İnce CHP’ye kapıları kapattı, 13 adayını açıkladı

Muharrem İnce 13 belediye başkan adayını duyurdu, seçimde İstanbul'da CHP'ye destek vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca İstanbul için üç aday adayları olduğunu söyleyen İnce bunlardan birinin ismini açıkladı.

Siyaset 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Memleket Partisi lideri İnce daha önce İstanbul'da CHP'yi destekleyeceği yönünde mesaj vermişti ama ittifaka kapıları kapattı.

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce bugün basın açıklaması yaptı. İnce’nin yaptığı görüşmeler ve açıklamalar doğrultusunda İstanbul’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu yerel seçimde desteklemesi bekleniyordu. Ancak takvim henüz netleşmemişti. Memleket Partisi’nin önceki açıklamalarına ayrıntılı haberimizden ulaşabilirsiniz.

Bugünkü basın açıklamasında önce iktidarı topa tutan İnce daha sonra muhalefeti de eleştirdi. İktidarın 22 yıldır umut olmadığını bundan sonra da olmayacağını söyleyen İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yorgun olduğunu belirtti.

“Tarihin imbiğinden geçmiş ülkeyi ayakta tutan ilkeleri örselemek ülkemizin yararına değildir” diyen İnce, etnik milliyetçilik ve dil sömürüsüyle gidilecek yerin muasır medeniyetler olamayacağını söyledi. Toplumu gereksiz tartışmalarla germemenin, farklılıkları kabul etmenin, üstünlük kurmamasını sağlamanın Türkiye’yi cennete götüreceğini söyledi. Salon siyasetçilerinin halkın sesini duymaktan uzak olduğunu aktaran İnce, Türkiye’nin yeni bir nefese ihtiyacı olduğunu onun da Memleket Partisi olacağını söyledi. Ayrıca İnce Memleket Partisi’ni ‘üçüncü yol’ olarak tanımladı.

“Memleket Partisi olarak kısıtlı imkanlarımızla girebileceğimiz her yerde seçime girmek istiyoruz” diyen İnce, ülkedeki herkesin kapısını çalacaklarını söyledi.

İnce konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı, o soru-cevaplar şöyle:

“CHP’den, İmamoğlu’ndan görüşmelere yanıtlar gelseydi sizin beklentiniz neydi işbirliği için?”

“İsveç’in NATO’ya üyeliğine evet verince nasıl ittifak kuracağım. Her gün DEM’lenirse nasıl ittifak kuracağım. Görüşüyorum, bizim bir duruşumuz olmalı. Benim gençliğimin geçtiği parti gitmiş başka bir parti gelmiş. Yarın başka bir yönetim gelebilir konuşabiliriz.”

“CHP’nin eleştirdiğiniz politikaları İmamoğlu ile görüştüğünüzde de netti. Ama gittiniz destek mesajı verdiniz. Zaten CHP böyleyken gittiniz.”

“Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi İnce’yle ilgili sahte dekontlar yayımlandı. Bunlara inanan var mı. Hepsi sahteydi biliyorsunuz. FETÖ’cüler yaptı. CHP’nin içinden bunları yayan var mıydı. Gözaltına alınanlar oldu CHP’den. Ben iyi niyetle senle görüşüyorsam sen bunlarla fotoğraf verirsen ittifak kurulur mu? Sen bunları PM üyesi belediye meclis üyesi yapmayın. Kayıtsız şartsız destek olalım dedim ama ilkeli ol, parti de ilkeli olsun.”

“İstanbul’da aday açıklayacak mısınız? CHP’ye yönelttiğiniz DEM Parti suçlaması bağlamında. Siz de o dönem Meclis’te birlikte mesai yaptınız. Sizin Kürt sorunu hakkındaki öneriniz nedir?”

“Kürt sorununu iki dakikada özetleyemem. Hep söyledim dil, din eğitimini hep söyledim. Ben şunu hatırlatmak istedim; 1991’de yaşandı bu tartışma. 1989’da SHP tüm belediyeleri aldı, 1991’de hezimet yaşadı. Ben Ekrem Bey de Özgür Bey de bu hezimeti bilmedikleri için hatırlatmak istedim. İstanbul’da üç aday adayımız var. Önümüzdeki hafta içinde MYK’da karar vereceğiz. Mehmet Sevigen üç kişiden biri.”

