AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum 'gündemimizde yok' dese de Ulaştırma bakanlığı ve AK Partili yetkililere göre Kanal İstanbul projesi devam ediyor.

AK Parti’nin İstanbul adayı Murat Kurum ‘gündemimizde yok’ dese de Ulaştırma bakanlığı ve AK Partili yetkililere göre Kanal İstanbul projesi devam ediyor.

Türkiye, Kanal İstanbul’un ismini ilk defa 27 Nisan 2011’de duymuştu. O dönem başbakanlık koltuğunda oturan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Karadeniz ve Marmara arasında yeni bir kanal açılacağını belirterek uzunluğunun 40 kilometreyi bulacağını söylemişti. Hıncal Uluç’un taktığı isimle ‘çılgın proje’ olarak anılmaya başlayan Kanal İstanbul’la ilgili ilk ‘çivi’ Sazlıdere geçiş köprüsü için 2021’de çakılmıştı. Uzmanların uyardığı ve muhalefetin karşı çıktığı projeyle ilgili çalışmaların ne aşamada olduğu bilinmiyor. Projeyle ilgili 2019’dan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuk savaşı başlatmıştı. Geçtiğimiz ay mahkeme Kanal İstanbul’un bazı imar planlarını iptal etti.

Proje 2011’den bu yana her seçimde olduğu gibi 31 Mart’ta da gündemin ilk sıralarında. Diğer seçimlerde kampanyalarda yer alan proje bu sefer pek dillendirilmiyor. AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum kampanyasına başlar başlamaz konuyla ilgili gelen sorulara ”Gündemimizde yok” yanıtını vermişti.

Kurum dün KRT yayınında Kanal İstanbul’la ilgili soruya şöyle yanıt verdi: “Deprem riski bu kadar önemliyken, ulaşım çilesi varken biz gündemimize Kanal İstanbul’u alamayız. Kanal İstanbul gündemimizde değil. Gündemimizde olmamasına rağmen bu kurgu üzerinden sürekli önümüze getiriliyor. Bizim ve Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeminde İstanbul’un sorunları var.”

Kurum ”Bu konuyu Cumhurbaşkanı’yla istişare ettiniz mi” sorusuna ”Cumhurbaşkanımız son 22 yıldır milletimizin öncelikleri doğrultusunda hareket ediyor” dedi.

2022’de Kurum: Gurur projemizi adım adım hayata geçiriyoruz

Dün deprem nedeniyle projenin gündemde olmaması gerektiğini söyleyen Kurum Çevre bakanıyken 2022’de şunları söylemişti: ”Kanal İstanbul Projesi’ni tabii ki iptal etmedik. İmar planları yürürlükte. Gurur projemizi adım adım hayata geçiriyoruz. Yapılan, vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçları neticesinde yeni bir imar uygulama değişikliği!”

Bakanlık: Proje devam ediyor

Diğer yandan projeyle ilgili Kurum’un aksine bakanlık ve AK Partili yetkililerden de farklı açıklamalar geliyor.

BirGün gazetesinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 6 Mart’ta sorduğu “Kanal İstanbul Projesi yapılacak mı?” sorusuna 14 Mart’ta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı şu yanıtı vermişti: ”Projenin mühendislik çalışmaları tamamlanmış olup etaplar halinde imar planı çalışmaları devam etmektedir. Kanal İstanbul güzergahında yer alan ulaştırma yapılarına ait projelerin çalışmalarına başlanılmıştır. Etaplar halinde ilgili kurumlar ile koordineli olarak çalışmalar devam etmektedir.”

AK Parti İstanbul İl Başkanı: Proje kendi bağlamında yürüyor

Dün Medyascope’ta Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlayan AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de projenin ‘kendi bağlamında’ yürüdüğünü söylemişti: ”Kanal İstanbul şu an yerel seçim sürecinde Murat beyin de ifade ettiği gibi İBB projesi olarak değil, ama Kanal İstanbul diye bakanlığımızın bir projesi var. Bununla ilgili ilanlar yapılıyor, düzenlemeler yapılıyor. O süreç kendi bağlamında yürüyen bir süreç. Şu an Kanal İstanbul süreci kendi bağımsız bir şekilde ilerlediği için basit bir projeden değil, büyük bir projeden bahsediyoruz. Bunun çalışması çok uzun vakitler de alıyor. Birçok bağımsız mülkiyet sahibini ilgilen durumlar var. Dolayısıyla o kendi bağlamında yürüyen bir süreç. “

Yedi seçim atlatan Kanal İstanbul 31 Mart’a gömülürken son durum