Son üç yıldır Kayserispor’un başkanlığını yapan Ali Çamlı kulübü genel kurula götürdü. Çamlı ağustosun son haftasına girerken yaptığı açıklamada “Şu anda kulübümüzde önceki başkan Berna Gözbaşı’nın temliği dışında bir sorun yok. Ödenmeyecek bir borç yok. Bu çağırıyı yeniliyorum. Ben artık yönetmek istemiyorum. Ben genel kurul kararı aldım, aday da değilim” demişti.
Çamlı’nın bu açıklamasının ardından kulübün geleceği merak konusuydu. İlk aşamada 8 Eylül olarak belirlenen seçim tarihi yeterli çoğunluğun sağlanamaması sonucu 15 Eylül olarak güncellendi. Genel kurulda açıklamalarda bulunan Ali Çamlı yine aday olmayacağını belirtti. Ancak açıklamalarına “Genel kurul kararı aldığımda aday olmayacağımı söylemiştim. Bu karar Kayserispor’un içinde olduğu durumun Kayseri kamuoyunun gerçekleri bilmesi adına Kayseri’nin manifestosuydu. Ben bugün aday değilim. Kayserispor için konuşan arkadaşlarımın bu salona gelip adım atmasını beklerdim, ancak onların sadece dilleri var, ellerinde telefonları var. Daha başka bir şey konuşmayacağım. Bizi bu duruma getiren iki şey var; birincisi hiçbir kulüp başkanı eşi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde futbol kulüpleri kurulduğundan beri örneği olmayan, benzeri görülmemiş şekilde Kayserispor’a verilen paraları kendi bankalarındaki borçlarına vermemiştir.
İkincisi bu kulüp ayakta duracaksa illaki Kayseri şehrinde iş yapan büyük firmaların sponsorlukları da ayakta olacaktır. Hiç kimsenin bir yerde 50-60 milyon parası yok ki bağış yapalım. Sokak dedikodularıyla bu şehrin gözbebeğine, sevdamız dediğimiz markaya yardım yapılacak tüm sponsorlukların önüne geçilmiştir” dedi ve eski yönetim zamanından kalma sorunları yeniden gündeme getirdi.
Siyasisinden bürokratına herkes devreye girdi
Kongrede söz alan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da olağanüstü genel kurul demenin olağanüstü bir durumun hasıl olduğu anlamına geldiğini söyledi. Kulübün sorunlarının istişare edilerek çözülmesi gerektiğini ifade eden Ersoy, Kayserispor’un düşmeyeceğini ve düşmemesi için de ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.
Yapılan istişareler neticesinde yönetim kuruluna bir liste vereceklerini aktaran Ersoy “Kayserispor’un Onursal Başkanı Mehmet Özhaseki, Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile istişare ettik. Bu istişare sonucunda bir yönetim kurulu listesi vereceğiz. Bu listeyi Allah nasip ederse seçtireceğiz. Yapmış olduğumuz istişareler neticesinde Kayserispor Kulübü Başkan adayı Ali Çamlı’dır” diye konuştu.
‘Blöf yapmadım’
Başkan adayı olmayacağını açıkladıktan sonra ‘blöf’ yaptığı eleştirilerine yanıt veren Çamlı “Arkadaşlar bugün aslında benim için Kayserispor başkanlığının belki de son günü. Sivas maçı sonrası açıklama yapıp genel kurul kararı aldığımda aday olmayacağımı söylemiştim. Bunu birileri blöf olarak yorumladı, ama blöf değildi. Bir gerçeğin ilanı ve Kayserispor’un içinde olduğu durumun Kayseri kamuoyunun gerçekleri bilmesi açısından ilan edilmesinin manifestosuydu. Ben bugün yine tekrar ediyorum. Bugün de aday değilim. Kayserispor için konuşan arkadaşlarımın bu salona gelip aday olmasını beklerdim. Ama maalesef onların sadece dilleri var. Ellerinde telefonları var. Onun haricinde başka bir şeyleri yok. Bizi bu duruma getiren iki sebep var. Birincisi Kayserispor’un herhalde bir beş sene bir lira geliri olmuyor böyle bir şeyi, böyle bir vicdansızlığı yapanı artık onu Allah’a havale ediyorum” dedi.
