CHP Genel Merkezi’nde 11’inci kat krizi: Seçim gecesi neler yaşandı?

14 Mayıs seçimlerinde beklediği sonuçları alamayan CHP’de üst düzey yöneticilere seçim gecesinin faturası kesiliyor. Genel Merkez’in 11’nci katında, 14 Mayıs gecesi gerilen sinirler, ikinci tur öncesi birçok ismin görevden alınmasıyla sonuçlandı. CHP'nin seçim reklam ve propaganda ekibi değişti.

Siyaset 17 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

14 Mayıs seçimleri, Türkiye’nin birçok kesimi için ‘Cumhuriyet tarihinin en önemli’ seçimiydi. Muhalefetin  adayı olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, belediye başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’yla beraber 100’e yakın miting yaparak Türkiye’yi gezdi.

Çoğu anket firmasına göre Kılıçdaroğlu, rakibi Tayyip Erdoğan’ın önündeydi. Hatta bir kısmına göre ilk turda seçimin galibi Kılıçdaroğlu olabilirdi. Fakat seçim akşamı, açıklanan sonuçlar, CHP içinde ve seçmeninde üzüntü yarattı. Öyle ki CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel istifa etti, CHP Siyasi İşler ve Seçim Propagandası yapmak üzere Genel Başkan Başdanışmanlığına Mehmet Ali Yüksel atandı.

Üst düzey kırılmalar yaratan 14 Mayıs gecesi Kılıçdaroğlu ve üst düzey kurmayları, Ankara’da, partinin genel merkezinin 11’nci katındaki makam odasındaydı. Önünde açık olan ekrandan partisinin hazırladığı sistemdeki sonuçları dakika dakika takip ediyordu.

Bu sistemde ‘Okul’ ve ‘Karma’ başlıklı iki veri, sürekli güncelleniyordu. ‘Okul’ verisi, CHP’nin her sandıktaki görevlisinden gelen sonuçları, ‘Karma’ ise YSK’den gelen verilerle ‘Okul’ verisinin ortalaması alınarak hesaplanıyordu.

10Haber CHP Seçim Koordinasyonu'nu gezdi: İnternet kesilirse B ve C planlarımız hazır10Haber CHP Seçim Koordinasyonu’nu gezdi: İnternet kesilirse B ve C planlarımız hazır

İlk saatlerde okul verisine göre Kılıçdaroğlu öndeydi. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, bu veriye dayanarak “Öndeyiz” açıklaması yaptı. Ardından benzer açıklama Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi.

Fakat itirazlarla beraber okul verisindeki oranlar değişmeye başladı, ‘Karma’ verisi de ağırlık ortalaması alınmadan ekrana yansıdığı için gerçek sonuç vermiyordu.

Bu saatlerde 11’nci katta sinirler gerilmeye başlandı. 10Haber’e konuşan kaynaklara göre seçim sürecinde aktif rol alan üst düzey bir CHP’li, kurulan sisteme koridorda küfür etti.

CHP bir seçimde daha bilgi işlem sistemi krizi yaşadıCHP bir seçimde daha bilgi işlem sistemi krizi yaşadı

Fakat Ekrem İmamoğlu’na yakın olan bir birimin yaptığı sistem çökmemiş, veriler gelmeye devam ediyordu. Teknik sorun, Tuncay Özkan’a yakınlığıyla bilinen ANKA Haber Ajansı’nın verilerindeydi. Birçok CHP’li kaynak, ANKA Merkezi’ne veri gelmediğini, AA’nın takip edildiğini iddia etti.

Fatura Onursal Adıgüzel’e mi kesildi?

Seçimin ertesi günü, Onursal Adıgüzel’in görevden alındığı iddia edilirken, Adıgüzel, istifa ettiğini duyurdu. CHP’li kaynaklara göre Onursal Adıgüzel, Kemal Kılıçdaroğlu’yla olan görüşmesinde, “Sizi zor durumda bıraktıysam istifa edebilirim” dedi. Kılıçdaroğlu bu talebi kabul etti.

Kılıçdaroğlu’na aynı cümleleri kuran başka biri de Tuncay Özkan’dı. Kılıçdaroğlu, Özkan’ın talebini kabul etmedi fakat partinin PR ve reklam çalışmasını yapan Akan Abdula ve Ali Kiremitçioğlu’yla çalışmak istemediğini iletti.

Nitekim partide Siyasi İşler ve Seçim Propagandası yapmak üzere Genel Başkan Başdanışmanlığına Mehmet Ali Yüksel’in atanması, ikinci tur için Tuncay Özkan ve ekibinin geri çekilmesi, yerlerine yeni bir ekibin gelmesi anlamını taşıyor.

Yeni danışman İmamoğlu’na yakın

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tuncay Özkan’ı görevinden almadan ama onun görevlerine atadığı yeni başdanışmanı Mehmet Ali Yüksel,  CHP’nin eski Kağıthane İlçe Başkanı ve CHP İstanbul 2’nci bölge 14’üncü sıradan milletvekili adayı.

2015-2019 yılları arası CHP Kağıthane İlçe Başkanı olarak görev yapan Yüksel, 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili adayı olmuş ve seçilememişti.

Mehmet Ali Yüksel’in Ekrem İmamoğlu’na yakın bir isim olduğu belirtiliyor.

Mehmet Ali Yüksel

İmamoğlu ekibi öne çıkıyor

Bu yeni ekipte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve onun etrafındaki takımın etkili olacağı açıklandı. Dün İmamoğlu, sosyal medyadan kendi ekibiyle birlikte bir fotoğraf paylaştı, ‘Seçim çalışmalarına başladık’ dedi.

Dün gün boyu CHP’de bu ekipler Ankara ve İstanbul’da toplantıdaydı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün kendisine yapılacak sunumların ardından ikinci tur iletişim stratejisi hakkında açıklama yapması bekleniyor.

CHP Genel Merkezi’nin 11’nci katı, seçimin ardından hızlıca ikinci tur için hazırlıklara da başladı. CHP’li kaynaklar, 11 gün ‘sert bir politika’ izleneceğini iddia ediyor. Özellikle IŞİD’in yaktığı Türk askerleri, 6 yaşında evlendirilen çocuk ve Hizbullah’ın işkence yöntemi olan ‘domuz bağı’ gibi örnekler öne çıkarılacağı öngörülüyor.

CHP'de ikinci tur hazırlığı: Kılıçdaroğlu'ndan yeni mesajlar, ekibe yeni isimler... 6'lı Masa toplanıyorCHP’de ikinci tur hazırlığı: Kılıçdaroğlu’ndan yeni mesajlar, ekibe yeni isimler… 6’lı Masa toplanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.