İYİ Parti 14 ve 28 Mayıs seçim yenilgilerinin ardından 31 Mart 2024’teki seçime Millet İttifakı çatısı altında değil “hür ve müstakil” olarak girme kararı almış, yenilginin faturasını ittifak ortaklarına kesmişti. Ancak İYİ Parti 31 Mart’tan da hezimetle ayrıldı. Sadece bir il belediyesi kazanan İYİ Parti kurmayları seçimin hemen ardından 27 Nisan 2024’te seçimli olağanüstü kurultay yapma kararı aldı. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in kurultayda aday olup olmayacağı bugüne kadar konuşuluyordu, Akşener adaylık tartışmasına şimdilik son noktayı koydu ve aday olmayacağını açıkladı. Akşener’in kurmaylarından ise art arda genel başkan adaylığı açıklamaları geldi.
Akşener paylaştığı yazılı açıklamada “2028’e giden yolda rotamızı belirleyeceğimiz seçimli olağanüstü kurultayımızda Genel Başkanlığa aday olmayacağımı ilan ediyorum” dedi.
Akşener açıklamasında hem iktidara hem de muhalefete yüklenerek “Ben şahsen seçim sonuçları kapsamında ödediğimiz ve ödediğim bedele razıyım. Geldiğimiz noktada İYİ Parti olarak ismimiz, bugünü kazanmak uğruna yarınları tehlikeye atan kirli pazarlıklarla anılmıyorsa, ben bu bedele razıyım. Bugün İYİ Parti sarsılmış; ama ne iktidarın ne ana muhalefetin, ne de 2028 hesapları kovalayan bir takım aktörlerin arka bahçesi olmaya direnmişse, ben bu bedele razıyım. Ve hatta İYİ Parti, bugünü feda etme uğruna, bu gidişle yarın Türkiye’nin önüne çıkacak türlü musibetlere karşı her zamanki dik duruşunu gösterebilecek bir tutum almayı başarabildiyse, ben bu bedele razıyım. Çünkü ben, dün olduğu gibi bugün de milletimin, devletimin, memleketimin iyiliği için her türlü bedeli öderim” diye konuştu.
Kurmaylarından adaylık açıklamaları
İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla milletvekilleri, parti yöneticileri, il ve ilçe başkanları ve kurultay delegeleriyle yürüttüğü istişareler sonucunda genel başkan adayı olmaya karar verdiğini söyledi.
Akşener’e teşekkür eden Aydın “Kurucu Teşkilat Başkanı olduğum ve bir evlat gibi büyüttüğümüz İYİ Parti’mizi yeniden ayağa kaldırmak, Türkiye’ye yeniden umut olmasını sağlamak ve Partimiz için emek veren bütün dava arkadaşlarımızı birlik, bütünlük ve kardeşlik hukukuyla bir araya getirmek amacıyla kutlu bir yola çıkmış bulunuyoruz” dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise Akşener’in açıklamasından kısa süre sonra genel başkanlığı aday olduğunu duyurdu. Akşener’in kararını saygıyla karşıladığını belirtti ve “Böylesine kritik bir eşikte gelişmelere kayıtsız kalabilmem ve tarihin üzerime yüklediği sorumluluktan uzak durabilmem mümkün değildir” diyerek aday olacağını açıkladı.
Daha önce de İYİ Parti Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın aday olacağını açıklamıştı.
Adaylık açıklamalarını istifa izledi
Öte yandan adaylık açıklamalarının ardından seçim günü başlayan istifalara da bir yenisi eklendi. İzmir milletvekili Prof. Dr. Ümit Özlale “Geldiğimiz noktada partimizin ilk günlerdeki heyecanının kalmadığını, makul çözümler sunmanın mümkün olmadığını ve siyaset üretmenin imkansız olduğunu üzülerek görüyorum. Bu nedenle istifamı sunma kararı aldım” diyerek partisinden istifa ettiğini duyurdu.
Akşener liderliğindeki İYİ Parti pazar günü yapılan yerel seçimlerde Türkiye genelinde yüzde 3,77’lik oy oranıyla altıncı parti olmuştu.
Yakın kurmaylarından ekonomi politikaları başkanı Bilge Yılmaz seçim gecesi Akşener’i de istifaya çağırarak görevinden ayrılmıştı. İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Buğra Kavuncu partideki Teşkilatı Başkanlığı görevinden istifa etmiş, Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak da görevini bıraktığını duyurmuştu.
Bilge Yılmaz’dan adaylık açıklaması
31 Mart seçim gecesi istifa etiğini duyuran eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz, partisine yönelik ağır eleştirilerini paylaşarak gündem olmuştu. Akşener’in çekilmesinin ardından gözlerin yeniden çevrildiği Yılmaz’dan gece yarısı açıklama geldi.