📌 Olağanüstü Genel Kurulumuz bugün Kadir Has Kongre ve Kültür Merkezi'nde üyelerimizin katılımı ile gerçekleşti.
Mevcut Başkanımız Sayın Ali Çamlı yeniden başkanlığa seçildi. pic.twitter.com/6abUGn1tL3
— Bellona Kayserispor (@KayserisporFK) September 15, 2024
Başka aday çıkmadı, genel kurul önerisiyle yeniden seçildi
Kongrede yapılan konuşmaların ardından Kayserispor’da başkanlık koltuğu için aday çıkmadı. Bu gelişme üzerine Vali, milletvekili ve Belediye Başkanı’nın öncülüğünde verilen önerge sonucu Ali Çamlı müttefikan başkan seçildi. Bu gelişmenin ardından bir kez daha kürsüye gelen Çamlı “Benim ve şehrimin sevdası Kayserispor’un bir sıkıntı ile karşılaşmaması adına yine de burayı yönetecek bir yiğit çıksın ümidiyle bu göreve devam edeceğim. Ama burada olan herkese teşekkür ediyorum. Her şey sizler için” diye konuştu. Ali Çamlı Başkanlığı’nda yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: “Ali Çamlı, Nurettin Açıkalın, Süleyman Akın, Ali Hızar, Emir Akpınar, Rıza Erkut Yurdemi, Erol Çetin, Gökhan Gülen, Yeşim Akpınar, Hasan Aki, Mustafa Yücel.”
TFF’den tebrik mesajı
Türkiye Futbol Federasyonu Kayserispor’a yeniden başkan seçilen Ali Çamlı’yı şu ifadelerle tebrik etti:
“Kayserispor Kulübü’nün bugün yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nın ardından yeniden başkanlığa seçilen Sayın Ali Çamlı’yı ve yönetim kurulunu tebrik eder, yönetim dönemlerinde başarılar dileriz.”
Başarı uğruna isim ve renkler değişmişti…
Kayserispor Kulübü’nün geçmişine bakıldığında ilginç bir gerçek dikkat çekiyor. Takvim yaprakları 2004’ü gösterirken o dönem alt liglerde mücadele eden Kayserispor Süper Lig’e çıkma hedefinde başarıya ulaşamasa da aynı şehrin bir diğer takımı olan Kayseri Erciyesspor 2. Lig A Kategorisi’nde şampiyon olarak Türkiye’nin en üst liginde oynama hakkı kazandı. Bunun üzerine Kayseri’nin iki kulübü arasında isim takasına ilişkin görüşmeler başladı. Varılan mutabakatın ardından 9 Temmuz 2004 tarihinde yapılan genel kurul ile Kayserispor ve Kayseri Erciyesspor’un isimleri değiştirildi. Aynı kurulda iki takım renklerini de değişti ve bir önceki sezonun alt lig şampiyonu olan Erciyesspor’un sarı-kırmızı renklerinin ve Kayserispor ismiyle Süper Lig’de mücadele etmesinin önü açıldı.
Yaşananların ardından Erciyesspor’un haklarını devralan Kayserispor Süper Lig’de geçirdiği ilk sezon olan 2004-05 sezonunu 15’inci sırada noktalayıp kümede kalmayı başardı. Şampiyon olmasına karşın isim takası sonrası alt ligde mücadelesini sürdüren Erciyesspor takasın gerçekleştiği yıl alt ligde şampiyon olup Süper Lig’e yükselmeyi başardı. Böylelikle Türk futbolunun en üst liginde 2005-06 sezonu iki Kayseri takımının birden mücadelesine sahne oldu. Bu sezonu Kayserispor beşinci sırada bitirip Avrupa kupalarında oynama hakkı kazanırken Erciyesspor da 10’uncu sırada noktalayıp ligde kalmayı başardı.
