Yedi seçim atlatan Kanal İstanbul 31 Mart’a gömülürken son durum

13 yılda iki yerel seçim, beş genel seçim ve bir referandumda tepe tepe kullanılmış ve vizyoner görüntüsüyle oya tahvil edilmiş bir projeden söz ediyoruz. İşte o projenin tabutuna seçime 10 gün kala çivi çakıldı.

20 Mart 2024
Kanal İstanbul artık bir seçim vaadi değil.

İstanbul seçimine 10 gün kala Türkiye yerel seçimlerini kim kazanır, hala netleşmedi! Yazının giriş cümlesini tekrar okuyup zihninizde düzeltmeye kalkışmayın. Yanlışlık yok. İstanbul seçimini Türkiye seçimi gibi algılama eğilimimiz hiç bu kadar yüksek olmamıştı.

Önceki seçimlerde devasa büyüklüğüyle doğal ağırlık merkezi olan kentin sandık sonucu birçok siyasi gözlemci için 2028 ülkenin kaderiyle birlikte anılır oldu.

Haksız sayılmazlar.

1 Nisan sabahı kalktığımızda seçimin galibini tayin etmemiz zor olacak. Partilere il genel meclisi ve belediye meclisinde verilen oyların toplanması bölgesel ittifaklar nedeniyle sağlıklı sonuç vermeyecek. Partilerin Türkiye geneli oy oranları flu görünecek. 2-3 il belediyesi alan orta boy partiler başarılıyız diyebilecek. Belki hem CHP hem de AK Parti seçimi başarı payesine yazacak.

Olası kuru gürültüde akılda kalan sadece İstanbul olacak.

Kenti yönetmeye baş koymuş Erdoğan ikinci kez İstanbul’da yenilirse kaybedebileceği algısı pekişecek. Tersi durumda ise tek adam algısının pekişeceği malum.

2028’in adayı sırf kazandı diye belki de İmamoğlu olacak. Hesaplar ortaya çıkan denklem üzerinden yapılacak. Öyleyse bakalım İstanbul’da durum neymiş.

Öncelikle hatırı sayılır anketler Ekrem İmamoğlu’nu gösterse de fark çoğunda iki puanın altında. Demek ki Murat Kurum menzilden uzaklaşmamış. Erdoğan 24 Mart’ta düzenleyeceği devasa mitingden sonra İstanbul’da kamp kurabilir, bu da fark yaratabilir. 31 Mart gecesi nefes nefese yarış seyretme ihtimalimiz hiç de az değil.

Kampanyada bocalayan taraflar

Kampanyalar ise son düzlükte iki taraf açısından da başlangıca göre daha farklı görünüyor.

Murat Kurum dün gece KRT televizyonunda katıldığı programda seçimin ekonomi üzerinden, emekliler üzerinden konuşulmasına karşı çıktı. Standart AK Partili aday Erdoğan’ı öne çıkarır ve bunun avantajını kullanırdı. Kurum da kampanyanın başında aynı havadaydı. Dün geceki sözlerinde ise ekonomi işlerine  Erdoğan’ın baktığı, bunun sadece bir yerel seçim olduğu vurgusu öne çıktı. Erdoğan vesayetinde görünmenin koskoca İstanbul adayı için iyi görünmediği izlenimi doğmuş ve önlem alınmış olmalı.

Söz Kanal İstanbul’a gelince ise Kurum açık verdi. Sorunun sorulmasından bile rahatsız olduğunu saklamadı. Kanal İstanbul’un gündemlerinde olmadığını söyledi, Erdoğan’la istişare edip etmediği sorusunu açıkça yanıtlamadı.

Saklayamadığı rahatsızlığı yumuşak karnını da belli etti. Bu sözler ayrıca AK Parti İl Başkanı Kabaktepe’nin Kanal İstanbul’un belediyenin değil bakanlığın projesi olduğunu söylemesinin üzerine geldi. İmamoğlu son 10 gün tepe tepe kullanacaktır.

Nitekim İmamoğlu son günlerde Kanal İstanbul’u daha yoğun konuşuyordu. Artık son haftada iyi bir kozu var. Nasıl olmasın ki! 13 yılda iki yerel seçim, beş genel seçim ve bir referandumda tepe tepe kullanılmış ve vizyoner görüntüsüyle oya tahvil edilmiş bir projeden söz ediyoruz. İşte o projenin tabutuna seçime günler kala çivi çakıldı. Her şey yalan mıydı diye sorarlar!

İmamoğlu için ise Kanal İstanbul cephesinde durum parlakken kampanyanın başında 2028’i konuşturmak pek fayda sağlamamış görünüyor. Bunu artık Erdoğan’ı değil, rakibi Kurum’u hedef almasından anlıyoruz. Oysa kampanya başında Erdoğan’ı hedef almak daha havalı duruyordu. Daha dün cumhurbaşkanı adaylığını soran bir vatandaşa “Sonra konuşuruz o işleri, başımızı belaya sokma” demesinden de belli pişmanlığı.

İmamoğlu’nun da sandıkta sorun çıkaracağa pek benzemese de para kulesi videosunu gündeminde tutmamak gibi bir derdi olmalı. CHP kampanya sorumlularının o videonun son hafta sosyal medyada hangi konseptte insanların önüne düşürüleceğini hesap ederek önlem alması gerekebilir. 14 Mayıs montaj videosunun etkisi hala hafızalarda taze.

Sonuç olarak son düzlükte…

  • İmamoğlu da Kurum da yerel siyasete dönmeyi tercih ediyor
  • İmamoğlu’nun vaatleri sosyal yardıma odaklanırken Kurum trafik sorununu çözmeye yoğunlaştı.
  • İmamoğlu ‘Para Kulesi’nden, Kurum ‘Kanal İstanbul’dan kaçmaya çalışacak.
  • İmamoğlu ‘Tam yol ileri sloganı’ ile son 10 güne girerken Kurum “Var mı bir sorun, ben Murat Kurum…” diyen şarkılı video reklamla yeni bir şans arayacak.

Kurum’un videosu

Bu arada AK Partililer beni bağışlasın, açık olmam gerekir. Murat Kurum’un son videosunun ancak ortaokul sınıf başkanlığı seçiminde kullanılabilecek bir facia olduğunu düşünüyorum. Ama yine de videodan umudu kesmesinler. AK Parti kuruluşunda Edison ampullü amblem az alay konusu olmadı. O amblemle 22 yıldır iktidardalar. Milletin ruhuna ne hitap ediyor kestirmek kolay olmuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.