1930’dan bu yana düzenlenen Commonwealth Oyunları’nda yer alan sporcuları dikkate alarak bir araştırma yapan Uluslararası Uzun Ömür Merkezi’nin İngiltere ayağı, madalya kazanan sporcularla, o tarihlerde doğan diğer insanların ömürlerinin uzunluğu arasında farklar saptadı.
Profesör Les Mayhew ve Ray Algar’ın hazırladıkları rapora göre su sporlarında mücadele eden erkek atletlerin ömürleri yüzde 29 uzuyor. Bu da ortalama 5.3 sene ekstra yaşam süresi anlamına geliyor. Atletizmle alakalı bir dalda rekabet eden erkekler için yüzde 25, salon sporlarında rekabet eden erkekler içinse yüzde 24 gibi bir artış söz konusu. Kadınlarda ise genel olarak yüzde 22 gibi artış gözleniyor, bu da fazladan 3.9 yıllık bir yaşam süresine tekabül ediyor.
Rapordaki bir diğer dikkat çekici detaysa uzun mesafe koşucuların kısa mesafe koşucularına göre; güreşçilerin de boksörlere göre daha uzun ömürlü oldukları. Her ne kadar güvenlik unsurunun gelişmesiyle durumun değiştiği iddia edilse de bisiklet sporcuları için yaşam süresinde normal insanlardan ayrışma görülmedi.
Araştırmayı yapan isimlerden Mayhew, sporun insan ömrü için yararına dikkat çekerken yaptıkları araştırmanın bu gerçeği daha net bir şekilde gözler önüne getirdiğini söylüyor. Mayhew, “İnsanlar Londra Maratonu koşucularının verdikleri çabaları hayranlıkla izliyorlar, belki de hayatınız boyunca çok üst düzeyde olamayacaksınız fakat bir gün sporu bırakıp ayakkabılarınızı veya yüzme gözlüklerinizi astığınızda dahi sporun faydalarını görmeye devam edeceksiniz” dedi.
Commonwealth Oyunları yüzme kategorisinde madalyalı isimlerden Britanyalı Sharron Davies ise araştırmanın politikacılara yön vermesi gerektiğine inanıyor. Davies, daha fazla kamuya açık spor alanının oluşturulması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Politik olarak birisi hastalandığında ve onu tedavi ettiğinizde buradaki faydayı ölçmek kolaydır. Peki ya en başta hasta etmemeyi denesek? Önlem almak hem daha acısız hem daha ucuz olur. Yaşlandıkça kas kaybediyoruz ve kalori yakmakta zorlanıyoruz. Düşüp kalçasını kırarak hayatını kaybedenlerin sayısı çok fazla, bunun yerine vücut merkezi sağlam insan demek dengesini daha rahat kuran insan demek. Bu, insanlara uzun vadede yardım edecek egzersizi öğretmekten geçiyor. Yani asıl mesele daha fazla yaşamak da değil daha sağlıklı ve güzel yıllar geçirmek.”
1950’de Auckland’daki oyunlarda madalya kazanan Edna Child bugünlerde 100 yaşında. Gençliğinde ciğer problemleri olan Child, spordan vazgeçmemiş. Profesyonel sporun kısa vadede normal insan bedenine zararlar verebildiği çünkü vücuda fazla yüklenme yaşattığı son dönemin tartışma konularından biri. Bilhassa futbol ve basketbol gibi başat sporlardaki takvim sıkışıklıkları bu tarz tartışmaları hep taze tutuyor. Ancak İngiltere’deki araştırma uzun vadede profesyonel sporun faydalarını gözler önüne seriyor.