İki Kayseri ekibinin birlikte mücadele ettiği ikinci Süper Lig sezonu olan 2006-07’de ise ilginç bir olay daha yaşandı. Kayserispor ligi üst üste ikinci kez beşinci sırada noktalarken Erciyesspor 17’nci olarak küme düştü. Bununla birlikte Türkiye Kupası’nda başarılı sonuçlar elde eden Erciyesspor finale kadar yükseldi fakat şampiyonluk maçında Beşiktaş’a uzatmalar sonucu 1-0 kaybetti. Beşiktaş’ın ligi ikinci sırada bitirip Şampiyonlar Ligi elemesi oynama hakkını elde etmesinin ardından Erciyesspor Türkiye Kupası’nı kazanamasa bile UEFA Kupası için kupadan gelen biletin sahibi oldu.
Alt lige düşen takım Türkiye’yi UEFA Kupası ön eleme turlarında 1. Lig’in bir üyesi olarak temsil etti. İlk turda İsrail’in başarılı kulüplerinden Maccabi Tel Aviv’i eleyen Erciyesspor Türk futbol tarihinde alt liglerde oynamasına karşın Avrupa’da tur sevinci yaşayan ilk ekip olarak elde edilmesi güç bir başarıya imza attı. Birkaç yıl önce Kayserispor olan takımın karşısına ikinci turda İspanyol devi Atletico Madrid geldi. Alt lig ekibi Erciyesspor, Atletico’ya direnemeyerek Avrupa macerasına veda etti.
Erciyesspor’un 2007’deki Türkiye Kupası finali başarısını isim takasının bir diğer tarafını oluşturan Kayserispor sürdürdü. Süper Lig’de yer alan sarı-kırmızılı ekip Erciyesspor’un oynadığı finalden tam bir yıl sonra 2008’deki Türkiye Kupası’nı finalde Gençlerbirliği’ni mağlup ederek müzesine götürmeyi başardı.
İsim takasının ardından yükseldiği Süper Lig’de kesintisiz 10 sezon mücadele eden Kayserispor 2013-14 sezonunda ligde sonuncu olarak 1. Lig’e düştü. Aynı sezonu alt ligi şampiyon tamamlayan sarı-kırmızılılar 2015-16 sezonundan beri yükseldikleri Süper Lig’de kesintisiz olarak mücadele etmeyi sürdürüyor.
Samsunspor da başkan adayı bulamamıştı
Bugünlerde Süper Lig’de mücadelesini sürdüren Samsunspor’da geride kalan yıllarda ikinci lige kadar gerilemeye sebep olacak ciddi bir mali krizin ardından başkanlık koltuğuna geçecek bir üye bulmakta zorlanmıştı. Gerçekleşen genel kurul toplantılarında kimsenin aday olmaması sonrası başkanlık görevi tıpkı Kayserispor’da olduğu gibi mevcut başkana verilmiş, ancak dönemin Samsunspor Başkanı olan Erkurt Tutu art arda istifa ederek görevi defalarca reddetmişti. Son olarak 26 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilen genel kurulda da kimsenin bu borç yükünü devralmaya niyetli olmamasının ardından başkan seçemeyen Samsunspor’da yetkiler kayyıma kalmıştı.
Valilik tarafından atanan kayyım ise kulübü şirketleştirip satışa çıkardı. Devamında şirket kısmını devralan Yüksel Yıldırım ilerleyen yıllarda kulübün dernek tarafına da seçilmek suretiyle başkan olunca yetkiler birleşti. Bu süreçte alt liglerden adım adım ilerleyen Samsunspor 2022-23 sezonunda 1. Lig’i şampiyon tamamlayarak yeniden Süper Lig’e döndü. Karadeniz temsilcisinin Süper Lig’deki mücadelesi transfer yasaklarına karşın mevcut sezonda da sürüyor.