 sandığımız vardı. Bu sandıkların tamamına yakınında, yani yüzde 99.9 oranında ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarını sistemimize girdik” dedi.

İnternete düşen çelişkili sandık verileri: İletişim Başkanlığı ‘YSK değil CHP yanlış girmiştir’ dedi

CHP Genel Merkezi’nde 11’inci kat krizi: Seçim gecesi neler yaşandı?