İnce soruların ardından belirledikleri adaylarını da açıkladı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı- Psikolog Salih Ekici

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı- Avukat Ali Sarı

Bilecik Belediye Başkan adayı- Hüseyin Korkman

Yalova Belediye Başkan adayı- Fatih Elönü

Mersin Tarsus – Tarsus mevcut Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan

Ankara Şereflikoçhisar Belediye Başkan adayı- Mahmut Celal Ünsal

Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan adayı – Öğretmen Yekta Faik Yılmaz

Aydın Nazilli Belediye Başkan adayı- İnşaat Mühendisi Ali Çetinkaya

Eskişehir İnönü Belediye Başkan adayı- Hamdi Tosunoğlu

Eskişehir Bozhöyük Belediye Başkan adayı – Talat Halefoğlu

İzmir Bayındır Belediye Başkan adayı- Yüksek Mimar Ali Erişen

İzmir Tire Belediye Başkan adayı – Mimar Nihat Koç

Samsun Canik Belediye Başkan adayı- Öğretmen Furkan Güler

Açıklamasının ardından adaylara seslenen İnce tek isteğinin depreme dirençli kentler inşa edilmesi olduğunu söyledi. Genel seçimlerde hakkında yayılan video ve dekontları da hatırlatan İnce “Bir de FETÖ’cülere sözüm var; hadi bakayım sahte dekont sahte kaset yapmaya hemen başlayın ama düzgün yapın Ama İsrail’den görüntüyü alıp benim yüzümü yapıştırmayın. Çekildim ama korktuğumdan değil kaybedeceklerini anladım suçu bana atmasınlar diye çekildim” dedi.

İnce’ye CHP’den cevap: Görüşmelerde ‘ilkesel duruş’ demedi

İnce’nin CHP’yi ‘ilkesel’ bağlamda anlaşamadıklarına dair topa tutmasının ardından ilk yanıt da CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel’den geldi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yücel, Memleket Partisi ile CHP arasında 4 Ocak’tan itibaren yerel seçimlere ilişkin farklı kanallardan müzakere yürütüldüğünü söyledi. Bu görüşmeler sırasında İnce’nin basına açıklamasında dile getirdiği ‘ilkesel duruş’ hakkında hiç konuşulmadığını kaydeden Yücel, İnce’nin sözlerini üzülerek dinlediklerini belirtti.

Yücel İnce’nin görüşmeler sırasındaki taleplerini de şöyle anlattı:

“Yapılan görüşmelerde Sayın İnce, belli sayıda belediye meclis üyeliği ve İzmir’de bir metropol ilçe belediye başkanlığı talebinde bulunmuştu. Süreç, parti tabanımızın ve örgütümüzün kabul edemeyeceği bir noktaya taşınınca müzakerelerin tıkanması üzerine bugünkü açıklamayı yaptı. Bugün yaptığı açıklamaların ve eleştirilerin müzakereler olumlu sonuçlansa idi asla yapılmayacağını biliyoruz.”

İnce’nin sözlerine bir cevap da İmamoğlu’ndan geldi. İmamoğlu “Sayın İnce’yle birkaç kez görüştüm. Görüşmelerimiz bu söylemlerimizin tam tersi bir durumdu. Açıkçası niçin bu duruma geldi bilmiyorum. Şahsıma bunları söylemişse, bu cümlelerimin muhatabı değilim. Sayın İnce’yle biz bu tonda ve bu kavramlarla konuşmadık. Bu cümleleri söylemişse bir gözden geçireceğim. 1991’i bilmemek suç değil, 2019’u bilmemek marifet. Milletin kazanmasını istiyoruz. Umut ediyorum Sayın İnce bu kararını gözden geçirir” dedi.

Muharrem İnce 'işbirliği' trafiğinde mi?Muharrem İnce ‘işbirliği’ trafiğinde mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.