Bilge Yılmaz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in yapılacak olan olağanüstü kongremizde aday olmayacağını beyan etmesi siyasi kültürümüz açısından istisnai ve takdirle karşılanması gereken bir harekettir. Sayın Akşener, siyasi bir olgunluk ve nezaket örneği göstermiştir.
Kendisi, 28 Şubat cuntasına karşı sergilediği demokrat duruş ile OHAL günlerinde gösterdiği parti kurma cesaretiyle ve şu günlerde kıymeti daha iyi anlaşılan 2023 başkanlık seçimlerine “kazanacak aday” ile gitme ısrarı ile milletimiz tarafından hep iyi hatırlanacaktır. Zaman hepimiz için er ya da geç hükmünü en hakkaniyetli şekilde verir. Bu vesileyle, yapılacak kongre için genel başkanlığa aday olmadığımı ve mevcut adaylardan herhangi birine koşulsuz bir destek vermeyeceğimi de belirtmek isterim.”
‘Sorunlar bir anda çözüme kavuşmayacak’
Açıklamasında Akşener’in görevinden ayrılmasının daha önce vurguladığı yönetim anlayışından kaynaklı sorunları bir anda ortadan kaldırmayacağına değinen Yılmaz, “Başarılı olabilmek için sadece İYİ Parti’ye değil bütün Türkiye’ye konuşabilmek, ülkenin meseleleri hakkında kendine özgü bir okuma yapabilmek ve vatandaşlara ülke yönetimini ele aldığımız zaman sorunları nasıl çözeceğimizi anlatabilmek gerekir. Tarih delegenin onayını almış ancak vatandaşın teveccühünü göremeyen genel başkanlarla doludur. Dolayısıyla ihtiyacımız olan başarısız olduğu için istifa etme olgunluğu göstermiş bir genel başkanın yerini dolduracak bir genel başkan değildir. Başarısızlığı analiz eden ve kendi çözümlerini ortaya koyan, bizi başarıya ulaşma konusunda ikna etmeyi başaran bir siyasi projedir. Eğer bunu es geçip sadece isimlere odaklanırsak partinin bir sonraki seçimlerde daha da başarısız olacağından hiç şüphem yoktur. Bu yüzden, mevcut adaylardan beklentim, sadece delegeleri ikna ettikleri bir süreç içinde olmamaları ve kamuoyuna siyasi vizyon ve projelerini de anlatmalarıdır. Sayın Akşener’in siyasetten çekilmesi ancak bu şekilde bir anlam kazanır ve partimiz ancak bu sayede yeniden siyasi sistemin etkili bir aktörü olarak yeniden iddialı hale gelir” ifadelerini kullandı.
Kuruluşundan bugüne İYİ Parti
İYİ Parti 2017’de kuruldu. 2018’de ilk kez seçimlere katıldı. Millet İttifakı çatısı altında girdiği genel seçimde yüzde 9,96 oyla 43 milletvekili çıkardı. Parti lideri Meral Akşener ise cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 7,29’unu aldı. Bu seçimin ardından Akşener genel başkanlık görevinden istifa etti ve yeniden aday olmayacağını açıkladı.
Partililerden gelen destek sonrası kararını geri alan Akşener 12 Ağustos 2018’de yapılan İYİ Parti 2. Olağanüstü Kurultayı’nda yeniden genel başkan seçildi.
2019’da yapılan yerel seçimlerde yine Millet İttifakı’yla hareket eden Akşener 20 Eylül 2020’de yapılan 2. Olağan Kurultay’da yeniden göreve seçildi. İl Genel Meclisi seçimlerinde yüzde 8,12 oy alan İYİ Parti hiçbir ilde belediye başkanlığı kazanamadı ancak birçok büyükşehirde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adaylarının zaferinde önemli rol oynadı.
İYİ Parti geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 3 Mart’ta Millet İttifakı’ndan ayrıldı, 6 Mart’ta ittifaka geri döndü. Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayan İYİ Parti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek verdi. İYİ Parti genel seçimde ise yüzde 9,69 oyla yine 43 milletvekili çıkardı.
İYİ Parti geçen yılki seçimler sonrası Millet İttifakı’ndan ayrıldı, yerel seçimlere “hür ve müstakil” olarak tüm seçim bölgelerinde kendi adaylarıyla girme kararı aldı.
Partinin oyu dün yapılan yerel seçimlerde yüzde 3,77’ye geriledi. İYİ Parti 81 ilde sadece Nevşehir’de yerel seçimi kazanabildi.